Ukrajinský kapitán Jurij. C., jehož hotelová loď v květnu na Dunaji narazila do...

Ukrajinský kapitán Jurij. C., jehož hotelová loď v květnu na Dunaji narazila do výletního plavidla s jihokorejskými turisty, přichází k soudu v Budapešti. (31. července 2019) | foto: AP

Kapitán zodpovědný za srážku lodí na Dunaji v Budapešti zůstane ve vazbě

  • 7
Ukrajinský kapitán hotelové lodi Jurij C., která v květnu na Dunaji v centru Budapešti narazila do výletního plavidla s jihokorejskými turisty na palubě, zůstane ve vazbě až do konce srpna. Nově čelí i podezření, že se po havárii nepokusil pasažérům poskytnout první pomoc.

S odvoláním na obhájce obviněného o tom informovala agentura MTI.

Čtyřiašedesátiletý Jurij C. byl minulý měsíc vzat do vazby pro podezření ze zavinění nehody, později byl ale propuštěn na kauci.

V úterý byl znovu zatčen s odůvodněním, že propuštění bylo nezákonné a nebyly splněny potřebné záruky.

Soud uvalení 30denní vazby odůvodnil tím, že hrozí nebezpečí útěku i ničení důkazů. Advokát Gábor Tóth uvedl, že se jeho klient proti rozhodnutí odvolá.

V prohlášení soudce také uvedl, že byl povolán znalec, který se pokusí získat data, které kapitán po nehodě vymazal ze svého mobilního telefonu.

Loď Viking Sigyn narazila 29. května večer za špatného počasí do menšího vyhlídkového plavidla Hableány, v němž plulo 33 jihokorejských turistů a dvoučlenná maďarská posádka. Zachráněno po kolizi bylo sedm turistů, ostatní přišli o život.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video