Přiměl jsem Riceovou zdržet se hlasování v rezoluci, kterou sama připravila a formulovala, chlubí se Ehud Olmert.

Přiměl jsem Riceovou zdržet se hlasování v rezoluci, kterou sama připravila a formulovala, chlubí se Ehud Olmert. | foto: Reuters

Olmert: Zařídil jsem, aby Riceová nepodepsala rezoluci o příměří

  • 143
Mezi izraelským premiérem Ehudem Olmertem a americkým ministerstvem zahraničí se rozhořel spor. Olmert tvrdí, že telefonátem Georgi Bushovi na poslední chvíli zařídil, aby šéfka americké diplomacie Condoleezza Riceová nepodepsala rezoluci OSN vyžadující příměří v Gaze. Ministerstvo zahraničí USA to odmítá.

Rada bezpečnosti OSN schválila rezoluci požadující okamžité zastavení palby v Gaze na konci minulého týdne. Zástupci 14 států hlasovali pro, Spojené státy se zdržely hlasování. - čtěte Izrael bude pokračovat v ofenzivě v Gaze navzdory rezoluci OSN

Podle Olmerta ale nechybělo málo, aby byla rezoluce přijata jednohlasně. Chtěli ji totiž údajně podpořit i zástupci USA v čele s Riceovou. Na poslední chvíli tomu prý zabránil telefonátem Georgi Bushovi, kterého donutil přerušit projev ve Filadelfii.

"Řekl jsem: Dejte mi prezidenta Bushe k telefonu," cituje Olmerta izraelský deník Haaretz. "Oni řekli, že je zrovna uprostřed projevu ve Filadelfii. Já na to, že mě to nezajímá: ´Musím s ním mluvit teď.´"

George Bush podle Olmerta pak skutečně přerušil proslov a šel k telefonu. Izraelský premiér mu řekl, že USA "nemohou volit pro tuhle rezoluci".

Útok na George W. Bushe v IrákuAmerický prezident se podle Olmerta, kterého cituje i britský deník Guardian, vytáčel.

"Poslyš, nic o té rezoluci nevím, neviděl jsem ji a nejsem seznámen s jejími formulacemi," oponoval podle izraelského premiéra Bush.

Pak ale Olmert Bushe přesvědčil a americký prezident zavolal Riceové, aby se USA zdržely hlasování. "V rezoluci, kterou vymyslela, formulovala a lobbovala pro ni," dodal pro izraelské novináře Olmert. Riceová se podle něj cítila zahanbená.

USA Olmertovu verzi popírají

Proti takové verzi se ale ohradilo americké ministerstvo zahraničí. Jeho mluvčí Sean McCormack označil Olmertův příběh za "zcela nepřesný v popisu situace, zkrátka stoprocentně a totálně nepravdivý". Izraelskou vládu požádal o dementi.

Condoleezza Riceová při jednání Rady bezpečnosti OSN.Condoleezza Riceová po hlasování Rady bezpečnosti OSN, v němž se zdržela, řekla, že USA sice rezoluci plně podporují, ale chtějí nejprve vidět výsledky vyjednávání organizovaného Egyptem a Francií.

Podle britského Guardianu i izraelského Haaretzu se ale Olmertova verze shoduje s tím, jak situaci popisovali další účastníci jednání Rady bezpečnosti. Guardian navíc upozorňuje, že Riceová skutečně zrušila tiskovou konferenci předcházející hlasování, protože jí volal George Bush.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video