Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nakažení vedle zdravých. Britové drsně zacházejí s migranty, ti chtějí do EU

  17:46
Lidé nakažení koronavirem spí vedle zdravých, v areálu nejde elektřina a kvůli nefunkčnímu topení se není kde ohřát. Jídla je málo a pomoci se nedostává. Britská vláda čelí kritice kvůli podmínkám, v jakých drží žadatele o azyl. Mnozí běženci teď uvažují, že riskantní cestu přes kanál La Manche podniknou znovu, ovšem v opačném směru. Z britského „pekla“ prchají pryč.
Kasárny Napier v britském Folkestonu, kde tamní vláda drží migranty. (31. ledna...

Kasárny Napier v britském Folkestonu, kde tamní vláda drží migranty. (31. ledna 2021) | foto: AP

„Nejednají tu se mnou jako s lidskou bytostí. Ministerstvo vnitra se snaží lidi přimět, aby nenáviděli žadatele o azyl. Nemůžu v této zemi zůstat, když vláda občany tlačí k tomu, aby se k nám takto chovali. Myslím, že spousta dalších udělá to samé a z Velké Británie odejde,“ říká pro list The Independent dvaadvacetiletý kurdský uprchlík.

Izolovat jako Napoleona. Británie chtěla posílat běžence do Atlantiku

Mluví o podmínkách v kasárnách Napier nedaleko Folkestonu na jihovýchodě Anglie. V oficiálně dočasném středisku pro příchozí migranty se tísní několik set lidí. Ti nesmí areál obehnaný ostnatým drátem od poloviny ledna opouštět kvůli nákaze koronavirem, která se tam rozšířila. 

Jenže to je podle médií a neziskových organizací to jediné, co resort vnitra odpovědný za záležitosti kolem běženců se situací dělá. Podmínky v Napier i podobném zařízení známém jako kasárny Penally jsou naprosto nevyhovující. Podle migrantů v současném chladném počasí nefunguje topení, elektřina vypadává někdy i na celý den.

„Mám pozitivní test na covid. Pár dní mi bylo dost špatně, třásl jsem se a měl jsem bolesti. Teď pořád jen kašlu. Není tu lékař a já nedostal žádnou zdravotní péči, ani obyčejný paracetamol,“ říká pro bulvární web Mirror íránský běženec s těžkým kašlem.

Nechte se očkovat, vyzývá vláda migranty

Britská vyzvala lidi žijící v zemi bez povolení, aby se nechali očkovat proti covidu-19. Slíbila, že jim nebude hrozit vyhoštění. Zdůraznila však, že nejde o amnestií a dotyční pak neobdrží povolení k pobytu. Podle Steva Valdeze-Symondse z Amnesty International je dobře, že vláda v tomto případě nebude předávat údaje o pacientech imigračním úřadům. Upozorňuje, že mnoho migrantů se státní zdravotnictví bojí využívat.

Kasárny podle Mirroru nejsou detenční centrum, jen nouzové ubytování. Zmíněný Íránec tam pokoj sdílí s několika dalšími lidmi, přičemž zhruba polovina z nich má covid. Nakažení i zdraví spí pospolu, dělí se také o koupelnu a nikdo to neřeší. 

Nepomáhají prý ani snahy přivolat si sanitku nebo nakažené lidi vlastními silami izolovat. A zaměstnanci areálu běžencům údajně doporučují, aby se se svou situací jednoduše smířili. Na teplou stravu mohou migranti vzhledem k nefunkční kuchyni také zapomenout.

„Ironií je, že kdyby tito lidé byli drženi v detenčním centru, zacházelo by se s nimi lépe než tady. Je to tu velmi zchátralé, mrzne a lidé nám pravidelně říkají, že nemají dost jídla. Lidé s posttraumatickou stresovou poruchou jsou za ostnatým drátem,“ kritizuje žalostné podmínky Bridget Chapmanová z organizace Kent Refugee Action Network, jež objekt navštívila ještě před posledním lockdownem.

Neziskové organizace mají za „hluboce ostudný“ i fakt, že lidé, kteří uprchli před válkou, nyní riskují smrt ve snaze Británii zase opustit. A vládu obviňují, že lidem v nouzi neumí zajistit útočiště ani na „velmi základní úrovni“.

Proč nás trestají? nechápou běženci

Objekty pro ubytování žadatelů o azyl, kam patří i Napier, provozuje soukromá společnost Clearsprings Ready Homes. Ta na tom za deset let vydělá přes miliardu liber (více než 29 miliard korun), píše Mirror. 

Tamní situaci kritizuje už i Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) či výbor britského parlamentu dohlížející na práci ministerstva vnitra. Ubytování financované z veřejných peněz veřejně sepsul také britský lord Alfred Dubs, který kdysi jako jedno z Wintonových dětí do Spojeného království uprchl před nacisty. 

„Řekli mi, že tam lidé s covidem spí ve stejných ubikacích jako lidé bez covidu a mají velmi omezenou lékařskou péči. To, co jsem slyšel, je šokující. Jsem naprosto zaskočen z toho, že žijeme v zemi, která by se mohla takto chovat. Máme na víc,“ řekl.

Bez angličtiny, práce a vzdělání vás nechceme, vzkazuje Británie do EU

Migranti proti svým životním podmínkám v kasárnách pravidelně protestují a většinou údajně pokojně. Zvrhl se až předminulý pátek, kdy v jednom z tamních baráků vypukl požár. Podle policie migranti ubytování zapálili záměrně, čtrnáct mužů proto bylo zatčeno a jeden z nich pak i obviněn.

Žhářská akce pobouřila ministryni vnitra Priti Patelovou, která zastává tvrdé protiimigrační postoje. Prohlásila, že nepoužívané armádní baráky kdysi byly dost dobré i „pro naše statečné vojáky“ a stížnosti migrantů jsou „hluboce urážlivé vůči plátcům daní v naší zemi“.

Některé uprchlíky už úřady kvůli epidemii přesunuly do místních hotelů. Patří k nim i citovaný Kurd ze Sýrie. „Mluvím trochu anglicky a říkal jsem si, že až mi dají azyl, půjdu studovat letectví a najdu si k tomu práci na částečný úvazek, abych nebyl na nikom závislý. Nepřišel jsem sem kvůli výhodám nebo bydlení. Chtěl jsem jen normální život,“ popisuje.

Ten je však v nedohlednu. A tak i když teprve nedávno na nebezpečném člunu riskoval vlastní život, aby se do bohaté, vyspělé a mírumilovné Británie dostal, teď chce pryč. Stejně jako mnozí další migranti. Některým se to už podle mladého Kurda povedlo.

Jen vyměnili čluny za kamiony mířící do Evropy. „Ta cesta je velmi nebezpečná. Mezi silnicí a kamionem jsou pouhé centimetry. Můžu přijít o paži, nohu nebo o život. Jenže ve Velké Británii přicházím o důstojnost,“ dodává kurdský běženec. Další Syřan říká, že by chtěl utéct do Francie.

„Dny a měsíce uběhly. Proč nás trestají? Nejsme zločinci, jsme jako ostatní, jen s jinými vlasy nebo jinou barvou pleti. Viděli jsme tuto zemi jako útočiště a šanci. Stále nevíme, jestli jsme se nespletli,“ stěžuje si také zmíněný Íránec.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Bitva o univerzitu. Policie udeřila na studenty

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Další předvolební útok v Drážďanech. Terčem byl stánek protiimigrační AfD

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  12:24

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Cyklista vjel do křoví a hlavou narazil do stromu. Přilbu měl, přesto zemřel

5. května 2024  12:07

V sobotu v podvečer řešili jihomoravští policisté dvě dopravní nehody. Na Znojemsku naboural řidič...

Řidič najel do brány Bílého domu, policie to vyšetřuje jako běžnou nehodu

5. května 2024  11:47

Neznámý šofér v sobotu v noci autem najel do brány Bílého domu. Náraz nepřežil. K přímému ohrožení...

Odbory svolávají další protest. Vadí jim změny v zákoníku práce a důchodech

5. května 2024  11:42

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) pořádá 21. května demonstraci na Malostranské...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....