Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Polky se bojí otěhotnět, potrat řeší v Česku, říká mluvčí Ciocia Czesia

Rozstřel   16:48
Od roku 2021 platí v Polsku přísnější zákon ohledně provedení interrupce. Polské ženy tedy vyhledávají možnost potratu v okolních zemích a to především v České republice. S tím jim pomáhá Katarzyna Byrteková z organizace Ciocia Czesia, která byla hostem Rozstřelu a moderátorky Elen Černé.

Interrupce jsou v Polsku možné pouze ve chvíli, kdy je prokázáno znásilnění, incest či když dochází k ohrožení života matky a dítěte. Před zhruba týdnem však v Polsku došlo k případu, kdy zemřela mladá těhotná žena, které lékaři nechtěli provést interrupci, přestože plodu nebilo srdce.

Byrteková na to reaguje se slovy, že je tato záležitost čerstvá a je to složitější. „Určitě to bylo medializované i díky rodině, která v otevřeném dopise obviňovala celou situaci ze smrti jejich dcery, manželky a matky,“ říká členka organizace.

Neptáme se Polek, proč chtějí potrat v Česku, říká spoluzakladatelka sdružení

Případ další zemřelé ženy po zpřísnění zákonů vyvolal také řadu protestů. „Bylo to velké téma, protest byl například ve Varšavě. Je to hodně diskutované na sociálních sítích, zda za smrt může zpřísnění zákonů,“ řekla Byrteková.

Úmrtí žen však nechává politiky stále chladnými a situace se nijak výrazně nemění. „Situace se nezměnila ani během několika měsíců. Protesty jsou často, někdy i jednou za měsíc. Politici ale podle mě věděli, že to tak bude. Nálada proti potratům už vládne přibližně třicet let a to od roku 1993, kdy byl zákon schválen,“ vyjádřila se Byrteková.

Doktoři se bojí něco dělat

Podle slov Byrtekové je strach lékařů z provedení interrupce výsledkem třiceti let, kdy v zemi platí takto přísná pravidla. „Za těch třicet let nebyla však žádná kauza, kdy by měl lékař problém z provedení ilegálního potratu. I když víme, že se v Polsku provedou tisíce a tisíce potratů.“

Mezi jeden z nejmedializovanějších případů patří smrt třicetileté Izabely, která zemřela na následek septického šoku. Lékaři nechtěli provést ženě interrupci do chvíle, dokud nepřestane plodu bít srdce či nezačne samovolný porod. „Bylo zcela zřejmé, že to ovlivňuje život pacientky a byl to tedy jeden z důvodů (provedení potratu). Je těžké tedy říct, proč se lékaři báli ho provést,“ řekla Byrteková k případu.

Na organizaci Ciocia Czesia se obrací Polky zejména kvůli informacím. Ptají se třeba, jak to chodí v České republice a sdělují jejich stádium těhotenství. „My jim předáváme informace. Část se rozhodne pro bezpečné a legální řešení provést potrat doma, kdy si dají prášky. Část z nich třeba odcestuje,“ říká členka organizace.

Polky se bojí otěhotnět

„Ony se snaží otěhotnět a pak se tam třeba vyskytne nějaký genetický problém, vada a budou se bát, co s nimi bude. Minulý rok byla porodnost v Polsku rekordně nízká. Může to být tedy jeden z důvodů, že se bojí, zda jim bude poskytnuta lékařská péče, kterou si zaslouží,“ vyjadřuje se k situaci Byrteková.

Plod nemusí před potratem zemřít, rozhodli v Polsku po smrti těhotné Izabely

Ženy tedy jezdí za potratem často do České republiky. Podle slov Byrtekové je to u nás navíc pro Polky stoprocentně legální, přestože v Polsku to je naopak. „Pokud někdo najde potratové pilulky doma, tak je to zatím i tak legální. Stejné je to s přicestováním do Česka.“

Potrat může vyjít i na 30 tisíc korun

Potrat si musí zaplatit Polky samy, jelikož nemají v Česku pojištění. Není to však levná záležitost. „Zákrok do 12. týdne stojí okolo 12 až 13 tisíc korun. Pro Česky je to daleko levnější, jelikož všechny vyšetření hradí pojišťovna. Potraty po 12. týdnu mohou přesáhnout částku i 30 tisíc korun,“ dodala.

Lékaři v Polsku odmítli provést legální interrupci, bojí se o své živobytí

Problémem je podle Byrtekové i to, že si ženy na potrat nemohou našetřit, jelikož se jedná o urgentní záležitost, která se nemůže odkládat. I přesto, že je potrat obyčejný lékařský zákrok, je stále stigmatizovaný a Polky se bojí požádat o pomoc i rodinu. „Máme tedy sbírky i od lidí a jsme schopni zaplatit část zákroku nebo celý zákrok,“ doplnila.

Dalším kritizovaným krokem vlády je zavedení registru těhotných žen, který by měl být první půl rok dobrovolný. „Vzhledem k situaci v Polsku je to však šílené a je to další nátlak na ženy. Pokud chceme v Polsku zvýšit porodnost, není to dobrý nápad,“ doplnila členka organizace.

Proti zpřísnění potratového zákonu bylo přitom osmdesát procent Poláků. „Jsme konzervativní, ale jsme hodně progresivní. Vláda je arogantní vůči lidem. Protesty byly měsíce a vláda to ignorovala. Čím dál více lidí je teď proti vládě. Hraje v tom roli podle mě také církev a různé lobbistické skupiny. Vláda tlačí víc a víc a lidé jsou naštvaní,“ řekla Byrteková.

Počet žen, které kontaktují organizaci se pohybuje okolo stovky.„Kontaktuje nás přibližně 100 žen za měsíc, ale neznamená to, že jich tolik přijede do Česka. V Polsku jsou však desítky tisíc případů potratů mimo systém a to bylo i před zpřísněním. Potraty mimo systém jsou tedy standardem. Pouze se ukázalo, jak je krutá vláda,“ dodala na závěr.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...