Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Poláci měli přehlídku. Na Den armády Varšavou proletělo 92 letadel

  15:50aktualizováno  20:35
Polsko si v úterý připomnělo Den polské armády přehlídkou, které se v metropoli Varšavě zúčastnilo na 2 000 vojáků, 200 kusů vojenské techniky a 92 letadel, včetně nově pořízených zbraní. V ulicích byly například tanky Abrams nebo raketomety HIMARS. Byla to největší slavnostní přehlídka v historii země, jejím cílem bylo představit moderní vzhled polské armády.

V ulicích Varšavy se shromáždily davy lidí, aby ve vedru, které dosáhlo 35 stupňů, viděly tanky Abrams, mobilní systémy HIMARS a protiraketové systémy Patriot americké výroby, jihokorejské letouny FA-50 nebo houfnice K9, popsala agentura AP. K vidění podle ní byly také letouny F-16 a nechybělo polské vybavení včetně samohybných houfnic Krab nebo obrněných transportérů Rosomak.

Součástí defilé, jež je u příležitosti tohoto dne prvním od roku 2019, byli i zahraniční vojáci. Například z USA, Velké Británie, Rumunska či Chorvatska. Přehlídce kromě prezidenta Andrzeje Dudy přihlíželi i další činitelé včetně premiéra Mateusze Morawieckého nebo ministra obrany Mariusze Blaszczaka.

Polsko předvedlo moderní zbraně a obranné systémy v době, kdy na sousední Ukrajině zuří válka, jíž loni v únoru rozpoutalo Rusko. Polský prezident Andrzej Duda v této souvislosti prohlásil, že jeho země opět žije v nebezpečné době.

„Za naší východní hranicí se už rok a půl odehrává plnohodnotná válka. Brutální ruská agrese vůči nezávislé Ukrajině přinesla smrt, bolest a utrpění. Je to válka, jejíž konec je bohužel v nedohlednu,“ uvedl. Polsko je podle něj bezpečnější díky Ukrajině, která brání ruskému náporu. Ochrana východní polské hranice, která tvoří i hranici Evropské unie a NATO, je klíčovým prvkem státního zájmu Polska, řekl v projevu Duda.

Duda dále uvedl, že Varšava letos na obranu vydá rekordních 137 miliard zlotých (přes 737 miliard korun), což je zhruba čtyři procenta HDP. „Nemůžeme si dovolit nečinnost,“ řekl prezident podle AP v reakci na kritiku, že si Polsko bere na modernizaci armády obrovské půjčky. Cílem je podle něj vytvořit takový obranný systém, aby si nikdo nedovolil na jeho vlast zaútočit a „aby polští vojáci nemuseli nikdy bojovat“

Akce se konala na 103. výročí polského vítězství v bitvě u Varšavy. Tu Poláci svedli v srpnu 1920 se Sovětským svazem. Jejich vítězství se někdy přezdívá „zázrak na Visle“. Polská armáda se pro bolševické Rusko stala překážkou v další expanzi do Evropy. Duda prohlásil, že tehdejší hrdinství polských vojáků změnilo běh dějin a ochránilo Evropu před rozpínavostí bolševiků.

„Patnáctý srpen je nejen příležitostí k uctění hrdinů vítězné bitvy u Varšavy a poděkování současným vojákům za obranu naší země. Je to také perfektní způsob, jak ukázat naši sílu, jak ukázat, že jsme vybudovali mocnou armádu, která bude naše hranice bránit bez zaváhání,“ řekl vojákům a divákům ministr obrany Mariusz Blaszczak.

Polská vláda, která patří mezi nejbližší spojence Kyjeva, od ruské invaze na Ukrajinu podle AP utratila přes 16 miliard dolarů (přes 352 miliard korun) za nové tanky, protiraketové systémy a stíhací letouny, které pořídila zejména v USA nebo v Jižní Koreji. Cílem vojenské modernizace je posílit obranyschopnost Polska, přičemž některá nově pořízená technika nahradila vybavení sovětské výroby, které Varšava předala Kyjevu.

KOMENTÁŘ: Je Polsko evropská mocnost? Nejsilnější kartou je sílící armáda

Polsko podle AP buduje jednu z nejsilnějších evropských armád, aby odstrašilo potenciální agresory. Polské ozbrojené síly mají nyní podle Dudy přes 175 000 vojáků, zatímco před osmi lety jich měly zhruba 100 000. Polsko rovněž v poslední době navyšuje počet svých vojáků podél hranic s Běloruskem, které je nejbližším spojencem Ruska. Varšava tyto kroky podle polských představitelů činí v souvislosti s nárůstem nelegální migrace kvůli přítomnosti ruských žoldnéřů z Wagnerovy skupiny v Bělorusku.

Předvádění vojenské síly je pro polskou vládu také způsobem, jak získat podporu voličů před říjnovými volbami, v nichž bude národně-konzervativní vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) usilovat o získání třetího funkčního období, podotkla dnes AP. Nadcházející volby připomíná i Reuters, podle něhož ruská invaze na Ukrajinu učinila z posilování armády prioritu PiS. A v době, kdy je předvolební kampaň v plném proudu, je obrovská přehlídka vojenské techniky příležitostí k posílení kreditu strany, píše agentura.

Opozice proto obviňuje vládu, že armádu zneužívá, aby získala politické body. „Přeji vám vojákům, abyste už nikdy nemuseli poskytovat zázemí pro politickou nenávist,“ napsal na sociálních sítích člen strany Občanská platforma Marcin Kierwinski.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...