Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Online reportáž

Turecká ofenziva na severu Sýrie

12:45

Německý plán na vytvoření mezinárodní bezpečnostní zóny na severovýchodě Sýrie je nerealistický. V sobotu to prohlásil turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu po setkání se svým německým protějškem Heiko Maasem.

Uvedl také, Turecko nebude tolerovat jakékoliv porušování lidských práv v severovýchodní Sýrii a že vyšetří veškeré zprávy o tom, že k němu docházelo.

12:10

Spojené státy jsou odhodlány posílit své vojenské postavení v Sýrii „o další vojenské prostředky“, aby zabránily možnému převzetí ropných polí na východě Sýrie Islámským státem či jinou teroristickou organizací.

11:25
  • Syrské vládní jednotky dorazily k městu Ras al-Ajn na severu Sýrie. (26. října...
10:40

Moskva v sobotu obvinila Spojené státy z rozsáhlé krádeže syrské ropy. Mluvčí ruského ministerstva obrany generálmajor Igora Konašenkova uvedl, že to dokazují snímky pořízené ruskou kosmickou rozvědkou.

„Syrská ropa se před a po porážce teroristů Islámského státu v oblasti za řekou Eufrat pod spolehlivou ochranou vojáků USA aktivně těžila a hromadně odvážela cisternami ke zpracování za hranicemi Sýrie,“ prohlásil Konašenkov.

09:30

Turecká vláda důrazně odmítla obvinění vznesené organizací Amnesty International, že posílá syrské uprchlíky zpět do oblastí bojů v Sýrii. V Turecku je v současné době kolem 3,6 milionu Syřanů.

„Tvrzení ve zprávě Amnesty International , že Syřané jsou nuceně posíláni zpět, že je jim vyhrožováno a že jsou vystaveni špatnému zacházení, jsou neopodstatněná a vymyšlená,“ uvedlo turecké ministerstvo zahraničí.

SOBOTA 26. ŘÍJNA

11:51

Američané posílí jednotky v Sýrii, chtějí chránit ropná pole před islamisty

přečíst článek
11:14

Zhruba tři stovky dalších příslušníků ruské vojenské policie dorazily do Sýrie, kde budou pomáhat zajistit stažení oddílů syrských Kurdů YPG od hranic s Tureckem. Podle agentury Interfax o tom dnes informovalo ruské ministerstvo obrany. První ruští vojenští policisté začali hlídkovat na severu Sýrie už ve středu.

07:35

Turecký a syrský velvyslanec se ve čtvrtek setkali na jejich prvním společném zasedání v Radě bezpečnosti OSN od vypuknutí invaze do Sýrie. Jednalo se hlavně o humanitární pomoci. Rada také vyjádřila obavy ke stavu dohody o příměří, které má v oblasti platit, uvedla agentura Reuters.

PÁTEK 25. ŘÍJNA

22:14

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve čtvrtek uvedl, že Ankara a Moskva se domluvily na zřízení tureckého pozorovacího stanoviště v severovýchodní Sýrii u Manbidže. „Požádali jsme o oblast o rozloze pět krát devatenáct kilometrů severozápadně od Manbidže, abychom tu oblast chránili. Dohodli jsme se na tom s Ruskem... Bude to něco jako pozorovací stanoviště,“ řekl Erdogan.

21:33

Turečtí vojáci a jejich spojenci v severovýchodní Sýrii zaútočili na vojáky syrského prezidenta Bašára Asada a několik z nich zabili, uvedla SANA.

15:56

Turecko zlikviduje kurdské milice, které se nestáhnou z bezpečnostní zóny na severu Sýrie, jak jim ukládá dohoda o klidu zbraní. Ve čtvrtek odpoledne to prohlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

15:11
  • Chlapec vítá příchozí turecké vojáky ve městě Tell Abiad na severu Sýrie. (24....

    Chlapec vítá příchozí turecké vojáky ve městě Tell Abyad na severu Sýrie. (24. října 2019) / Autor: Reuters

14:30

Arabsko-kurdská koalice SDF tvrdí, že Turecko a jeho syrští spojenci zahájili velkou pozemní ofenzivu, ve které útočí na tři vesnice. Útok začal navzdory příměří, které má platit v oblasti na syrsko-turecké hranici. 

„Navzdory závazku našich sil dodržet klid zbraní a stáhnout jednotky z celé oblasti příměří turecký stát a jeho teroristické frakce proces příměří neustále porušují,“ napsala koalice SDF. Útok podle nich donutil k útěku tisíce civilistů.

13:36

Evropský parlament ve čtvrtek odsoudil tureckou invazi do Sýrie a označil ji za závažné porušení mezinárodního práva. Ankaru vyzval, aby intervenci okamžitě ukončila a stáhla všechny své vojáky ze syrského území. Usnesení, které europoslanci přijali na plénu ve Štrasburku, také vyzývá k přijetí ekonomických sankcí proti Turecku.

Podle poslanců by EU mohla zmrazit preferenční režim pro dovoz tureckých zemědělských produktů a jako poslední možnost pozastavit celní unii s Tureckem, což by mělo výrazný dopad na obchod země s osmadvacítkou.

13:17

Bojovníci kurdských milic se stahují z oblasti Sýrie u tureckých hranic. Ve čtvrtek to prohlásil náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Veršinin. Kurdské oddíly YPG mají podle středeční dohody ještě 5 dní na stažení z oblasti.

11:27

Rusko do týdne vyšle do Sýrie dalších 276 vojenských policistů a 33 kusů vojenské techniky. Ve čtvrtek dopoledne to uvedla ruská agentura RIA Novosti s odvoláním na zdroj z tamního ministerstva obrany.

ČTVRTEK 24. ŘÍJNA

19:58

Trump zrušil sankce, které uvalil na Turecko kvůli invazi do Sýrie

přečíst článek