Nikaragujská policie vyhání novináře od policejní stanice ve městě Managua, kde...

Nikaragujská policie vyhání novináře od policejní stanice ve městě Managua, kde požadovali informace o důvodech prohledání redakce deníku Confidental. | foto: Reuters

Konec svobodného tisku v Nikaragui. Police tvrdě zbila novináře

  • 35
Policie v nikaragujské metropoli Managui v sobotu tvrdě zakročila proti novinářům, kteří protestovali proti zátahům na sídla médií, zadržování redaktorů a omezování jejich práce. Obušky přitom zbila nejméně sedm žurnalistů, informovala agentura Reuters. Zásahy proti novinářům se v Nikaragui stupňují od dubna, kdy zemi zachvátily protesty proti prezidentovi Danielu Ortegovi.

Bezpečnostní složky tento týden provedly razii v redakci deníku Confidencial prominentního šéfredaktora Carlose Fernanda Chamorra a sídla několika nevládních organizací, jejichž činnost úřady nedávno zakázaly. 

Chamorro společně s dalšími novináři, kteří se v sobotu shromáždili před policejní stanicí v Managui, požadoval informace o „nelegálním zátahu“ na sídlo listu. Policisté při něm zabavili veškeré vybavení a písemnosti redakce.

Policie demonstraci rozehnala obušky a na žurnalisty vykřikovala obvinění z plánování převratu. Při zásahu policisté bili kromě protestujících redaktorů i novináře, kteří se události účastnili jako pozorovatelé. Násilí státních složek proti novinářům v Nikaragui není v posledních měsících ojedinělé. 

Šéfredaktor zpravodajství v televizi 100 Noticias Miguel Mora byl v minulém týdnu zadržen šestkrát. „Jsi zodpovědný za smrt policistů. Pokud budeš dál dělat problémy, zabijeme tebe a celou tvou rodinu,“ řekl mu údajně jeden z důstojníků poté, co policisté Moru naposledy vtáhli do auta na cestě do práce. Mora nyní čelí obvinění z podněcování nenávisti.

Kdo může za pět stovek mrtvých?

Prezident Daniel Ortega viní média za iniciaci masových demonstrací, které Nikaraguí otřásají od dubna tohoto roku. Demonstranti požadují odstoupení Ortegy, který zemi vládne od roku 2007, a jeho ženy, která je dva roky viceprezidentkou. 

Nižší důchody za vyšší odvody ze mzdy. Nikaraguou zmítají krvavé protesty

Demonstrace, které byly původně vyvolané tvrdými sociálními reformami a nezvládáním požárů, policie kromě slzného plynu a gumových projektilů rozhání také také ostrými náboji. Podle místních humanitárních organizací si střety protestujících s policií od dubna vyžádaly na 545 obětí a tisíce zraněných. 

Deník 100 Noticias, kde pracuje také Mora, v dubnu odhalil, že mnoho demonstrantů zemřelo následkem jedné rány do hlavy nebo hrudníku: důkaz, že policejní složky nepacifikují, ale zabíjejí. Nikaragujská vláda nařčení odmítá a naopak obviňuje média ze lží a podněcování nenávisti.  

Dříve v prosinci policisté prohledali a zabavili vybavení Rádia Darío, zadržené novináře obviňovali z terorismu. Policie zadržela takét kameramana televize Channel 10, zatímco jeho dva kolegové prchli i s rodinami ze země, stejně jako několik novinářů z 100 Noticias. Několika dalším novinářům byly prohledány byty, jiným policie přímo na ulici sebrala mobily a počítače. 

Nikaragua také vyhostila  zahraničního korespondenta pro The Gurdian a Washington Post, který psal o demonstracích proti Ortegovi.

Tropický Macbeth. Comandante Daniel svrhl tyrana, nakonec se jím sám stal

Média si na stav svobody slova stěžují již od nástupu Ortegy do funkce. Ačkoliv vláda v roce 2007 zavedla zákon o veřejném přístupu k informacím, podle Moisese Martineze z listu La Prensa jsou data dostupná jen pro média, která píší v souladu s vládní politikou. „I když úřadům dodáte všechno potřebné, prostě vás ignorují,“ říká Martinez.

U moci se prezident Ortega drží podle opozice díky manipulaci voleb a potlačování svých oponentů. Coby bývalý partyzánský vůdce, který stál v čele Nikaraguy už v 80. letech, má Ortega ale v zemi stále i mnoho příznivců. 

K zastavení násilí na reportérech a ukončení omezování svobody slova vyzvala  Ortegův režim také OSN.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video