ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Incest a mrtví novorozenci ve sklepě. Polce hrozí za dvojitou vraždu doživotí

  • 16
Polské úřady obvinily z vraždy dvacetiletou ženu poté, co policie nalezla ve sklepě domu ve vsi na severu země těla tří novorozenců. Žena byla také obviněna z incestu a zadržen byl také její čtyřiapadesátiletý otec, uvedla v sobotu na svém webu televize TVN 24 s odvoláním na prokuraturu. Za vraždy dětí hrozí ženě doživotí, uvedla prokuratura.

Policie podle stanice nejprve v pátek našla tělo jednoho mrtvého novorozence, následovalo zadržení padesátníka a ženy, která je jeho dcerou a zároveň matkou mrtvého dítěte.

Pozdě večer se ve stejném stavení našlo tělo druhého novorozence ve stavu pokročilého rozkladu. V sobotu před polednem vyšetřovatelé informovali, že se ve sklepě našly zakopané pozůstatky třetího dítěte.

Muž v Polsku měl doma třináct let matčino tělo, sám ho mumifikoval

Prokurátor zatím ženu obvinil z dvou vražd a z incestu, uvedl v sobotu Mariusz Duszyńki z gdaňské prokuratury. Za vraždy hrozí ženě doživotí. Za incest v Polsku hrozí od tří měsíců do pěti let odnětí svobody.

Televize dodala, že případ je dosud ve vývoji. Na místě nadále pracují kriminalisté a zajišťují stopy, které mohou pomoci s objasněním okolností zločinu. Policejní komisařka Karina Kamińská uvedla, že na místě je i psovod se psem vycvičeným v hledání mrtvých. Policisté vyslýchají svědky. „Dělá se vše, abychom co nejrychleji objasnili příčiny a okolnosti toho, co se tu dělo,“ řekla.

Zadržený otec obviněné ženy, která porodila před třemi týdny, před 15 lety ovdověl a staral se o 12 dětí, podotkl server Onet.

Deník Gazeta Wyborcza se ptá, zda „polskému Josefu Fritzlovi“ neporodily novorozence, jejichž ostatky se našly, i jeho další dcery.

Kauza Rakušana Josefa Fritzla, jenž po bezmála čtvrt století věznil a sexuálně zneužíval vlastní dceru, poutal mimořádnou pozornost médií jak v alpské republice, tak i za jejími hranicemi. Případ incestu, z něhož vzešlo sedm potomků, se na veřejnost dostal v dubnu 2008. O necelý rok později poslal soud Josefa Fritzla na doživotí do vězení.

„Všichni jsou v šoku, ale přiznávají, že všichni věděli, co se v tom domě dělo,“ píše list v reportáži ze vsi Czerniki. Jakmile se rozšířila zvěst, že policie hledá novorozence, „hned každý věděl, o co jde a u koho“, tvrdí jeden z místních obyvatel, zatímco druhý dodal, že „každý říkal, že otec si zahrává s dcerami“. Jenže tentokrát, když mladé ženě zmizelo těhotenské břicho a žádné dítě nikdo neviděl, kdosi informoval policii.

Ta místo prohledala a našla novorozence zakopané v plastových pytlích. Předpokládaný otec si stihl ještě od sousedky vypůjčit 100 zlotých (asi 530 Kč) a vyrazit na procházku, než si pro něj přijela policie. Teď se lidé dohadují, zda nemá na svědomí i svou manželku, ale s novináři prý nechtějí moc mluvit z obavy, že se soused vrátí.

Předpokládají, že třetí mrtvé novorozeně by mohlo být dítětem starší dcery, kterou „taky viděli s břichem“. Policie a prokuratura nicméně v zájmu vyšetřování a rodiny nesdělují podrobnosti případu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video