Papež Benedikt XVI. žehná ze své rezidence

Papež Benedikt XVI. žehná věřícím z okna své rezidence. (1. května 2005) | foto: Chris Helgren, Reuters

Papež obnovil tradiční požehnání

  • 21
Papež Benedikt XVI. obnovil tradici nedělního vatikánského požehnání. Popřál pravoslavným hezké velikonoční svátky a vyjádřil naději, že křesťanské církve udělají pokrok na cestě k obnovení dávné jednoty. Připomněl také svého zemřelého předchůdce Jana Pavla II.

Právě Jan Pavel II. zavedl tradici pravidelného nedělního požehnání, kterou držel přes čtvrt století svého pontifikátu.

Naposledy takto už těžce nemocný papež požehnal davu o Velikonocích 27. března. Nemohl již mluvit, a tak jen udělal rukou kříž. - více zde

Benedikt XVI. se objevil ve stejném okně, jako jeho předchůdce a pokynul davu asi 40 tisíc lidí shromážděných na Svatopetrském náměstí.

Podle pozorovatelů působil nový papež v porovnání s charizmatickým Janem Pavlem II. poněkud strnule a nervózně, když vzpomněl oblibu, které se dostávalo požehnáním jeho předchůdce pronášeným i v několika jazycích.

Vyzval k modlitbě za africký stát Togo, který je po sporných volbách na pokraji občanské války. "Modlím se za klid a mír," řekl papež.

Osmasedmdesátiletý pontif nezapomněl ani na svátek práce a popřál všem lidem, především těm v produktivním věku, aby vždy měli zaměstnání.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video