Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

U Rimini si vybudoval ostrov, sen o mikrostátě připomene film

  15:31
Na konci 60. let minulého století si jeden italský inženýr postavil v Jaderském moři svůj vlastní ostrov a bojoval za to, aby úřady uznaly jeho nezávislost. Výjimečný příběh nadšence, který na plošině poblíž Rimini provozoval restauraci, bar, obchod se suvenýry a dokonce i poštu, byl až do nedávna prakticky zapomenutý. Nyní se ho však chopili filmaři z Netflixu.

Snímek nazvaný L’incredibile storia dell’isola delle rose (Neuvěřitelný příběh Růžového ostrova) sleduje osud odhodlaného stavitele Giorgia Rosy, který uskutečnil svou utopickou představu o nezávislém mikrostátě uprostřed moře.

Rosa zemřel v 92 letech v roce 2017. Ještě před svou smrtí se s filmaři sešel a dal jim svolení, aby příběh převedli na filmové plátno. „V Rimini je to příběh, který prarodiče vyprávějí svým dětem a vnukům. Slavná historka, ale právě jen v Rimini,“ cituje BBC producenta filmu Mattea Roverea. 

Natáčení se vrací do roku 1967, kdy muž svůj ostrov začal budovat, i když většina jeho souputníků měla dojem, že musí být šílenec, když se do takového podniku pouští.

„Můj otec byl inženýr... byl velice precizní a puntičkářský, ve všem měl pořádek. Inženýr skoro v německém smyslu slova. Měl v sobě ale i kousek bláznovství, které jej vedlo k tomu, že si chtěl pro sebe postavit plošinu a udělat z ní stát mimo italské teritoriální vody, což ho pasuje do role jakéhosi knížete anarchistů,“ řekl o něm jeho syn Lorenzo Rosa.

Rosa si plošinu sám navrhl a postavil za vlastní peníze s pomocí několika přátel. Stála na ocelových sloupech zapuštěných do mořského dna 26 metrů nad hladinou, zhruba 12 kilometrů od Rimini. Celkem měla plochu 400 metrů čtverečních a vznikla bez povolení úřadů. 

Trpký konec ostrova Rosu zničil

Rosa tvrdil, že italský stát nemá v tomto ohledu žádné pravomoci, protože stavba stála mimo teritoriální vody, a v červnu 1968 vyhlásil nezávislost svého ostrova. Řím byl ale jiného názoru, pomocí námořnictva nad plošinou převzal kontrolu a v únoru 1969 ji pomocí náloží s dynamitem zničil.

„Je to příběh o svobodě, o tom, jak houževnatě Giorgio Rosa stál proti vládě. Nechtěl přitom překračovat zákony, protože ty v 60. letech říkaly, že území, které je dál než deset kilometrů od pobřeží, je územím nikoho, na kterém si můžete dělat, co chcete – jako byste byli na Měsíci,“ říká producent Rovere.

Realita versus film:

Ihned po dokončení se o ostrov začala zajímat média a ve světě, kde se protestovalo proti válce ve Vietnamu, k němu ve velkém začala jezdit mládež, aby si užila zábavy a volnosti. Pokusy ostrov zavřít jeho popularitu jen zvyšovaly, i když italská vláda se snažila pošramotit jeho pověst informacemi o tom, že se na něm holduje ilegálním zábavám, jako je užívání drog či hraní hazardních her.

Film byl natočen v italštině, hlavního hrdinu v něm ztvárnil známý herec Elio Germano a jeho lásku Matilda De Angelisová, která na sebe nedávno upoutala pozornost rolí Eleny v detektivní sérii Mělas to vědět stanice HBO. Ani jeden z protagonistů, ačkoli jsou oba Italové, příběh Rosy a jeho umělého ostrova neznal.

„Jsem z Boloni a nikdo z rodičů, příbuzných ani přátel o tom příběhu nikdy neslyšel. Když jsem četla scénář, říkala jsem si, proč to ještě nikdo nenatočil, protože je to opravdu neuvěřitelná věc,“ řekla De Angelisová.

Film se zaměřuje hlavně na to, jak Rosa bojoval se státní mocí, a tak se mnoho scén odehrává v jednacích sálech vlády. Inženýr Rosa ale vždy trval na tom, že žádné zákony neporušuje, a měl za to, že není důvod, proč by měly úřady vydat výměr o demolici ostrova. Plánoval naopak jeho další rozvoj, chtěl třeba vystavět další patra.

Brit si z plošiny na moři udělal stát, syn tu dnes nabízí šlechtické tituly

Vláda mu však plány překazila a Rosa se podle svého syna ke vzpomínkám na svůj životní projekt nerad vracel. „Byl rozrušený a bylo mu to líto, hodně tím trpěl. Nikdy o tom nemluvil... Moje nejsmutnější vzpomínka je na chvíli, kdy dostal od vlády dopis, v němž ho žádala o zaplacení nákladů na demolici,“ dodává Rosa mladší.

Po ostrově svobody v Jaderském moři toho mnoho nezbylo, zbytky stavby ale dodnes leží na dně. Rosův syn má doma vystavený kus cihly, kterou pro něj vylovili potápěči. „Napsali na to něco moc krásného: Potápěčům z Rimini je ctí vrátit zpět jednomu snílkovi část jeho snu.“

Autoři: ,
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Tak dlouho tam ta zrůda byla...“ Zjištění o střelbě na fakultě rozlítila pozůstalé

18. června 2024

Premium Univerzita Karlova i pozůstalí podali stížnosti proti policejním závěrům prosincové střelby na...

Při pouti do Mekky zemřelo přes 577 poutníků, většina kvůli vedrům

18. června 2024  20:55,  aktualizováno  22:01

Při letošní velké muslimské pouti do Mekky hadždž zemřelo nejméně 577 lidí. Většina z nich v...

Putin s delegací dorazil do KLDR, po dvou dnech odletí do Vietnamu

18. června 2024  20:11,  aktualizováno  20:56

Letadlo s ruským diktátorem Vladimirem Putinem v úterý večer přistálo v Pchjongjangu. Šéf Kremlu...

Macron nad propastí. Sjednocená levice mu chce ukrást volby, jeho spojenci úpí

18. června 2024  19:53

Emmanuel Macron má před volbami další problém. Levicové strany půjdou do klíčového hlasování v nové...

Fanoušci na cestě za snem. Češi zaplnili Lipsko a věří v porážku Ronalda

18. června 2024  19:07

Lipsko (Od našich zpravodajů) Fanouškovská vášeň nezná hranic. Češi v Lipsku fandí naplno i přes déšť a věří v historický úspěch...

Karban a Karban, s.r.o.
Řidič/ka dodávky/skladník

Karban a Karban, s.r.o.
Praha
nabízený plat: 36 500 - 40 000 Kč

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...