Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Německo se nevzdává vztahů s Čínou, sblížení chystá před důležitým summitem

  21:00
První návštěva německého kancléře Olafa Scholze v Číně se odehrála koncem minulého roku, nedávno rozvířila vody německo-čínských vztahů pekingská cesta ministryně zahraničí Annaleny Baerbockové. Zdálo by se, že Čína je přinejmenším ohledně osobních státních návštěv prozatím „vyřízená“. Nyní už ovšem Německo plánuje další setkání, a to nic menšího než společné konzultace ministrů a předsedů obou vlád.
Německý kancléř Olaf Scholz a premiér Čínské lidové republiky Li Kche-čchiang...

Německý kancléř Olaf Scholz a premiér Čínské lidové republiky Li Kche-čchiang pořádají tiskovou konferenci v sále Hebei Velké síně lidu. Scholzova cesta do Číny byla první v jeho funkci kancléře. Tématem návštěvy byly německo-čínské vztahy, hospodářská spolupráce, konflikt na Ukrajině a otázka Tchaj-wanu. (4. listopadu 2022) | foto: ČTK

Datum očekávané návštěvy čínské delegace – 20. června v Berlíně, bude-li potvrzené – jen o týden předchází plánovanému evropskému summitu v Bruselu. Tam budou hlavním bodem programu právě vztahy s Čínou a nejednotný postoj evropských zemí k ní.

Kancléř Scholz chce v rámci červnových jednání na vysoké vládní úrovni podle svých slov pokročit v hospodářské a klimatické spolupráci s Čínou a zmírnit napětí ohledně Tchaj-wanu. K tomu se má v Berlíně setkat s čínským premiérem Li Čchiangem, dalších dvoustranných vládních konzultací se pak zúčastní i němečtí ministři důležitých resortů a jejich čínské protějšky.

Německá vláda rovněž připravuje novou strategii pro další vztahy s Čínou a právě tento dokument má být doladěn po společných ministerských setkáních.

Někdy to bylo velmi šokující, řekla o návštěvě Číny německá ministryně zahraničí

„Jsme proti rozvazování vztahů s Čínou. Jsme pro snižování jejich rizika,“ zdůvodnil Scholz tento krok před měsícem v Bruselu. Takzvaný „decoupling“, neboli hospodářská odluka od Číny, pro Německo nepřichází v úvahu ani z praktických důvodů vzhledem k tomu, že Čína je v hospodářské oblasti jeho nejdůležitějším obchodním partnerem. Jedním ze Scholzových cílů proto bude více otevřít čínský trh zahraničním investicím. To se týká ve velké míře německých automobilek, které se snaží prosadit na čínském trhu s elektromobily.

Cestu do Číny začátkem května plánuje také ministr financí Christian Lindner. šéf propodnikatelsky orientovaných liberálních demokratů (FDP). Ještě před zasedáním ministrů financí skupiny G7, které se uskuteční 11. až 13. května v Japonsku, chce s Čínou jednat o spolupráci v oblasti financí.

Před Čínou už v Německu varují i firmy na ní závislé, říká politolog

Německé snahy o užší spolupráci s Čínou tak jdou proti ambicím Spojených států, které se naopak snaží Čínu obchodně izolovat, i proti postoji Francie, jež je v současné době k Číně sice vstřícná, ovšem nikoli příliš aktivně.

Nechte Tchaj-wan a začněte s ekologií

Německo se jednání s Čínou bude snažit využít i k tomu, aby Peking odradilo od eskalace napětí ohledně Tchaj-wanu, což by byl podle ministryně zahraničí Annaleny Baerbockové, jak uvedla během své návštěvy Číny začátkem měsíce, „hororový scénář“. Apelovat chce také na to, aby Peking zastavil svou, ne již úplně skrytou, podporu Ruska ve válce na Ukrajině.

Němci zaváhali nad přístavem v Hamburku a slib Číně je rázem zase politikum

Obává se toho, že v případě eskalace konfliktu mezi Čínou a Tchaj-wanem by bylo citelně zasažené i Německo: těmito vodami totiž prochází, jak rovněž uvedla Baerbocková během cesty do Číny, přibližně 50 procent světového obchodu a 70 procent světové výroby polovodičů.

Kromě toho chce německá vláda přimět Čínu, která se téměř jednou třetinou podílí na celosvětových emisích oxidu uhličitého, aby se ambiciózněji zapojila do úsilí k zastavení změn klimatu.

Evropa stále s Čínou neví, co a jak

Vztahy členských států Evropské unie s Čínou budou důležitým bodem programu zmíněného evropského summitu, jak naposledy potvrdil předseda Evropské rady Charles Michel. Ministři zahraničí evropských států budou o vztazích s Čínou jednat také na neformálním setkání ve Švédsku 12. května.

Hlavní evropský problém Tchaj-wan? Francie a Německo to vidí opačně

V názoru na to, zda a jak dalece oživit komplexní dohodu o investicích s Čínou, se Německo, Francie i orgány Evropské unie rozcházejí. Dohoda byla pozastavena krátce po jejím ohlášení na konci roku 2020 poté, co Peking uvalil sankce na několik poslanců Evropského parlamentu za jejich kritiku porušování lidských práv.

Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona je obnovení jednání o evropsko-čínském investičním rámci „méně naléhavé“ a za současných okolností „prostě není proveditelné“. Naopak Scholz je pro „reaktivaci“ dohody.

Trapné a naivní. Macron schytává kritiku za „promo pro čínského prezidenta“

Je ovšem pravděpodobné, že Evropský parlament, jehož členové jsou ze strany Číny sankcionováni, jakýkoli pokus o její ratifikaci odmítne. „Je překvapivé, že si Scholz stále myslí, že oživení této dohody je dobrý nápad, přestože se kontext oproti situaci před několika lety značně změnil,“ uvedl jeden z vysokých představitelů EU.

Na druhé straně se Peking jednotlivé státy Evropy snaží stavit proti sobě stylem rozděl a panuj. Ukazuje také, že Evropě ve vypracování jednotné politiky vůči Číně umí celkem efektivně bránit. Ať už třeba hrozbou, že zakáže dovoz francouzského a španělského vína, nebo varováním, že místo francouzských letadel Airbus začne Čína kupovat americké boeingy.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...