Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Portlandem zmítá násilí. Rozdmýcháváte nenávist, viní Biden Trumpa

  10:20
Jeden člověk byl zastřelen během víkendových potyček v Portlandu, při kterých se střetli podporovatelé prezidenta Donalda Trumpa s demonstranty za práva černochů. Zastřelený muž patřil ke krajně pravicové skupině Patriot Prayer. Trump svým příznivcům vyjádřil podporu, demokraté jej obviňují z rozněcování napětí v americké společnosti.

Potyčky vypukly, když centrem města projížděl průvod asi 600 aut s příznivci republikánského prezidenta Donalda Trumpa. S nimi se střetli lidé podporující hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží). Snažili se cestu, kterou průvod aut projížděl, zablokovat, po Trumpových stoupencích házeli různé předměty. Ti po nich zase stříleli paintballové kuličky a stříkali na ně pálivý sprej.

Policie uvedla, že několik lidí zatkla, a potvrdila, že při přestřelce zemřel jeden člověk, který byl střelen do hrudníku. Vydala také prosbu o poskytnutí videí, fotografií a informace od očitých svědků incidentu. Zatím není jasné, zda střelba souvisela se střety mezi Trumpovými zastánci a odpůrci, a kdo střílel.

Žádné další informace o případu policie nezveřejnila. Policejní šéf Chuck Lovell uvedl, že je zatím brzy na poskytnutí informací a policie má před sebou mnoho důležité práce, než bude schopná zjistit, co se stalo. „Pokud kdokoliv může poskytnout informace o tomto případu, žádám ho, aby se obrátil na naše detektivy. Toto násilí je zcela nepřijatelné a usilovně pracujeme na nalezení a zadržení zodpovědné osoby nebo osob.“

List The New York Times s odvoláním na dva nejmenované svědky napsal, že skupinka lidí se pohádala s jinými lidmi v autě a kdosi začal střílet. Muž, který byl při střelbě zabit, prý měl na hlavě čepici se symboly Patriot Prayer, která je považována za sdružení bělošských rasistů a jejíž členové se s protestujícími proti policejnímu násilí střetli v minulosti už víckrát.

Zakladatel skupiny Joey Gibson pak uvedl, že zastřelený byl stoupencem Patriot Prayer a dobře ho znal. Gibson byl také v sobotu večer v Portlandu a dorazil na místo střelby krátce poté, co se incident stal.

Fotograf spolupracující s agenturou AP uvedl, že slyšel tři výstřely. Poté uviděl policejní zdravotníky ošetřovat oběť, která podle něj vypadala jako běloch. Podle dalších nezávislých spolupracovníků AP měl muž čepici s odznakem Patriot Prayer.

Za násilí můžete vy, tvrdí Trump i demokraté

Trump o víkendu vychrlil řadu tweetů, v nichž mimo jiné otevřeně vyjádřil podporu svým stoupencům mířícím do Portlandu čelit protestujícím, které v pátek označil za anarchisty, agitátory, výtržníky a plenitele. Zdůraznil přitom nutnost nastolit „zákon a pořádek“.

Kandidát demokratů a amerického prezidenta Joe Biden v neděli obvinil Trumpa z rozdmýchávání násilí a rozdělování společnosti. „Co si prezident Trump myslí, že se stane, když bude pokračovat v rozdmýchávání plamenů nenávisti a rozdělení naší společnosti a ve využívání politiky strachu k burcování svých stoupenců? Lehkovážně povzbuzuje násilí,“ prohlásil bývalý viceprezident. 

Dění v Portlandu vyvolalo spor mezi republikánským prezidentem a demokratickým starostou Portlandu Tedem Wheelerem. Trump označil starostu za „hlupáka“ a „blázna“, z jehož vlády se Portland nikdy nevzpamatuje. 

„Jste to vy, kdo stvořil nenávist a rozdělení,“ vzkázal starosta šéfovi Bílého domu. „Pokusil jste se nás rozdělit více než jakákoli jiná postava moderních dějin. A teď po mě chcete, abych zastavil násilí, které jste pomáhal stvořit,“ prohlásil Wheeler. 

Při bouřích ve Wisconsinu střílel „ochránce pořádku“. Moderátor mladíka hájí

Protesty v mnoha amerických městech, včetně Portlandu, se rozhořely poté, co v květnu při brutálním zásahu bělošského policisty v Minneapolisu zemřel černoch George Floyd. V Portlandu panuje napětí mezi různými skupinami demonstrantů a dochází ke střetům. Trump začátkem července do Portlandu poslal příslušníky federálních sil na ochranu federálního soudu, nicméně podle místních úřadů to situaci ještě zhoršilo. Stovky lidí byly v souvislosti s nepokoji zatčeny.

Místní úřady v Portlandu se připravují na další eskalaci násilí. Po smrti člena skupiny Patriot Prayer se totiž na sociálních sítích objevily příspěvky slibující odplatu.

Trump se pak v úterý chystá navštívit město Kenosha ve státě Wisconsin, přestože tam minulý týden znovu propukly protesty po postřelení Afroameričana Blakea před jeho dětmi. Demokraté se domnívají, že by Trump do města jezdit neměl, neboť se domnívají, že to napětí ještě zhorší.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ostrov kanibalů. Stalinistický režim na Sibiři zrealizoval noční můru

Pochytali na moskevských ulicích tisíce lidí, zločince, straníky, dělníky, matky od rodin. Deportovali je na Sibiř....