V čele velké vládní koalice stane Angela Merkelová. Ilustrační foto

V čele velké vládní koalice stane Angela Merkelová. Ilustrační foto | foto: Reuters

Němečtí politici se dohodli na velké koalici

  • 1
První dvě strany německých parlamentních voleb, CDU/CSU a SPD, se dohodly na koaliční smlouvě. Politikům se podařilo překonat poslední neshody týkající se rozpočtu. V čele vlády zřejmě stane šéfka CDU Angela Merkelová.

ČTĚTE TAKÉ:
Schröder ustoupil, kancléřkou bude Merkelová

"Koaliční smlouva je dokončena," řekla Merkelová na tiskové konferenci.

Smlouva má 130 stránek. Stanoví, jak bude ozdraven státní rozpočet, a upravuje činnost příští vlády. Detaily smlouvy mají být zveřejněny v sobotu. V pondělí ji budou schvalovat sjezdy vládních stran.

Politici dosáhli průlomu v noci na pátek. Dohodli se na zvýšení DPH ze 16 na 19 procent od roku 2007.

Mezi poslední sporné body, které vyřešili, patřila otázka výraznějšího zdanění lidí s nejvyššími příjmy. CDU/CSU prý nakonec vzdala svůj odpor vůči vyššímu zatížení nejbohatší vrstvy.

Nic se nezmění ani na ústupu Německa od jaderné energetiky. Konzervativci zato prosadili snadnější propouštění. Mělo by napomoci zaměstnanosti, protože firmy se nebudou bát přijímat nové zaměstnance.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video