Angela Merkelová a její manžel Joachim Sauer na operním festivalu v Bayreuthu...

Angela Merkelová a její manžel Joachim Sauer na operním festivalu v Bayreuthu 2012 | foto: AP

Neočkovaní jsou líní a samolibí, prohlásil manžel Angely Merkelové

  • 187
Třetina Němců se neřídí vědeckými poznatky, prohlásil manžel tamní kancléřky Angely Merkelové Joachim Sauer. Kvantový chemik, který se po boku nejmocnější ženy Evropy příliš často nevyjadřuje, ke koronavirové pandemii také poznamenal, že za odmítáním vakcín proti covidu-19 nejspíš stojí lenost a samolibost německých občanů.

„Je neuvěřitelné, že se třetina populace neřídí vědeckými poznatky. Zčásti je to kvůli jisté lenosti a samolibosti Němců,“ řekl Sauer v rozhovoru pro italský deník La Repubblica. Manžel německé kancléřky se veřejně vyjadřuje málokdy.

PŘEHLEDNĚ: Rakousko a Slovensko v lockdownu, Polsko zaostává

Italští novináři jej vyzpovídali během pracovní návštěvy Itálie. Sauer je profesor kvantové chemie a působí na Humboldtově univerzitě v Berlíně. 

„Další skupinou jsou lidé, kteří se řídí svým osobním přesvědčením, tak trochu ideologickou reakcí na to, co považují za vakcinační diktaturu,“ pokračoval.

Do této skupiny podle něj patří i někteří vědci a lékaři. Odmítače vakcín Sauer přirovnal ke kreacionistům, kteří popírají existenci evoluce a další vědecká vysvětlení kolem vzniku světa. Silně zastoupení jsou kreacionisté třeba ve Spojených státech.

„Vyvolávají ve mne stejný úžas, jsem naštvaný,“ dodal vědec s tím, že doufá, že se po covidu zvedne zájem o vědu, a to i mezi mladými lidmi. „Je to potřeba,“ apeloval.

V Německu je proti koronaviru očkováno zhruba 68 procent populace a odcházející kancléřka opakovaně varovala, že to nestačí. Jen za poslední den laboratoře odhalily dalších 66 800 nově nakažených.

V zemi ve středu skončil takzvaný epidemický stav celostátního významu, který platil od března 2020. Jednotlivé spolkové země však kvůli horšící se situaci postupně zpřísňují protikoronavirová opatření. 

V platnost vstoupil nový zákon o potírání infekčních chorob, který na pracovištích či ve veřejné dopravě zavádí povinnost předkládat doklad o očkování, prodělání nemoci nebo testu. Neočkovaní zaměstnanci musejí mít na pracovišti negativní test na koronavirus, samotestování pod dozorem zaměstnavatele už není možné. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video