Bývalý koncentrační tábor v polské Osvětimi (5. prosince 2019)

Bývalý koncentrační tábor v polské Osvětimi (5. prosince 2019) | foto: Profimedia.cz

Lebky nalezené u Osvětimi zřejmě patřily německým vojákům zajatým Sověty

  • 177
Lebky a kosti nalezené o víkendu na břehu polské řeky Soły patřily zřejmě německým vojákům, které koncem druhé světové války zajala sovětská vojska. Myslí si to polští experti, kteří ostatky objevené nedaleko bývalého nacistického tábora v Osvětimi zkoumají. Právě tam, kudy nyní řeka teče, totiž Sověti zajatce pohřbívali.

Dvanáct lebek a několik kostí našel místní občan Wojciech, jenž nejdřív zavolal amatérské historiky a pak až policii. Nálezem se následně začal zabývat polský Institut národního svědomí, který se zajímá o zločiny nacistů i komunistů.

Na břehu řeky u Osvětimi našli lidské lebky a kosti, zkoumá se jejich původ

Experti se na základě archivních dokumentů, průzkumu oblasti a svědeckých výpovědí domnívají, že masový hrob mají na svědomí zřejmě Sověti, kteří tam pohřbili zajaté německé vojáky. 

Totéž předpokládají u loňského objevu, který nahlásila skupina tamních teenagerů. Právě ten odstartoval sérii několika dalších nálezů až do toho posledního. Odborníci institutu rovněž ve středu podle agentury AP uvedli, že se postarají o pohřbení ostatků.

Řeka Soła protéká nedaleko bývalého koncentračního tábora Osvětim-Březinka. První domněnkou tak bylo, že kosti mohly patřit tamním zavražděným. Nacisté v táboře zabili více než 1,1 milionu lidí. Většinu z nich tvořili Židé, mezi oběťmi však byli i Romové, Čechoslováci, Poláci či ruští vojáci. Většinu z nich – ale ne všechny – nacisté spálili.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video