Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Uprchlíci ve vlastní zemi. Profesorka zůstává v Gaze, příbuzní odchodu litují

  18:22
Od chvíle, kdy začala izraelská armáda bombardovat Pásmo Gazy, univerzitní profesorka Asíl Barakatová téměř nespí. S dalšími dvaceti lidmi se skrývá v bytě v severním Pásmu Gazy poté, co izraelský letecký úder zničil její dům a „smetl“ celé okolí.

Izrael zahájil vzdušné údery na cíle v Pásmu Gaze krátce poté, co radikální palestinská organizace Hamás během překvapivého a brutálního útoku v jižním Izraeli 7. října zabila zhruba 1400 lidí, většinou civilistů.

O několik dní později, když Izrael vyzval přes milion obyvatel severního Pásma Gazy, aby se z oblast evakuovali a přesunuli se na jih, se profesorka Barakatová rozhodla i s dětmi zůstat, uvedla v rozhovoru s listem The New York Times.

„Řekli jsme si: ‚Když odejdeme, kam půjdeme?‘ Zůstali bychom úplně bez domova,“ říká Barakatová. „Ať se stane cokoli, takový bude náš osud,“ dodává.

Lidé, kteří s profesorkou Barakatovou bydlí, jsou ze čtyř různých rodin. Většinu času podle ní tráví vyhledáváním aktuálních zpráv o válce, která zuří kolem nich, a posloucháním izraelských náletů.

Výbuchy otřásají budovou, v níž se ukrývají, a plní vzduch štiplavým kouřem. Pálí jí z toho dutiny, ale nechce si stěžovat na „takové drobnosti“, řekla. „Stále si připomínám, že bych měla být vděčná Bohu za to, že jsem naživu,“ dodala Barakatová.

Kéž bych zůstal doma a zemřel tam

Většina jejích příbuzných se po výzvě k evakuaci vydala na jih, ale teď toho podle ní litují. Její pětašedesátiletá matka během chaotického odjezdu zapomněla na zadním sedadle taxíku léky na srdce. A když se její rodina dostala do jižní části Pásma Gazy, nedokázali nalézt společný úkryt a museli se rozdělit.

Její sestry, tety a matka mohly zůstat u rodinného přítele. Nyní jsou mezi 50 lidmi, kteří se tísní v bytě se dvěma ložnicemi. Její šestasedmdesátiletý otec a bratři našli útočiště v přeplněné základní škole, což je podle Barakatové „velmi ponižující“. Otec jí jednoho dne s pláčem zatelefonoval: „Povídá mi: ‚Kéž bych byl zůstal doma a zemřel tam‘.“

Za výbuchem nemocnice v Gaze nejsme, opakuje Izrael. Ukázal záběry z dronu

Před válkou vyučovala angličtinu na dvou univerzitách v Gaze. V prosinci měla odevzdat doktorskou disertaci na téma, jak mezinárodní zpravodajská média vykreslují Palestince. Obává se však, že válka jí to znemožní.

Pití znečištěné vody

Teď se stará spíš o to, kde sehnat jídlo. Strachuje se, jak dlouho ještě v bytě, ve kterém bydlí, poteče voda. S ostatními spolubydlícími vymýšlejí způsoby, jak uchovávat znečištěnou vodu, která prosakuje potrubím. Zachycují ji například v igelitových taškách přivázaných pod kohoutkem.

„Nemůžeme si dovolit ten luxus, abychom přemýšleli o tom, jestli je znečištěná, nebo ne,“ říká. „Prostě ji pijeme,“ dodává.

V Gaze není pitná voda ani jídlo, hrozí šíření nemocí. Biden navštíví Izrael

V úterý se se synem vydala hledat jídlo v okolní zpustošené zástavbě. Když ušli „velký kus cesty“, našli obchod, který byl otevřený jen proto, že jeho majitel přišel vybrakovat své vlastní zásoby. Dovolil jim, aby si vzali jídlo, takže se zásobili rýží, čočkou a těstovinami.

Během dlouhých hodin, které tráví zavřená v bytě, má Barakatová spoustu času na přemýšlení. V hlavě se jí přehrává její život plný radosti i smutku, život, který přerušuje jedna válkou za druhou. „Začne mi to prostě být líto,“ říká. „Přemýšlím o tom, jestli si opravdu zasloužíme být šťastní, nebo ne? Proč to musí vždycky dopadnout takhle?“ ptá se.

Po každé válce rekonstrukce

Před válkou se bavila s kamarádkou, která pracuje jako návrhářka interiérů a která se divila se, proč si lidé v Gaze nevyzdobí své domovy pestřeji. Pro Barakatovou je odpověď nasnadě. Po každé válce musí rekonstruovat svůj dům a jen stěží se přinutí, aby investovala do nového nábytku.

„Pokaždé, když opravuji dům, říkám si: ‚Mám kupovat i nějaké věci?‘,“ říká. „Měli bychom mít jenom matraci na spaní a hotovo a nevěšet na zdi žádné fotky, protože během minuty bude stejně všechno pryč?“ dodává.

Jak může vypadat pozemní ofenziva v Gaze? Bitva z roku 2014 nabízí odpověď

Přemýšlí také o mnoha útrapách, jimž musela její rodina čelit od doby, kdy byli její prarodiče za války v roce 1948 nuceni uprchnout do Gazy ze svých domovů v Jaffě, dnešní čtvrti v metropolitní oblasti Tel Avivu. Kdysi bývali bohatými obchodníky, ve světě, který se zdá být na hony vzdálený jejímu současnému úkrytu v troskách Gazy.

Tato rodinná historie je důvodem, proč nechce uprchnout a proč by nikdy nehledala útočiště v Egyptě, i kdyby se otevřela jižní hranice. „Jsem uprchlíkem ve své vlastní zemi,“ říká. „A nestanu se uprchlíkem podruhé - ani v jižní části Gazy, ani v Sinajské poušti. My nebudeme žít ve stanech,“ dodává Barakatová.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...