Pozlacená cedule u německé obce, kterou ovládli neonacisté, hlásá heslo NPD.

Pozlacená cedule u německé obce, kterou ovládli neonacisté, hlásá heslo NPD. | foto: Spiegel

Německá ves se vrátila do dob třetí říše, pod svastikami hajlují i děti

  • 595
Nenápadnou vesnici Jamel v bývalém východním Německu ovládli neonacisté. Informoval o tom server Spiegel.de. Po ulicích pobíhají hajlující děti, okolní domy zdobí svastiky a z nedalekých lesů se ozývá střelba, kterou trénují dohola vystříhaní muži. Místní starosta už prý vzdal snahu nastolit ve vsi pořádek.

Na pozlacené ceduli u vesnice Jamel, která leží v chudém Meklenbursku - Předním Pomořansku na severovýchodě Německa, se kromě názvu obce skví i jedno z hesel Národně demokratické strany Německa (NPD) - "Frei - sozial - national" (svobodný - sociální - nacionální).

Není to náhoda. Podle lidí z okolních vesnic patří naprostá většina obyvatel nenápadného Jamelu k příznivcům krajní pravice. Neonacistům patří sedm z celkových deseti domů, upřesnil zpravodajský server Spiegel.de.

"Policie, úřady, nikdo si nedovolí zasáhnout," řekl portálu místní starosta Uwe Wandel. "Náckové se nám smějí do tváře... Už to v Jamelu vzdáváme," přiznal s tím, že ve vsi běžně pobíhají děti, které kolemjdoucí zdraví nacistickým vztyčením pravé ruky.

Ve vsi stojí velký ukazatel, na němž jedna značka odkazuje na více než 850 kilometrů vzdálené rodiště Adolfa Hitlera v Braunau am Inn. Další ukazují směr na někdejší německá města z dob třetí říše, třeba na Breslau (polskou Vratislav) nebo Königsberg (ruský Kaliningrad).

Z lesů se ozývá střelba

U domů jsou na řetězech připoutaní bojoví psi, na silnici se válí pneumatiky i rozbité lahve od piva. Někteří jamelští mají štíty svých příbytků ozdobeny svastikou a z lesů opodál se o víkendech ozývá střelba. To přesnou mušku cvičí místní, kteří se z obce snaží vypudit zbylé jinak smýšlející obyvatele.

Jedni z mála, kteří v obci nesdílejí sympatie k pangermánskému nacionalismu, jsou manželé Lohmeyerovi. Do kdysi poměrně klidného Jamelu se kvůli laciným domům přestěhovali před necelými šesti lety z Hamburku. Jenže po čase se všechno změnilo.

"Snaží se vystrnadit všechny, kteří s nimi nesouhlasí. V 90. letech přilepili na plot jedné rodiny mrtvá kuřata s varováním 'Vykouříme vás odsud'," řekl Horst Lohmeyer a přiznal, že on a jeho žena mají ze života ve vsi strach.

Vesnice Jamel je jedním z řady příkladů rozmachu krajně pravicových myšlenek v chudém Meklenbursku - Předním Pomořansku, které leží na území bývalého východního Německa. Tyto oblasti se dlouhodobě potýkají s vysokou nezaměstnaností a chudobou, jež nahrává extremistickým organizacím. Kupříkladu členové NPD jsou v místním parlamentu zastoupeni už skoro pět let. Podle Uwe Wandela je jen otázkou času, kdy obdobná situace jako v Jamelu nastane i v okolních obcích.

Jamel, Meklenbursko - Přední Pomořansko


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video