Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pellegrini si platí reklamu ze státního, tvrdí Transparency International

  18:37
Protikorupční organizace Transparency International kritizuje předsedu slovenské vlády Petra Pellegriniho kvůli jeho rozhovoru pro časopis Slovenka. Tvrdí, že premiér si interview v podstatě zaplatil pomocí grantu určenému pro sdružení, které vede vydavatelka spolu s šéfredaktorkou časopisu.
Slovenský premiér Peter Pellegrini.

Slovenský premiér Peter Pellegrini. | foto: Reuters

Rozhovor s Pellegrinim vyšel minulý týden. Premiér se objevil i na titulní straně časopisu, který si každý týden na Slovensku kupuje zhruba 30 tisíc lidí. Předseda vlády se rozhovorem v titulu určeném hlavně pro ženy sám pochlubil na své facebookové stránce.

Slovenská pobočka Transparency International (TI) tvrdí, že na rozdíl od ostatních politiků Pellegrini dostal „exkluzivní promo“ na čtyřech stránkách titulu, kde se běžně ostatní politici na přední stranu nedostávají a rozhovory s nimi jsou označovány jako placená reklama. 

Organizace také upozornila, že minulý týden se v registru smluv objevil dar přímo z rozpočtové rezervy slovenského předsedy vlády, z nějž část nakonec skončí právě u vydavatele Slovenky. 

Smlouva daruje 50 tisíc eur (přes 1,2 milionu korun) spolku, který se stejně jako zmíněný časopis jmenuje Slovenka, a za účelem podpory projektu nazvaného Den kroje 2020 v Bánské Bystrici.

Toto občanské sdružení přitom vede vydavatelka stejnojmenného časopisu Mária Reháková spolu s jeho šéfredaktorkou Máriou Mikovou, která je i spoluautorkou rozhovoru s Pellegrinim. Podle zveřejněné smlouvy pak jde polovina z grantu na propagaci akce Den kroje 2020 právě v časopisu Slovenka a v dalších médiích z vydavatelství vedeného Rehákovou.

Reklama placená ze státního rozpočtu, zlobí se TI

„Jinými slovy, Pellegrini poslal 25 tisíc eur ze státního rovnou do kapsy vydavatele Slovenky. Z rezervy, která má sloužit na krizové účely,“ uvedla TI.

Organizace časopisu vytkla i otázky, které premiérovi autoři rozhovoru pokládali. Zazněly dotazy jako „Kampaň je v plném proudu, na post premiéra má zálusk vícero politiků. Vy jste si lidi, podle vás, získal čím?“ či „Říkáte to s lehkostí, ale být spontánní a snažit se o upřímnost je dar. To se nedá naučit...“. Zazněla i otázka: „Vaše aktivita přináší výsledky. Asi v tom duchu, co dáš, to také dostaneš, jak ukazuje nejnovější průzkum, podle kterého si Vás lidé opět dokážou představit v roli premiéra“.

Redakce časopisu se k celému případu vyjádřila pouze v komentáři u premiérova příspěvku na Facebooku. „Slovenka vždy byla a je pro všechny lidi. Snažíme se přinášet upřímné a lidské příběhy a rozhovory. Herci či politici jsou také jen lidé a myslíme si, že cestou korektních rozhovorů zachováváme možnost volby, která je na každém z nás,“ stojí v komentáři. 

Na to však mnoho lidí na Facebooku zareagovalo spíše rozčíleně. „Vy jste se snad vrátili do období normalizace,“ stojí v jednom z komentářů. „Konec, ruším předplatné,“ napsal další z rozzlobených čtenářů. Jedna z komentujících dokonce napsala, že kvůli článku poslala podnět Státní komisi pro volby a kontrolu financování politických stran.

Mluvčí slovenského premiéra tvrdí, že se o žádnou PR akci nejednalo a šlo o standardní rozhovor. Pellegrini podle ní o udělení dotace rozhodl již minulý rok v prosinci. „My v Transparency si určitě nehrajeme na to, že rozhovory politiků v médiích se dějí jen tak bez příčiny,“ reagovala organizace.

V Bratislavě se žije v bublině, myslí si Pellegrini

Na Slovensku v minulých dnech vzbudil pozdvižení premiérův výrok na tiskové konferenci, kde se kriticky vyjádřil k lidem žijícím ve slovenském hlavním městě a ke Slovákům v zahraničí. „V Bratislavě se nežije skutečný život,“ řekl. Podle něj statisíce Slováků v hlavním městě žijí v jedné velké bublině a nechápou, jak se mají lidé ve zbytku země. 

„Mnozí, kteří tu žijí, ani netuší, jak se reálně žije za průměrný plat nebo minimální mzdu,“ dodal. Podobně smýšlí také o Slovácích v zahraničí, ti podle něj také nežijí „skutečný slovenský život“.

Premiérův výrok hned vyvolal reakce na sociálních sítích:

Podle slovenských médií však poměrně velká část současných obyvatel Bratislavy, včetně Pellegriniho, do města přišla z ostatních regionů. Premiér se tím podle mnoha lidí snaží oslovit voliče mimo metropoli, aby dali hlas jeho straně Smer-SD. Ta totiž nemá v Bratislavě dlouhodobě příliš mnoho voličů a snaží se tedy vliv města, kde žije přes 400 tisíc lidí, snížit. 

Pellegrini tak svým výrokem v určitém smyslu navázal na svého předchůdce ve funkci předsedy vlády, Roberta Fica. Ten se však v roce 2018 vyjádřil v úplně opačném duchu a řekl, že na východě Slovenska nic není.

„Představa, že by měla mafie zájem o východní Slovensko je absurdní, protože tam nic není,“ řekl doslova na tiskové konferenci během návštěvy komise europoslanců na Slovensku. 

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...