Norská premiérka Erna Solbergová na tiskové konferenci určené dětem (16. března...

Norská premiérka Erna Solbergová na tiskové konferenci určené dětem (16. března 2020) | foto: ČTK

Jak vypadá norské papalášství. Premiérka přes zákaz pořádala oslavu

  • 132
Norská premiérka Erna Solbergová se musela svým občanům omluvit poté, co porušila tamní pravidla vyhlášená proti šíření nového typu koronaviru. Solbergová v únoru navštívila zimní středisko Geilo, kde uspořádala večírek na oslavu svých narozenin. Incident vyšetřuje norská policie, premiérce hrozí pokuta.

„V tuto chvíli se mohu jedině omluvit,“ sdělila Solbergová ve čtvrtek televizi NRK, která se zprávou o pochybení premiérky přišla jako první. „Člověk, který každý den promlouvá k norskému lidu o kontrole infekce, by měl znát pravidla lépe,“ dodala. 

Do střediska v Geilo se premiérka podle serveru Echo24 vydala spolu s manželem a rodinami svých dvou sester. Strávili tam společně několik nocí. Při pořádání narozeninové večeře, kde se celá rodina sešla, tak překročili limit deseti lidí, který byl v Norsku v té době nařízen pro soukromé akce.

Událost odsoudil ministr zdravotnictví Bent Höie. Podle něj by naopak měla jít premiérka příkladem v dodržování epidemických opatření, která v Norsku platí. 

Norsko poslalo dvě Češky do vězení za falešný test na covid

„To, co premiérka udělala, není dobré. Je velmi důležité, aby ti, kdo jsou odpovědní za stanovování pravidel, se jimi také řídili. Nemělo se to stát,“ uvedl Höie.

V Norsku žije 5,4 milionu obyvatel. Od začátku vypuknutí koronavirové pandemie tato země zaznamenala 84 553 případů nákazy a 648 úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19. V Norsku, které eviduje třetí vlnu epidemie, přibývá za den kolem jednoho tisíce nových případů nákazy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video