Pozdrav Šedých vlků. Hnutí se v Evropě šíří tam, kde je silná turecká menšina. Francie je už zařadila mezi teroristické organizace | foto: Profimedia.cz

Typický německý neonacista? Turek. Hnutí Šedí vlci má statisticky nejvíc členů

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Největší extremistická skupina v Německu? Žádní holohlaví, pobledlí obdivovatelé Hitlera, těch je podle nejnovější zprávy amerického Gatestonského institutu 3 500. Několikanásobně je svými počty převyšují Šedí vlci, tedy organizace označovaná mj. za neofašistickou a islamonacionalistickou. Jejich základna má jen v Německu 18 000 členů a moc se neskrývají.

Třeba loni výbor amerických Židů v Berlíně upozornil na značné množství Šedých vlků na demonstracích podporujících ostřelování Izraele teroristickým Hamasem. „Před synagogou v západoněmeckém Gelsenkirchenu vlály turecké vlajky a dav skandoval za...ní Židé,“ uvádí výbor na svém serveru. Mnoho lidí v davu zvedalo ruce s pozdravem Šedých vlků, konstatuje zpráva.

Šedí vlci nenávidí Armény, Židy, Řeky, Kurdy a navíc i křesťany. V minulosti distribuovali antisemitské dezinformace i turecký překlad Hitlerova Mein Kampfu.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video