Ruská válečná loď odpaluje na Ukrajinu rakety třídy Kalibr. (12. června 2022)

Ruská válečná loď odpaluje na Ukrajinu rakety třídy Kalibr. (12. června 2022) | foto: Profimedia.cz

Kyjev hlásil let ruských raket přes území NATO. Minuly ho, upřesnili Rumuni

  • 659
Moldavsko oznámilo, že jeho vzdušným prostorem proletěly ruské rakety. Vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zalužnyj předtím uvedl, že střely přeletěly i území člena NATO Rumunska. Bukurešť to však vyvrátila. Moldavsko si předvolalo ruského velvyslance.

„Dnes 10. února v 10:18 překročily dvě ruské řízené střely Kalibr státní hranici Ukrajiny s Moldavskou republikou. Přibližně v 10:33 překročily rumunský vzdušný prostor. Poté opět vstoupily do ukrajinského vzdušného prostoru v místě, kde se hranice tří zemí protínají. Rakety byly odpáleny z Černého moře,“ napsal Zalužnyj na Telegramu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj později uvedl, že nad Moldavskem a Rumunskem přeletělo „několik“ ruských řízených střel. „Nepřítel dnes ráno při dalším masivním útoku (na Ukrajinu) vypálil nejméně sedmdesát raket. Několik ruských střel proletělo vzdušným prostorem Moldavska a Rumunska. Tyto rakety představují výzvu pro NATO a kolektivní bezpečnost. Je to teror, který musí být zastaven,“ napsal.

Rumunské ministerstvo obrany nejříve uvedlo, že to nemůže potvrdit. Později upřesnilo, že rakety odpálené z lodi poblíž Krymu proletěly moldavským vzdušným prostorem, ale ten rumunský nezasáhly. „Podle radarů se jejich trajektorie přiblížila rumunskému vzdušnému prostoru nejvíce na 35 kilometrů severovýchodně od hranice,“ dodalo.

Rusko podniklo největší útok na Záporoží, v Kyjevě se ozývaly exploze

Moldavsko pak narušení svého vzdušného prostoru potvrdilo. „Ministerstvo obrany ve spolupráci s odpovědnými strukturami země pozorně sleduje situaci v regionu a důrazně odsuzuje narušení vzdušného prostoru Moldavska,“ uvedlo tamní ministerstvo obrany. Moldavská diplomacie si na protest předvolala ruského velvyslance. Moskva se zatím k těmto informacím nevyjádřila.

Washington vpodvečer prohlásil, že neregistruje žádné známky přímé ruské vojenské hrozby pro Moldavsko a Rumunsko. „Udržujeme blízký kontakt a komunikaci s našimi moldavskými a rumunskými spojenci,“ řekl mluvčí americké diplomacie Vedant Patel.

Ukrajinské úřady v pátek hlásí další velké vzdušné útoky ruských sil. Několik energetických zařízení na východě, jihu i na západě Ukrajiny zasáhly ruské střely a bezpilotní letouny. Podle ukrajinského ministra energetiky Hermana Haluščenka zasáhly energetická zařízení v šesti regionech, což má za následek výpadky v dodávkách elektřiny na většině Ukrajiny.

Zvuky explozí byly hlášeny z Kyjeva, Kryvého Rihu nebo Poltavské, Kirovohradské a Charkovské oblasti, uvedla BBC. Už v noci ruské vzdušné údery hlásilo například Záporoží.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video