Zapálení olympijského ohně ve starořecké Olympii. (12. března 2020)

Zapálení olympijského ohně ve starořecké Olympii. (12. března 2020) | foto: AP

Japonci navzdory koronaviru pokračují v přípravách na olympiádu, řekl Abe

  • 10
Japonská vláda stále počítá s tím, že se olympijské hry v Tokiu letos v létě uskuteční. Premiér Šinzó Abe to v pátek při telefonickém rozhovoru řekl americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Šéf Bílého domu dříve navrhoval, aby se olympiáda kvůli pandemii koronaviru odložila. Podle agentury Reuters telefonát trval 50 minut.

„Stanovisko naší vlády se nezměnilo a budeme naše kroky úzce koordinovat s Mezinárodním olympijským výborem, pořadateli a správou Tokia, abychom stabilně pokračovali v přípravách,“ uvedl vládní mluvčí Jošihide Suga.

Trump na Twitteru napsal, že měl skvělý rozhovor s Abem.

„Odvedl úžasnou práci a bude na ni velmi pyšný. Japonsku a jejich skvělému premiérovi se budou dít dobré věci,“ napsal Trump a zdůraznil, že právě dostavěný olympijský stadion je nádherný.

Japonští organizátoři před týdnem oznámili dokončení všech stálých sportovišť pro olympijské hry v Tokiu.

V řecké Olympii ve čtvrtek proběhl slavnostní vzplanutí olympijské pochodně. Akce však kvůli obavám z šíření koronaviru bez diváků. Ceremoniálu se zúčastnilo pouze několik pozvaných hostů včetně prezidenta Mezinárodního olympijského výboru Thomase Bacha, řeckého prezidenta Prokopise Pavlopula a zástupců japonského organizačního výboru. 

Bez účasti veřejnosti se tato akce uskutečnila naposledy před 36 lety před olympijskými hrami v Los Angeles. Počet oficiálních hostů byl ze 700 snížen sotva na stovku, většinu z nich tvořili členové MOV.

Olympijské hry v Tokiu se mají konat od 24. července do 9. srpna a paralympijské od 25. srpna do 6. září.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video