ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Nikaragua má úřad pro mimozemská tělesa, lidem je ale spíš pro smích

  • 15
V Nikaragui vzniklo ministerstvo pro „mimozemské vesmírné záležitosti, Měsíc a další vesmírná tělesa“. Na sociálních sítích založení úřadu vyvolalo pobavené reakce. Středoamerická země se od protivládních protestů před třemi lety totiž potýká s mnoha ekonomickými problémy.

Nikaragua čelí od potlačení hromadných protestů v roce 2018 hluboké ekonomické krizi, a není zcela jasné, jakou funkci má ministerstvo v zemi, která má problémy se zajištěním jídla, benzinu a vakcín proti covidu-19 pro své občany, přesně splňovat.

Pro ustanovení vesmírné agentury ve středu hlasovalo 76 zákonodárců nikaragujského parlamentu, v němž má většinu strana prezidenta Daniela Ortegy. Patnáct opozičních poslanců se hlasování zdrželo.

Ministerstvo bude pod kontrolou nikaragujské armády, která ale žádný vesmírný program nemá. Předseda nikaragujské akademie pro geografii a dějiny Jaime Incer Barquero věc okomentoval slovy: „Nikaragua nemá dostačující vesmírné observatoře. Jako země nemáme na podnikání takovéhoto výzkumu vědeckou kapacitu.“

Na sociálních sítích se rychle začaly šířit memy s Ortegou a jeho ženou, viceprezidentkou Rosario Murillovou, oblečenými ve skafandrech. Další zobrazují příslušníky nikaragujské policie při vyvlastňování Měsíce v referenci na Ortegovo zabírání budov médií nebo organizací občanské společnosti, jejichž směřování se prezidentovi nezamlouvalo.

Organizace na obranu lidských práv ve čtvrtek uvedly, že budou v pondělí na zahájení zasedání Rady OSN pro lidská práva požadovat nekompromisní řešení nikaragujské lidskoprávní krize.

„V Nikaragui dochází k porušování lidských práv a jejich stav vyžaduje (zahraniční) misi, která by doporučila řešení pro překonání problémů a pro návrat k normálu před volbami,“ uvedl Clément Nyaletsossi Voule, který se v OSN zabývá právem na svobodná shromáždění a sdružení

Očekává se, že Ortega se bude v listopadových volbách ucházet o čtvrté funkční období. Pokud vyhraje, zahájí svůj třetí nepřerušený mandát od roku 2007.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video