Erika Steinbachová, předsedkyně nadace Desiderius-Erasmus-Stiftung (DES) (4....

Erika Steinbachová, předsedkyně nadace Desiderius-Erasmus-Stiftung (DES) (4. června 2023) | foto: ČTK

Porážka nacistického Německa byla v rozporu s mezinárodním právem, zaznělo z AfD

  • 151
Z Alternativy pro Německo (AfD) vzešel další značně kontroverzní výrok týkající se druhé světové války. „Spojenci nechtěli Německo osvobodit, ale porazit,“ prohlásila tentokrát šéfka stranického think-tanku Erika Steinbachová, která tak navázala na kontroverzní výrok své kolegyně Alice Weidelové. Ta v týdnu sdělila, že 8. května oslavovat nemůže, protože by jásala nad porážkou vlastní země.

„Udělali to důkladně (Spojenci, pozn. red.) – v rozporu s veškerým mezinárodním právem. Masové znásilňování, zbavení volebního práva a vyhnání milionů Němců. To bylo ‚osvobození‘,“ napsala na síti X šéfka nadace Desiderius-Erasmus-Stiftung Steinbachová.

„Šlo o osvobození, ale i útlak zároveň,“ namítl jeden z komentujících, načež Steinbachová odepsala, že konec války i osvobození koncentračních táborů byly úlevou, ale „to, co přišlo potom, nemělo nic společného s lidskými právy“. „Sověti okamžitě pokračovali ve využívání koncentračních táborů. V Buchenwaldu. Něco takového se přece neoslavuje,“ doplnila.

Připojila také komentář, že lídryně AfD Weidelová má pravdu.

Právě Weidelová se v květnu nezúčastnila akce na ruské ambasádě v Berlíně, kde se slavilo výročí konce druhé světové války. Důvody své nepřítomnosti nyní v poskytnutém rozhovoru vysvětlila tak, že „nechtěla slavit porážku své země“.

Její odpověď si vysloužila kritiku veřejnosti, ale také dalších německých politiků. Zapomíná podle nich na skutečnost, že výsledek druhé světové války osvobodil Německo od nacistického režimu.

Nechci oslavovat porážku své země, řekla k pádu nacismu lídryně AfD Weidelová

Popularita krajně pravicové AfD v Německu v poslední době stoupá. Kontroverzních kauz se však ve spojitosti se stranou vyskytuje více. V bavorském Pasově například policie o víkendu odstranila několik předvolebních plakátů jednoho z kandidátů AfD, který využil heslo „Vše pro Německo“ – slogan nápadně podobný nacistickému heslu.

Erika Steinbachová je německá konzervativní politička, která 40 let působila v největší německé liberálně konzervativní straně – Křesťanskodemokratické unii Německa (CDU). V roce 2017 však na protest proti politice tehdejší kancléřky Angely Merkelové vystoupila, a to hlavně kvůli krokům podniknutým v souvislosti s migrační krizí v letech 2015 a 2016. Následně působila jako nezávislá poslankyně, než projevila sympatie k pravicové AfD.

Konzervativci v Durynsku hlasovali s AfD. Smlouva s ďáblem, kritizuje je levice

Mezi lety 1998 a 2014 také předsedala Svazu vyhnanců, organizaci zastřešující po druhé světové válce německé spolky odsunutých etnických Němců z Východu. Iniciovala vznik nadace Centrum proti vyhánění, která usiluje o to, aby bylo v Berlíně zřízeno dokumentační centrum zabývající se evropským vysídlováním v průběhu 20. století.


Video