Skupina migrantů zřejmě z Afghánistánu uvázla na bělorusko-polské hranici. (19....

Skupina migrantů zřejmě z Afghánistánu uvázla na bělorusko-polské hranici. (19. srpna 2021) | foto: Profimedia.cz

Pětiletý afghánský chlapec, který se v Polsku otrávil houbami, zemřel

  • 237
Pětiletý chlapec z Afghánistánu, který se v polském středisku pro uprchlíky otrávil houbami, zemřel. Ani jeho o rok staršímu bratrovi nedávají lékaři šanci na přežití, uvedla ve čtvrtek polská média. Několik uprchlíků z Afghánistánu se v posledních dnech ve dvou různých polských zařízeních pro běžence otrávilo houbami, které si nasbírali pro zpestření jídelníčku.

„Bohužel, dětem se nám nepodařilo pomoci,“ uvedli ve čtvrtek lékaři varšavské dětské kliniky. Otrávila se i sedmnáctiletá sestra chlapců, tu však ve středu propustili z nemocnice.

Ředitel kliniky Marek Migdal podle listu Gazeta Wyborcza potvrdil smrt nejmladšího běžence a uvedl, že velmi špatně je na tom i šestiletý chlapec. Ten po otravě podstoupil náročnou transplantaci jater od příbuzného. Játra sice fungují, ale chlapci selhává centrální nervový systém, a tak je na tom stejně špatně, jako byl jeho bratr.

Afghánci se otrávili 24. srpna, den po evakuaci z Kábulu, muchomůrkou zelenou, pokládanou za nejnebezpečnější a nejjedovatější houbu v Evropě a Severní Americe. Dospělí členové rodiny skončili v jiných nemocnicích, ale jejich stav nebyl tak vážný.

Úřady tvrdí, že běženci dostávají ve středisku dost jídla, ale aktivisté to podle opozičního deníku zpochybňují. Afghánci si prý stěžují na hlad, a tak jim nevládní organizace dodávají potraviny. Nyní je však středisko uzavřeno kvůli karanténě. Podle platné úřední normy mají uprchlíci nárok na jídlo za devět zlotých na osobu a den, tedy v přepočtu za asi 50 korun.

Gazeta Wyborcza předpokládá souběh nešťastných okolností: Afghánci si mohli uvařit polévku z hub, které neznali, prostě proto, že si chtěli sami něco připravit. V Afghánistánu se jedovaté houby nevyskytují, zatímco v polských lesích je spousta jedovatých druhů.

Afghánští uprchlíci se v Polsku otrávili houbami, děti jsou v kritickém stavu

Rodina si houby nasbírala v lese kolem střediska pro běžence v Podkowě Leśné nedaleko Varšavy. 

Polsko tuto rodinu evakuovalo z Afghánistánu na žádost Velké Británie, otec totiž pracoval pro Brity. 

Následně polská média informovala o otravě houbami jiných čtyř Afghánců ve středisku v Linině ležícím jižně od Varšavy.

Otravu vyšetřují polské úřady. V Polsku je podle televize TVN aktuálně 1 024 Afghánců, evakuovaných po ovládnutí jejich vlasti radikálním hnutím Tálibán.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video