Američtí vojáci ze 173. výsadkové brigády v Lotyšsku

Američtí vojáci ze 173. výsadkové brigády v Lotyšsku | foto: DVIDS

Největší cvičení NATO od studené války. Zapojí se 90 tisíc vojáků i Švédsko

  • 53
Do největšího vojenského cvičení NATO od studené války, které začne příští týden, se zapojí až 90 tisíc vojáků ze všech států Aliance a ze Švédska. V Bruselu to ve čtvrtek oznámil jeden z nejvyšších velitelů NATO Chris Cavoli. Cvičení ponese název Steadfast Defender (Pevný obránce) a potrvá až do května.

„Bude to jasná ukázka naší jednoty, naší síly a našeho odhodlání se navzájem chránit,“ uvedl americký generál Cavoli o společném vojenském cvičení.

Předseda Vojenského výboru NATO, admirál Rob Bauer, již na úvod dvoudenní jednání v Bruselu ve středu uvedl, že aliance potřebuje zejména posílit kolektivní obranu. Veškeré kroky k tomu potřebné ale „neleží jen na bedrech uniformovaných“.

Putin chystá eskalaci v Pobaltí, varují analytici. Máme tři roky, tuší Estonsko

„Abychom posílili naši kolektivní obranu a zároveň podpořili Ukrajinu v existenčním boji, potřebujeme celospolečenský přístup,“ uvedl nizozemský admirál.

„Potřebujeme veřejné i soukromé subjekty, aby změnily své myšlení, z éry, ve které bylo vše plánovatelné, předvídatelné, kontrolovatelné... do doby, ve které se může stát cokoliv. Do doby, ve které musíme očekávat nečekané,“ dodal.

Začne to v Pobaltí a Polsku. Německo má scénář války NATO a Ruska pro rok 2025

Bauer ve čtvrtek zdůraznil, že NATO je silnější než kdy dřív, nicméně stále je potřeba „dělat toho více pro odrazení jakékoli potenciální hrozby“. „Je to i o připravenosti,“ uvedl nizozemský admirál.

Česko na jednání v Bruselu zastupoval náčelník generálního štábu Karel Řehka.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video