Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přátelství z nutnosti. Čínu potřebujeme k vlastnímu přežití, říká Německo

  16:33
Pro německého kancléře Olafa Scholze je to chůze po tenkém ledě: Na jedné straně si svým vstřícným postojem k nepředvídatelné Číně nesmí pohněvat své západní spojence. Na té druhé ale s Čínou zejména z ekonomických důvodů nutně potřebuje udržovat alespoň korektní vztah. Německo po pěti letech hostí nového čínského premiéra Li Čchianga a delegaci ministrů ke společným mezivládním konzultacím. Ale také Čína pro sebe v Berlíně hledá výhody.
Čínský premiér Li Čchiang a německý kancléř Olaf Scholz během německo-čínských...

Čínský premiér Li Čchiang a německý kancléř Olaf Scholz během německo-čínských mezivládních konzultací v Berlíně (20. června 2023) | foto: Profimedia.cz

Červené koberce, podnikatelské delegace a slavnostní podpisy obchodních dohod v předchozích letech stvrzovaly sice komplexní, ale přesto oboustranně výhodný vztah Německa a Číny. Od roku 2011 až do začátku covidové pandemie v roce 2020 se také mezivládní konzultace obou států, s nimiž začala tehdejší kancléřka Angela Merkelová (CDU), nesly v relativně optimistickém a konstruktivním duchu.

Od posledního setkání německých a čínských ministrů už ale uběhlo pět let a nedávné celosvětové události zcela změnily rozložení vzájemných sympatií a sil. Po třech letech pandemie SARS-CoV-2 a rok a půl trvající ruské invazi na Ukrajinu, stejně jako s rostoucím napětím mezi Spojenými státy a Čínou nejen ohledně Tchaj-wanu, je snaha najít společnou řeč stále složitější.

Německo se nevzdává vztahů s Čínou, sblížení chystá před důležitým summitem

Stále více se projevuje nejistota ohledně jednostranné ekonomické závislosti ze strany Německa i celé Evropy na Číně a s tím i potenciální zranitelnosti a nestability. Čína je nejen nepostradatelným trhem pro německý průmysl, ale také dominantním zdrojem strategických surovin a surovin potřebných pro německý přechod k obnovitelným zdrojům energie.

Na Číně je navíc přímo závislých více než milion německých pracovních míst a mnoho dalších nepřímo. Provázanost obou zemí je zejména v hospodářské rovině v podstatě neoddělitelná: Téměř polovina německých výrobních podniků závisí na Číně v některé části svého dodavatelského řetězce.

Před Čínou už v Německu varují i firmy na ní závislé, říká politolog

Ovšem i pro Čínu jsou vztahy s Německem obzvláště důležité: Německo je jejím největším obchodním partnerem v Evropě a téměř polovina všech evropských investic v Číně pochází z něj. Obě země se tak k vzájemným rozhovorům vracejí jako rozhádaní kolegové, kteří z existenčních důvodů opět musí najít společnou řeč.

Nezbývá nic jiného, než spolupracovat

Německý kancléř Olaf Scholz je přitom ve složité situaci: snaží se kráčet po tenkém ledě mezi uspokojením Spojených států v tom, že Německo bude v otázce Číny víceméně následovat americkou politiku, a zároveň se snaží ujistit Peking, že nebude usilovat o náhlé přerušení vztahů.

Ochráníme Evropu, Čína je rival. Německo má novou bezpečnostní strategii

Toto vyvažování se odráží i v opatrné a ambivalentní formulaci první německé národní bezpečnostní strategie týkající se Číny. Ta připouští, že vztahy obou zemí jsou stále více utvářeny „prvky soupeření a konkurence“, protože Čína se snaží přetvářet mezinárodní řád a „stále agresivněji usiluje o status regionálního hegemona“, přičemž „neustále jedná proti německým zájmům a hodnotám“.

Zároveň však vládní strategie uvádí, že Čína zůstává partnerem, „bez něhož nelze vyřešit mnoho nejnaléhavějších globálních výzev“, a že Německo s ní musí spolupracovat v otázkách, jako je změna klimatu nebo umělá inteligence.

Udržet obchod a „snížit riziko“

Čína je sice největším obchodním partnerem Německa, ale politické prostředí je pro jeho společnosti v asijské velmoci stále obtížnější. Státní a stranické vedení ještě více než dříve očekává, že mezinárodní společnosti budou při svém působení zcela ignorovat čínské vnitropolitické aspekty a zdrží se kritiky tamní politiky a dodržování lidských práv.

Němci zaváhali nad přístavem v Hamburku a slib Číně je rázem zase politikum

Zatímco Zelení včetně jejich ministryně zahraničí Annaleny Baerbockové Čínu tvrdě kritizují, Olaf Scholz se snaží držet smírnější tón: Opakuje, že Německo nemá v plánu vazby s Čínou zcela přetrhat, ale kloní se ke konceptu takzvaného de-riskingu, tedy snižování rizika. Problematické ovšem je, že nikde není definováno, co tento de-risking konkrétně znamená. V současné době Scholz v tomto ohledu zmiňuje především diverzifikaci zdrojů při zachování investic.

Scholz: Uznáváme politiku jedné Číny

Také Čína v Německu sleduje své zájmy. Její hospodářské oživení po pandemii bylo pomalejší, než se očekávalo, a některé západní společnosti váhají s novými investicemi s ohledem na tamní novou legislativu o kontrašpionáži, která zvýšila policejní kontrolu západních společností.

Pro Čínu jsou tak berlínské konzultace příležitostí přesvědčit svého největšího evropského obchodního partnera, aby se držel dosavadních obchodních zvyklostí. Peking se po měsících trvajícího napětí se Západem snaží obnovit své postavení v Evropě a právě v Německu nachází vnímavé a naslouchající publikum. Nového premiéra Li Čchianga doprovází početná delegace ministrů a Berlín je jeho první zahraniční cestou v novém mandátu.

Hlavní evropský problém Tchaj-wan? Francie a Německo to vidí opačně

Zároveň si je ale čínská vláda vědoma toho, že se Německo stále více zajímá o bezpečnostní situaci v oblasti Indo-Pacifiku, který považuje za svou sféru vlivu. Kritizuje proto slova německého ministra obrany Borise Pistoria, který začátkem června oznámil, že německé námořnictvo v příštím roce opět vyšle do regionu námořní lodě.

Kancléř Olaf Scholz sice dává jasně najevo, že sice bude udržovat neoficiální přátelské vztahy s Tchaj-wanem, ale že nemá v úmyslu měnit politiku „jedné Číny“. Na tom ovšem v německé koalici dlouhodobě nepanuje shoda.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...