Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Postup vojsk u Dněpru komplikuje bahno. V Kyjevě je premiér Španělska

Sledujeme online   11:26aktualizováno  16:32
Ukrajinská armáda vytvořila předmostí na levém východním břehu Dněpru na jihu Ukrajiny, informovala britská rozvědka. Ukrajinské síly už týden přepravují vojáky na levý břeh u zničeného Antonivského mostu u Chersonu. Práce ale komplikují záplavy a nánosy bahna po zničení Kachovky. Do Kyjeva přicestoval španělský premiér Pedro Sánchez.

Ukrajinci zahájili přepravu vojáků přes řeku přibližně 23. června a boje na východním břehu zesílily od 27. června. Ukrajinci na předmostí čelí mimo jiné jednotkám 7. gardové výsadkové divize, která patří do uskupení Dněpr.

Část sil tohoto uskupení, které hájí levý břeh řeky, ruské velení v předchozích týdnech velmi pravděpodobně převelelo k posílení obrany sousední Záporožské oblasti, upozorňuje Londýn.

Hráz Kachovské přehrady se protrhla 6. června. Kyjev a Moskva se vzájemně obviňují z jejího zničení, po kterém následovaly rozsáhlé záplavy. Jde o jednu z největších přehrad v Evropě.

Britské ministerstvo obrany denně zveřejňuje informace o průběhu války od začátku ruské invaze před 16 měsíci. Moskva obvinila Londýn z dezinformací, uvedla agentura DPA.

Existenci ukrajinského předmostí připustila i ruská média, když v pátek zveřejnila záběry, které podle nich zachycují zásah části Antonivského mostu na levém břehu Dněpru ruskými raketami Iskander. Ukrajinští vojáci podle Rusů využívali most jako úkryt před ostřelováním.

Jen 500 metrů za den? Tohle není show! Jak „pomalá“ ofenziva naštvala generála

Míra škod napáchaných ruskými raketami zůstává nejasná. Ruští blogeři si ale stěžují, že ruská vojska nejsou schopna už dva týdny vytlačit malé ukrajinské síly z předmostí, a to i přes citelné ruské ztráty, upozornili analytici amerického Ústavu pro studium války (ISW).

Antonivský most byl poškozen loni v listopadu při ústupu ruských vojsk z pravobřežní, západní části Chersonské oblasti, včetně samotného Chersonu. Ten byl jediným oblastním centrem dobytým Rusy od rozpoutání války loni v únoru. Rusové při ústupu zničili sedm mostů, z toho čtyři přes Dněpr, uvedl tehdy s odvoláním na satelitní snímky server Ukrajinska pravda.

Španělský premiér přijel vyjádřit podporu

„Má přítomnost zde v první den našeho předsednictví svědčí o jasném a jednoznačném politickém závazku,“ řekl Sánchez podle agentury AFP.

Premiér na twitteru zveřejnil video z příjezdu vlakem z Polska do Kyjeva a uvedl, že chtěl, aby se první událost španělského předsednictví odehrála na Ukrajině, která už 16 měsíců čelí ruské invazi.

Zelenskyj dal před novináři najevo, že na diplomatické řešení konfliktu s Ruskem nastane čas, až Ukrajina dosáhne osvobození svého území v mezinárodně uznaných hranicích z roku 1991. Zdůraznil také, že Ukrajina nepřistoupí na žádný kompromis s Ruskem ohledně svého budoucího členství v Severoatlantické alianci.

Od summitu NATO, který 11. července začne ve Vilniusu, Kyjev očekává jasný a srozumitelný signál, že se Ukrajina může stát po válce členem aliance: „A to je pozvání do aliance. První velmi praktický krok. Pro nás by to bylo velice důležité,“ řekl podle agentury Unian. Členství v alianci představuje nejlepší záruku bezpečnosti, ale dokud Ukrajina není členem NATO, potřebuje záruky své bezpečnosti, dodal prezident.

Zelenskyj také uvedl, že nechápe průtahy s výcvikem ukrajinských pilotů na stíhačkách F-16. „Ukrajina smí získat F-16. Dohodli jsme se na tom, máme koalici zemí, které jsou připraveny začít s výcvikem ukrajinských pilotů. Harmonogram výcvikových misí dosud není, protahuje se to, „ řekl Zelenskyj podle agentury Interfax-Ukrajina. Rád by se zeptal „některých vážených partnerů“, proč to dělají, protože to sám netuší. A také by se podle agentury AFP ptal, zda partneři mají termín, kdy Ukrajina stíhačky získá.

Ukrajinský prezident s odvoláním na poznatky ukrajinské rozvědky znovu varoval před „vážnou hrozbou“ výbuchu v Ruskem okupované Záporožské jaderné elektrárně spojeným s únikem radiace. Podrobnosti neuvedl, vyzval ale k větší mezinárodní pozornosti, napsala agentura Reuters.

Šéf CIA navštívil Ukrajinu, Kyjev mu představil plány o dobytí svého území

„Budeme podporovat ukrajinský lid, dokud se do Evropy nevrátí mír,“ uvedl Sánchez po příjezdu do Kyjeva. „Ukrajina vyhraje válku, protože už vyhrála bitvu idejí, když si vybrala Evropu,“ řekl v ukrajinském parlamentu, kde jeho projev několikrát přerušil potlesk.

„Budeme s vámi a budeme vás podporovat tak dlouho, jak bude třeba. Budeme podporovat Ukrajinu bez ohledu na to, kolik to bude stát. Budeme s vámi ve vaší snaze být svobodným a svrchovaným státem, který si budoucnost určil jako člen evropské rodiny,“ řekl premiér podle listu Ukrajinska pravda.

Sánchez poukázal na to, jak podstatně se změnila situace od února, kdy před poslanci hovořil na výročí ruské invaze. Nyní ukrajinské síly přešly do protiofenzivy proti „nepříteli, který ukazuje známky slabosti“, řekl. Premiér zdůraznil, že chápe, jak vysokou cenu musejí Ukrajinci platit za nová vítězství.

Toto Rusové umějí. Ukrajinská ofenziva naráží na obří minová pole

Sánchez avizoval další balík pomoci Ukrajině. „Dnes se má země rozhodla poskytnout dodatečných 55 milionů eur (asi 1,3 miliardy Kč), včetně 51 milionů přes Světovou banku (SB), pro malé a střední podniky na Ukrajině,“ řekl podle listu Ukrajinska pravda. Zbývající čtyři miliony eur by měly být poskytnuty přes program OSN pro vytvoření škol s takzvanými zelenými a s udržitelnými energetickými systémy.

Ukrajinska pravda poznamenala, že na rozdíl od jiných zahraničních návštěv nebyla Sánchezova cesta do poslední chvíle utajována. Ještě v době konání summitu EU ji tento týden oznámil Zelenskyj.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...