ilustrační snímek | foto: ČTK

Migrace vrací hraniční kontroly. Poláci ohlídají Slováky, Němci zase Čechy

  • 25
Polsko kvůli nárůstu nelegální migrace zavede kontroly vozidel na hraničních přechodech se Slovenskem. Německo se zase připravuje na dodatečné kontroly s Českem a Polskem, cílem mají být převaděči migrantů. Se sousedy jedná také o možnostech, jak by spolková policie mohla kontrolovat celé pohraničí.

„Nařídil jsem ministrovi vnitra (Mariuszi Kamińskému), aby (na slovensko-polské hranici) zavedl kontroly těch autobusů, dodávek, aut, autobusů, u kterých je podezření, že převáží migranty,“ řekl polských médií premiér Mateusz Morawiecki. Není bezprostředně jasné, od kdy opatření začne platit.

Premiér tak potvrdil dřívější zprávy polských médií, které s odvoláním na mluvčího polské vlády Piotra Müllera hovořily o brzkém zpřísnění kontrol na hranicích se Slovenskem. Müller uvedl, že úřady vycházejí z informací o migrantech přicházejících do Polska skrze takzvanou balkánskou trasu.

„Snažíme se analyzovat, jak může vypadat potenciální směr imigrace z (italského ostrova) Lampedusa,“ uvedl také Müller s odkazem na středomořský ostrov, který tento měsíc řešil kritický příliv migrantů z afrických zemí – za čtyři dny tam připlulo na 11 tisíc běženců, což je skoro dvojnásobek tamních obyvatel.

Znepokojené Sasko posílí hraniční kontroly s Českem i Polskem

Vládnoucí polská strana Právo a spravedlnost (PiS) učinila z migrace ústřední téma své kampaně v nadcházejících volbách, kde se bude ucházet o třetí funkční období, poznamenala agentura Reuters. Otázky ohledně migrace se objeví i v referendu, které se bude 15. října konat spolu s hlasováním.

Německá ministryně mluvila s Rakušanem

Německá spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová jedná s Prahou a Varšavou o nových opatřeních na společném pomezí. O víkendu na toto téma hovořila se svým českým kolegou Vítem Rakušanem a ve čtvrtek se na okraj zasedání ministrů vnitra států Evropské unie s Faeserovou sejde také Kamiński.

„Abychom zastavili převaděče, připravujeme nyní dodatečné kontroly na našich hranicích s Polskem a Českem,“ citoval Faeserovou deník Berliner Morgenpost, který patří do skupiny Funke.

Obnovení kontrol hranic a německé policisty v Česku žádá německá ministryně

„Naše dodatečná opatření velmi úzce propojujeme s již beztak intenzivními skrytými pátráními v celém pohraničí. Se svými kolegy v Česku a Polsku jsem v těsném kontaktu, abychom se mohli dohodnout na dobře koordinovaných opatřeních,“ uvedla ministryně. Dodala, že cílem je co nejvíce zvýšit tlak na převaděče, kteří pašují migranty do Německa v život ohrožujících podmínkách.

Mluvčí ministerstva vnitra v pondělí novinářům řekl, že Faeserová s Polskem a Českem jedná o možnostech, jak by spolková policie mohla kontrolovat celé pohraničí. Uvedl, že v úvahu přichází i přítomnost německých policistů na druhé straně hranice, tedy v Polsku a v Česku. O takovém postupu hovořila Faeserová v nedělním rozhovoru s listem Welt am Sonntag, kdy zmínila jako vzor Švýcarsko.

Spolkoví policisté mohou v těsné spolupráci se švýcarskými policejními silami provádět kontroly již na švýcarském území, a zabránit tak neoprávněnému vstupu migrantů do Německa. „Podobné by to mohlo být s Českem. Jednání o tom již probíhají,“ řekla nedělníku. V rozhovoru nevyloučila krátkodobé obnovení stálých hraničních kontrol s Českem a Polskem, označila je za jednu z možností boje proti převaděčům.

Akce proti převaděčům

Rakušan v reakci na rozhovor ve Welt am Sonntag sdělil, že s Faeserovou je v kontaktu průběžně a že policejní sbory obou států intenzivně spolupracují. V pondělí pak v pořadu Ptám se já na webu Seznam Zprávy řekl, že se s Faeserovou dohodl na tom, že němečtí policisté společně s českými budou moci dohlížet na migrační situaci už na české straně hranice.

Berlín ujišťuje o spolupráci s ČR proti migraci, bavorský lídr chce víc policistů

Obě země podle něj také chystají společné akce proti převaděčům. Pokud přinesou výsledek, Faeserová podle Rakušana nebude uvažovat o stálých kontrolách na hranicích.

Za hlavní krok, jak migrační krizi zvládnout, považuje Faeserová jednotný unijní azylový systém. Chce také migrační dohody s unijními sousedy a vylepšení stávajícího ujednání s Tureckem.

27. července 2023

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video