ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Místo ohňostroje krájení jablek. Aktivisté žádají silvestry bez pyrotechniky

  • 172
Němečtí ekologičtí aktivisté z vlivné organizace Deutsche Umwelthilfe (DUH) požadují po čerstvých zkušenostech úplný zákaz odpalování zábavní pyrotechniky na konci roku. Místo rachejtlí doporučují jiné zábavy, třeba český obyčej krájení jablek. Znečištění ovzduší pyrotechnikou bylo podle nich i během omezených oslav příliš velké.

Organizace DUH ocenila, že koncentrace polétavého prachu a počet zraněných byly tentokrát díky zákazu prodeje pyrotechniky i omezením pohybu výrazně nižší než před rokem. Znečištění ovzduší však bylo místy stále příliš vysoké.

„V příštím roce potřebujeme kromě zákazu prodeje také zákaz používání (zábavní pyrotechniky), aby lidé v Německu už opravdu nemuseli dýchat jedovatý vzduch nebo přicházet k těžkým zraněním. Zákazy petard chrání životy a zdraví,“ citovala agentura DPA šéfa DUH Jürgena Resche.

Organizace vyzvala, aby lidé letos přešli na alternativní silvestrovské zvyky nebo přijali tradice jiných zemí. Mezi nimi uvedla i český zvyk věštění z rozkrojeného jablka, který je však spíše vánočním než silvestrovským obyčejem. 

Rozkrojit na Vánoce jablko? Spíše pohanský zvyk, říká etnografka

Jablko se při něm rozkrojí kolmo na stopku: jadérka ve tvaru hvězdy pro další rok slibují zdraví a štěstí, zatímco červivý jádřinec údajně signalizuje nemoc a jadérka poskládaná do tvaru křížku prý hrozí tím nejhorším.

Němečtí ekologové doporučují také například španělskou tradici dvanácti bobulí révy, která má přinést štěstí těm, kteří při každém úderu zvonu o půlnoci z 31. prosince na 1. ledna jednu bobuli snědí.

Mnoho lidí by navíc mělo podle DUH peníze raději věnovat na dobročinné účely, než je utrácet za dělbuchy.

Zakázali byste odpalování zábavní pyrotechniky na konci roku?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 8. ledna 2021. Anketa je uzavřena.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video