Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Polská policie šikanuje ženy kvůli potratům, plod hledala i v žumpě

  14:08
Strážník jako ochránce mravů - tak svou funkci někteří polští příslušníci policie vnímají, když důsledně dohlíží na dodržování předpisů, které ženám prakticky zakazují podstoupit potrat. Při pátrání po lidském plodu neznají překážek a s ženami podezřelými z podstoupení interrupce jednají jako se zločinci.
Protesty za legalizaci potratů, které zakázala polská vláda. (24. října 2021)

Protesty za legalizaci potratů, které zakázala polská vláda. (24. října 2021) | foto: Profimedia.cz

Ponižující zásahy způsobují, že stále více těhotných si hledá gynekologa v Česku, píše německá stanice Mitteldeutscher Rundfunk (MDR).

Ole z Varšavy je 41 let, je vdaná a má tříletého syna. Když se jí znovu podaří otěhotnět, má obrovskou radost. Chce druhé dítě, ale dvakrát už samovolně potratila. Tentokrát vše vypadá dobře. V 18. týdnu těhotenství ji ale přepadne nepopsatelná bolest v podbřišku a stěží doběhne na toaletu. „Tam to ze mě doslova vystřelilo,“ popsala v magazínu Wysokie Obcasy, který je přílohou liberálního listu Gazeta Wyborcza. Záchodová mísa je plná krve – potrat. Skončí v nemocnici a je operována.

Když se probere, volá manželovi, že nejhorší už má za sebou. Ale mýlí se, protože vedle jejího muže stojí policista, který mu telefon vytrhne z ruky a začne výslech. Na policii se zřejmě obrátila záchranářka a udala Olu, že si potrat vyvolala pomocí léků. V nemocnici se objeví policisté, kteří hlídají její pokoj a následují ji při každém kroku po oddělení. Vynutí si také odběr krve.

V Polsku zemřela další těhotná žena na sepsi. Těžký případ, hájí se nemocnice

O něco později k Olině domu přijede čerpací vůz, protože státní zástupkyně nařídila, aby kvůli pátrání po plodu byla vyprázdněna žumpa. Má podle všeho podezření, že Ola nepotratila spontánně. V odpadním potrubí v domě se plod nenašel a prokurátorka žádá posádku fekálního vozu, zda by obsah žumpy prohledala ještě jednou, tentokrát za pomoci síta. Posádka to odmítá. Jako důkazní materiál slouží vložky, které Ola použila, legíny, které měla na sobě, a krev z podlahy. Po necelém půlroce bylo vyšetřování bez výsledku zastaveno.

Vymírání Polska zrychlilo. Benefity nezabraly, ženy odrazuje zákaz potratů

Advokátka Aleksandra Kosioreková, která se specializuje na právo v medicíně, nenechává na postupu policie a státního zastupitelství nit suchou. Podotýká například, že v případě podezření na spáchání trestného činu postupovala policie v rozporu s předpisy, když vyslýchala Olu telefonicky v době, kdy byla v nemocnici. Měla si ji k výslechu pozvat později. Také odběr krve a vyprazdňování žumpy nebylo podle Kosiorekové potřeba - k rozptýlení podezření stačilo nahlédnout do Oliny zdravotnické dokumentace.

Policie v amoku zahajuje chaotické procedury

„Slovo potrat vyvolává v polských státních orgánech amok a zahajují bez jasného důvodu chaotické procedury. Jde to nebezpečným směrem. Policie porušila různé předpisy,“ říká Kosioreková.

Olin příběh je už z loňska. Zveřejnit se ho rozhodla poté, co se na veřejnost dostal další otřesný případ. Týká se Joanny z Krakova. Tato žena delší dobu trpí psychickými problémy a během těhotenství se její stav zhoršil. Během panické ataky použila „potratové pilulky“, které si sama koupila na internetu. Zcela mimo sebe zavolala své lékařce, která o ní informovala policii. Lékařka také uvedla, že její pacientka má sebevražedné úmysly, což však Joanna popírá.

Nezabíjejte nás. V Polsku opět vypukly protesty za právo žen na potrat

Následuje naprosté martyrium. Policejní eskorta odváží Joannu do nemocnice. Na pohotovosti se musí svléknout až do kalhotek, policisté ji nutí, aby dělala dřepy a kašlala. Nejdříve jsou u ní policisté, teprve později na ni dohlížejí policistky. Policie se pokouší zastrašovat lékaře, s Joannou zachází jako s kriminálnicí a to i před ostatními pacienty. Zabaví jí telefon a laptop, aby zjistila, odkud potratové pilulky získala. Pokud si totiž žena farmakologicky vyvolaný potrat v Polsku vyvolá sama, o nic trestného nejde. Pomáhat nebo nabádat k tomu už ovšem trestné je.

Postup policie je protiprávní - k takovému závěru dojde i soud na Joannin podnět. Protože se nestal žádný trestný čin, neměla policie důvod jí zabavovat telefon a laptop. Právnička Kamila Ferencová říká, že i kdyby existovalo pádné podezření, že se trestný čin stal, mohla policie vyslechnout Joannu později a bez ponižujících scén v nemocnici.

4. února 2022

Případy Joanny a Oly nejsou ojedinělé. Poté, co se se své příběhy rozhodly zveřejnit, přihlásily se další ženy, které se do hledáčku úřadů dostaly poté, co na ně padlo podezření, že měly potrat. Dále tu jsou případy žen, které zemřely na sepsi, kterým lékaři odmítli z těla odstranit odumřelý plod.

Ženy utíkají z polského zdravotnictví

Tato „potratová psychóza“, která postihla státní aparát, přivádí ženy v regionech u hranic s Českem k „útěku“ z polského zdravotnictví, informovala Gazeta Wyborcza. V obavách, že by s nimi v případě komplikací nebo spontánního potratu mohlo být zacházeno jako s Joannou nebo Olou, si raději hledají lékaře v Česku.

Tyto obavy přiživuje povinná registrace těhotenství - od loňského října musejí lékaři graviditu zapisovat do elektronické zdravotní karty pacientky. Vláda to odůvodňuje dobrem těhotných - má se tak zabránit například tomu, že jim lékaři předepíší lék, který by mohl poškodit plod. Nicméně vzhledem k atmosféře, jaká v zemi panuje během působení národně-konzervativní vlády, se mnoho lidí domnívá, že evidence těhotenství slouží státu ke kontrole žen a případnému stíhání.

Polky se bojí otěhotnět, potrat řeší v Česku, říká mluvčí Ciocia Czesia

K rozhodnutí, že na gynekologii bude jezdit do Česka, Patrycju z Bielska-Bialé přivedly dobré recenze jiných Polek, které těhotenské prohlídky absolvovaly za hranicí. Také ona si nemůže české lékaře vynachválit, prý se jí věnují více než ti v Polsku, nemusí nijak dlouho čekat a má o všem dost informací. Navíc ji to vyjde laciněji, než kdyby si návštěvu v soukromé ordinaci zaplatila v Polsku.

„Útěk“ do Česka pro mnoho Polek nejen kvůli vzdálenosti ale nepřipadá v úvahu. V polovině října se v Polsku konají parlamentní volby a pro řadu lidí by téma potratů mohlo hrát velmi důležitou roli. To ví i šéf opozice Donald Tusk: slíbil, že první den po vyhraných volbách jeho strana, Občanská platforma, předloží v parlamentu návrh zákona, který by interrupce legalizoval do 12. týdne těhotenství.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vláda schvaluje důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  11:20

Úpravy, které se týkají budoucích důchodců, schvaluje vláda. Návrh, na němž se shodla pětikoalice,...

Chování TOP 09 ke své ministryni je neodpustitelné, říká Kalousek

30. dubna 2024  11:12

Zakladatel TOP 09, exministr financí Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval současné vedení strany...

Riziko požárů platí až do čtvrtka. Pálení čarodějnic zkomplikuje i vítr

30. dubna 2024  9:49,  aktualizováno  11:12

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) prodloužil výstrahu varující před nebezpečím vzniku požárů...

Ukrajina je na nezvratné cestě do NATO, potvrdil Stoltenberg v Kyjevě

30. dubna 2024  11:10

Ukrajina má v NATO své právoplatné místo a podpora spojenců v obraně před Ruskem bude pokračovat,...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...