Stockton Rush | foto: Profimedia.cz

MacGyver pod mořem. Šéf ztracené ponorky na pravidla okázale kašlal

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Přátelé a kolegové ho popisovali jako neohroženého vizionáře odvážně zkoumajícího mořské hlubiny. Jiní jako hazardéra a dobrodruha, který kašle na bezpečnostní procedury. Stockton Rush, ředitel společnosti OceanGate, zemřel spolu s dalšími čtyřmi lidmi při plavbě k Titaniku.

„Vždy se nakonec dostanete do bodu, kdy je bezpečnost jen na obtíž,“ prohlásil loni Stockton Rush v jednom z rozhovorů. „Víte, pokud chcete být v bezpečí, tak snad ani nevstávejte z postele. Nenasedejte do auta. Prostě nedělejte vůbec nic.“

Bylo to krédo, kterým se zakladatel podmořské cestovky pořádající výlety pro bohaté turisty k vraku Titaniku řídil v podstatě celý život. Nikdy se netajil tím, že na pravidla a bezpečnostní procedury moc nedá.

Rushova ponorka neprošla žádnou certifikací a zájemci o podmořskou cestu museli podepsat reverz, že nasedají do čistě experimentálního plavidla. Slovo ‚smrt‘ se jen na první stránce objevilo celkem třikrát.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video