ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

V Polsku nalezli tři mrtvé migranty, těla byla u hranic s Běloruskem

  • 46
Polské bezpečnostní složky v neděli nalezly u hranice s Běloruskem tři těla, která zřejmě patřila migrantům. Uvedla to polská pohraniční stráž. Polská armáda v neděli navíc oznámila dokončení 80 kilometrů dlouhého plotu na hranici s Běloruskem.

Okolnosti úmrtí nalezených migrantů vyšetřuje polská prokuratura, napsala agentura PAP. Polsko společně s Litvou a Lotyšskem tvrdí, že Bělorusko vysílá na jejich území migranty ve snaze destabilizovat Evropskou unii.

„V neděli byla v příhraničí s Běloruskem nalezena na třech různých místech těla tří osob. Vše nasvědčuje tomu, že se jednalo o nelegální migranty,“ uvedla mluvčí pohraničníků Anna Michalská.

U polských hranic umírá před zraky svých pěti dětí. Pomozte, žádají aktivisté

Podle Michalské policie od začátku září zadržela přes 3800 osob, jež se snažily nelegálně překročit hranici s Běloruskem. Jen za tuto sobotu jich bylo 320. 

Policie a záchranáři o víkendu poskytli pomoc skupině osmi lidí, kteří při přechodu hranice uvázli v bažinách. Migranty se podařilo zachránit, sedm jich ale skončilo v nemocnici, informovala agentura AP.

Na začátku září Polsko vyhlásilo v pásmu přiléhajícímu k hranicím s Běloruskem výjimečný stav. Armáda v neděli navíc oznámila dokončení 80 kilometrů dlouhého plotu na hranici s Běloruskem. 

Migranti na hranici mezi Běloruskem a Polskem, které ve čtvrtek vyhlásilo v oblasti výjimečný stav. (1. září 2021)

Polsko společně s Litvou a Lotyšskem tvrdí, že režim běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka organizuje nelegální migraci lidí z Iráku a dalších blízkovýchodních zemí na jejich území. Cílem má být destabilizace společností těchto států a Evropské unie.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video