Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Online reportáž

Turecká ofenziva na severu Sýrie

18:22

Kurdské milice informovaly Američany, že se stáhly z bezpečnostní zóny na severu Sýrie předtím, než má vypršet příměří s Tureckem.

15:10

Oddíly syrských Kurdů YPG se podle Erdogana na severu země stále ještě stahují od turecké hranice. Ve 21:00 SELČ má skončit 120hodinové příměří, na které Turecko přistoupilo minulý čtvrtek.

Za prodloužení příměří se u Putina telefonicky přimlouval francouzský prezident Emmanuel Macron. Erdogan však prohlásil, že jemu nic takového nenabídl a příměří prodlužovat nechce.

14:36

Ruští a syrští vojáci vstoupí do oblasti turecké operace Pramen míru

přečíst článek
13:51

Američtí vojáci se po tureckém zásahu ze severovýchodu Sýrie stahují do sousedního Iráku. Irácká armáda dnes ale oznámila, že Spojené státy nemají od Bagdádu povolení své vojáky v Iráku ponechat. 
Americký ministr obrany Mark Esper reagoval, že Spojené státy nechtějí ponechat vojáky v Iráku donekonečna, ale chtějí je dostat zpět domů.

13:41

Syrský prezident Bašár Asad v úterý tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana za jeho počínání v severní Sýrii označil za zloděje. „Je to zloděj, který vykradl továrny, ukradl obilí a benzin a teď krade území,“ citovala Asada syrská média.

11:54

Americká armáda se stahuje ze Sýrie do Iráku.

11:10

Erdogan před dnešní schůzkou s ruským prezidentem Vladimirem Putinem řekl, že vojenská operace bude „s rozhodností“ obnovena, pokud nebude dohoda o příměří splněna.
Kurdové podle ní musejí své bojovníky stáhnout od hranice, kde chce Turecko zřídit zónu pro bezpečný návrat syrských uprchlíků ze svého území. Podle Erdogana se musí stáhnout ještě 1300 zbývajících kurdských bojovníků, 800 už jich odešlo.

11:03

O situaci na severovýchodě Sýrie bude v úterý během dne jednat turecký prezident  Recep Tayyip Erdogan se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem.
Kreml doufá, že od Ankary obdrží informace o dalších plánech Turecka na severu Sýrie.

10:25

Všechny americké ozbrojené síly, které se stáhly ze Sýrie, dostaly povolení pro vstup do Kurdistánu, aby mohly být transportovány z Iráku. Nemají dovoleno v Iráku zůstat,“ uvedla v úterý americká armáda pro agenturu Reuters.

ÚTERÝ 22. ŘÍJNA

15:14

Příměří, které v severní Sýrii uzavřely Spojené státy s Tureckem, by mělo skončit v úterý 21:00 středoevropského času. Uvedl to v pondělí zdroj z turecké armády. Ankara uzavřela pětidenní příměří s tím, že se Kurdové stáhnou ze stanoveného prostoru. Pokud se tak nestane, Turecko ofenzivu obnoví, varoval turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu.

Turecká armáda také oznámila, že stahování Kurdů bedlivě sleduje. Zatím zaznamenala, že z oblasti odjeli bojovníci ve 125 autech. Çavuşoglu tvrdí, že Kurdové porušili příměří ve třiceti případech a turecká armáda na to reagovala odvetou.

14:26

Západ se přidal na stranu teroristů, když podporuje syrské Kurdy a kritizuje Turecko za ofenzivu v Sýrii. Prohlásil to v pondělí turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ankara považuje kurdské odíly YPG, klíčového člena arabsko-kurdské koalice SDF za teroristy. „Celý Západ se postavil po bok teroristům a útočí na nás. Týká se to NATO a zemí Evropské unie, všech,“ řekl turecký prezident.

13:57

Americký ministr obrany Mark Esper v pondělí uvedl, že se zvažuje možnost ponechat část vojska poblíž ropných polí v severovýchodní Sýrii. Vojáci by tam byli spolu s členy arabsko-kurdské koalice SDF. 

Cílem by bylo zabránit tomu, aby se teroristická organizace Islámský stát (IS) dostala k ropným polím. Esper už v sobotu řekl, že se američtí vojáci přesunou do Iráku, odkud budou pokračovat v boji proti IS.

12:24

Američtí vojáci, kteří nyní opouštějí Sýrii a odjíždí do Iráku, se v Kámišlí nesetkali s příznivým přijetím. Místní na ně házeli kameny a zeleninu, zasypali je i nadávkami a protiamerickými slogany.

09:39

V Sýrii je kvůli turecké ofenzivě bez dozoru 12 věznic s islámskými radikály, řekl ruský ministr Sergej Šojgu. Ostrahu věznic je podle něj třeba naléhavě řešit.

PONDĚLÍ 21. ŘÍJNA

21:18
  • Syrské rodiny, které byly vyhnány ze svých domovů, stojí ve frontě na jídlo v...

    Syrské rodiny, které byly vyhnány ze svých domovů, stojí ve frontě na jídlo v uprchlickém táboře na severu Iráku.(18. října 2019) / Autor: Ari Jalal Reuters

19:12

Turecko v plánovaném bezpečnostním pásmu území hodlá zřídit dvanáct pozorovacích postů. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan řekl, že Ankara zakročí, pokud „se syrská vláda dopustí chyby“. Podle něj musí stažení Kurdů zajistit USA.

„Právě jsem hovořil s prezidentem Erdoganem. Opravdu chce, aby příměří fungovalo. Kurdové si to přejí také,“ tweetoval zase americký prezident Donald Trump. K pátečním bojům mu prý Erdogan řekl, že tam bylo „menší odstřelování a minometná palba, která rychle skončila“. 

Trump také dodal, že jsou „některé“ evropské státy připraveny přijmout zpět islámské radikály zadržené nyní v Sýrii. „Je to dobrá zpráva, velký pokrok!!!“ napsal Trump.

16:50

Erdogan je gentleman. Kurdové a Turci se porvali jak malé děti, uvedl Trump

přečíst článek
16:49

Turecká ofenzíva na severu Sýrie bude v úterý večer obnovena, pokud se kurdské oddíly nestáhnou, jak to předpokládá dohoda o příměří. V pátek to řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Pokud Kurdové dohodu dodrží, pak bude otázka bezpečnostní zóny vyřešena. 

Erdoganovi údajně nebude vadit, když do oblastí vyklizených Kurdy vstoupí syrská armáda podporovaná Ruskem. Velitel syrských kurdských oddílů Maslúm Abdí řekl kurdské televizi, že Kurdové učiní vše pro úspěch příměří. Jiný kurdský zástupce Razan Hiddo ovšem upozornil, že kurdské obyvatelstvo odmítne žít v oblasti okupované Tureckem.