Květinové hodiny ve Varšavě odpočítávají poslední desítky minut před zahájením

Květinové hodiny ve Varšavě odpočítávají poslední desítky minut před zahájením předsednictví (30. června 2011) | foto: AP

Polsko vede EU, svou „zkoušku dospělosti“ zahájilo v krušných dobách

  • 7
Polsko se ujímá své půlroční vlády nad Evropskou unií. Nebude to mít snadné, sedmadvacítku ochromují finanční problémy řady zemí - hlavně řecká krize i vlna nepokojů v arabském světě. Zakrátko se navíc začne debatovat o rozpočtu EU pro nadcházející léta. A ukočírovat rozdílné názory evropských států nebude jen tak.

"Předsednictví je pro novou členskou zemi cosi jako ztráta panenství, zkouška dospělosti. Říká se, že nováček nebude úplným členem, dokud se nepředvede během předsednictví," řekl analytik z institutu DemosEuropa Pawel Zerka. 

V případě Polska ta zkouška může být těžká. Předsednictví se ujímá v době, kdy Řecko balancuje na pokraji státního bankrotu a kdy je kvůli němu a dalším kriticky zadluženým zemím v ohrožení euro i budoucnost hospodářství celé sedmadvacítky.

"Uvědomujeme si, že se naše předsednictví ponese ve znamení problémů, které jsme nepředvídali a které se předvídat nedaly," připustil nedávno polský premiér Donald Tusk.

Debaty o škrtech i novém rozpočtu

Příští semestr začne EU debatovat o rozpočtu na roky 2014 až 2020. Polsko, které díky evropským penězům v posledních letech udělalo obrovský civilizační skok a loni bylo největším čistým příjemcem evropských peněz, má zájem na tom, aby v pokladně Unie v budoucnu peněz přibylo.

Varšava proto chce bojovat kupříkladu proti Francii za zachování a případné rozšíření politiky soudržnosti, která přináší dotace do nejchudších regionů EU.

Na polské předsednictví, ač s tím Poláci původně nepočítali, bude mít vliv i vlna nepokojů v severoafrických a blízkovýchodních zemích. Varšava ale zároveň nechce zanedbávat své "oblíbené dítě", tedy projekt spolupráce s šesticí postsovětských zemí. Koncem září Polsko uspořádá summit Východního partnerství.

Jsme důvěryhodný partner a dokážeme to

Předsednictví v Radě EU ale neznamená jen nástrahy v podobě vlekoucích se krizí a hádek o rozpočet. Poláci chtějí Unii dokázat, že jsou důvěryhodným partnerem.

"Během vlády Kaczynských bylo Polsko zemí, které se mnoho lidí smálo," připomněl Pawel Zerka dobu, kdy premiérem a prezidentem byli ultrakonzervativní bratři Jaroslaw a Lech Kaczynští. Brusel pro ně představoval ohrožení polských národních zájmů a tradičních křesťanských hodnot.

V roce 2007 volby vyhrála proevropská Občanská platforma Donalda Tuska a polská vnitřní i zahraniční politika se stabilizovala. Polsko bylo v roce 2009 jedinou zemí EU, jehož hospodářství se nepropadlo do recese. "Nicméně na obrazu Polska je třeba dále pracovat," myslí si Zerka.

Polsko pravděpodobně koncem října čekají parlamentní volby. "Je otázkou, zda volební kampaň nebude překážkou k tomu, aby polské předsednictví pracovalo na svých cílech," řekl Zerka. Polští ministři, na které čeká spousta práce na unijní úrovni, mohou být podle něho zároveň v pokušení, aby se věnovali boji o hlasy voličů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video