Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Putin blouzní o polském útoku. Budeme bránit Bělorusko všemi prostředky, řekl

Sledujeme online   14:49aktualizováno  19:43
Ruský prezident Vladimir Putin upozornil, že případné napadení Běloruska bude Rusko pokládat za útok proti sobě samému a na agresi odpoví všemi prostředky. V souvislosti s přesunem žoldnéřů z ruské Wagnerovy soukromé skupiny do Běloruska Polsko ve čtvrtek oznámilo, že přesune část svých vojenských jednotek ze západu na východ země, tedy k běloruské hranici.

„Pokud jde o Bělorusko, je součástí svazového státu. Rozpoutání agrese proti Bělorusku bude znamenat agresi proti Ruské federaci. Budeme na to reagovat všemi prostředky, které máme k dispozici,“ prohlásil Putin podle videa zveřejněného tiskovou službou Kremlu.

Ještě předtím zaútočil na Poláky a Ukrajince. „Dnes vidíme, že režim v Kyjevě je připraven udělat cokoli, aby si zachránil svou jedovatou ‚kůži‘ a prodloužil svou existenci. Nezajímá ho lid Ukrajiny, její suverenita a národní zájmy,“ tvrdil.

Putin koulel očima, mračil se a rovnal si tužky

„Budou obchodovat se vším – jak s lidmi, tak s půdou. I dnes jsou takoví zrádci připraveni ‚otevřít brány‘ zahraničním vlastníkům a Ukrajinu znovu prodat,“ dodal s odkazem na rok 1920, kdy ve válce, kterou Rusko s Polskem prohrálo, se prý Ukrajinci Polákům rovněž zaprodali.

„Co se týče polských vůdců, ti asi počítají s tím, že vytvoří nějakou koalici pod deštníkem NATO a přímo zasáhnou do konfliktu na Ukrajině, aby si pak utrhli větší kus, aby znovu získali, jak se domnívají, svá historická území – dnešní západní Ukrajinu. Je dobře známo, že také sní o běloruských zemích,“ sdělil Putin.

Svá slova ničím nepodložil, podotkla BBC. Putin dále prohlásil, že „západní území dnešního Polska jsou darem (diktátora Josifa) Stalina Polákům“ a Moskva jim to „připomene“.

„Co se týče politiky ukrajinského režimu, to je jeho věc. Chtějí, jak to zrádci obvykle dělají, něco předat, něco prodat, něco s majiteli vyplatit – to je, opakuji, nakonec jejich věc. Do toho se nebudeme vměšovat,“ podotkl.

Lže a sní o Stalinových časech, míní Polsko

„Žalostný suchar z Kremlu znovu opakuje lži o Polsku a také se snaží falšovat pravdu o válce proti Ukrajině,“ reagoval dnes na Putinovy výroky pověřenec polské vlády pro bezpečnost informačního prostoru Stanislaw Žaryn. „Vladimir Putin také znovu používá historický revizionismus k šíření falešných obvinění vůči Polské republice,“ dodal.

Náměstek polského ministra zahraničí Pawel Jabloński podle agentury PAP řekl stanici Polsat News, že Rusko má nepřátelské záměry nejen vůči Ukrajině, ale vůči celé Evropě.

„Putin sní o návratu do Stalinových časů. Když mluví o údajných darech, které jsme měli dostat od Stalina, tak samozřejmě cynicky lže, protože jsme ztratili mnohem větší část svého území, Sověti nás dobyli, okupovali nás téměř pět desetiletí,“ prohlásil Jabloński. Falšování historie je podle něj Putinovou zbraní, již používá v hybridní válce.

Vedeme si dobře, míní Putin o válce

„Dnes je jasné, že západní kurátoři kyjevského režimu jsou zjevně zklamáni výsledky tzv. protiofenzívy, kterou současné ukrajinské úřady v předchozích měsících hlasitě hlásají. Nejsou žádné výsledky, alespoň zatím ne. Nepomáhají ani kolosální zdroje, které byly napumpovány do kyjevského režimu, ani dodávky západních zbraní – tanky, dělostřelectvo, obrněná vozidla, rakety, ani vysílání tisíců zahraničních žoldáků a poradců, kteří byli nejaktivněji využíváni při pokusech prorazit frontu naší armády,“ prohlásil ruský prezident.

Mladí vidí v Rusku možnost se realizovat, pravda je naše ostrá zbraň, pravil Putin

„Velení speciální vojenské operace přitom jedná profesionálně. Naši vojáci a důstojníci, jednotky a formace plní svou povinnost vůči vlasti odvážně, vytrvale, hrdinně. Celý svět přitom vidí, že vychvalovaná západní, údajně nezranitelná technika je v plamenech a svými taktickými a technickými údaji je často dokonce horší než některé zbraně sovětské výroby,“ pokračoval.

„Ano, samozřejmě, západní zbraně lze dodatečně dodat a vrhnout do bitvy. To nám samozřejmě způsobuje určité škody a prodlužuje konflikt. Ale za prvé, arzenály NATO a zásoby starých sovětských zbraní v některých státech jsou již z velké části vyčerpány. A za druhé, stávající výrobní kapacity na Západě neumožňují rychle doplňovat spotřebu zásob techniky a munice. Navíc jsou zapotřebí velké zdroje a čas. A co je nejdůležitější, v důsledku sebevražedných útoků utrpěly formace Ozbrojených sil Ukrajiny obrovské ztráty. To jsou desetitisíce lidí,“ zdůraznil Putin.

Kazetová munice už Rusy efektivně drtí. Ničí jim formace, prozradily USA

„A navzdory neustálým nájezdům, neustálým vlnám totální mobilizace ve městech a vesnicích Ukrajiny je pro současný režim stále obtížnější nahnat nové doplňování na frontu. Mobilizační zdroje země jsou vyčerpány,“ usoudila ruská hlava státu.

Varšava začala přesouvat své jednotky ze západu na východ Polska v reakci na příjezd tisíců ruských žoldnéřů do Běloruska, kde cvičí ve vojenském prostoru u hranic s Polskem. Varšava se obává možných provokací a jednotky na východě země také mají „odstrašit agresora“ a dát Rusku najevo, že se napadnout Polsko nevyplatí, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Mariusz Blaszczak.

Wagnerovci se hrnou do Běloruska, hranici přejel konvoj 60 vozidel

Putin svá již několikrát opakovaná nařčení Varšavy opět nepodpořil konkrétními důkazy. Putin ovšem také tvrdí, že proti Rusku byla rozpoutána válka, přestože právě na Putinův rozkaz ruská vojska loni v únoru vpadla na Ukrajinu a rozpoutala tak nejkrvavější konflikt v Evropě od konce druhé světové války. Podle odhadů byly zabity již desítky tisíc vojáků a tisíce civilistů a boje také vyhnaly miliony lidí z domovů.

Putin také zprvu tvrdil, že se Rusko nechce zmocnit ukrajinského území, ale loni na podzim ohlásil anexi čtyř ukrajinských oblastí, Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské, která ruská vojska částečně okupují a o kterých Putin hovoří jako o historicky ruském území, podobně jako v případě Krymu, anektovaném už na jaře 2014.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...