Americký sériový vrah Thomas Eugen Creech, který byl odsouzen k trestu smrti...

Americký sériový vrah Thomas Eugen Creech, který byl odsouzen k trestu smrti (27. února 2024) | foto: ČTK

Vrah čekal na popravu přes 40 let. Teď ji odložili, lékaři nedokázali zavést infuzi

  • 33
V americkém státě Idaho byla ve středu odložena poprava sériového vraha Thomase Eugena Creeche, který je ve Spojených státech jedním z nejdéle čekajících odsouzenců na trest smrti. Důvodem odkladu byla neschopnost lékařů zavést mu infuzi pro smrtící injekci.

Třiasedmdesátiletý Creech se do vězení dostal v roce 1974. Odsouzen byl na doživotí za pět vražd ve třech státech, přičemž podezřelý je z několika dalších.

V roce 1981 umlátil k smrti svého zdravotně postiženého spoluvězně, za což dostal trest smrti. Ten měl být vykonán ve středu, po více než čtyřech desetiletích od činu.

Když se poprava nepovede. USA hledají nové způsoby trestu smrti, detaily tají

Vězeňská správa v Idahu uvedla, že lékařský tým nedokázal zavést infuzi na odsouzencových rukou i nohou, aby mu mohl podat smrtící injekci.

Po zhruba hodině snažení byla poprava odvolána.

Ředitelství věznic následně uvedlo, že platnost soudního pokynu k popravě Creeche je časově omezená a že zvažuje další kroky.

Mělo se jednat o první popravu ve státě na severozápadě USA po 12 letech.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video