Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mexický zabiják zradil svůj kartel, kvůli jeho odhalení obětoval rodinu

  20:00
Jednomu z nejhorších vrahů Mexika bylo lehce přes dvacet, když ho policie po letech pátrání zadržela. Muži sice za spáchání více než sto vražd na objednávku drogového kartelu hrozilo několik set let za mřížemi, policie se ale rozhodla rozložit kartel zevnitř a zabiják souhlasil. „Udělali ze mě bestii a vzali mi, co jsem miloval nejvíc,“ líčí.
Mexická policie pátrá po členech drogových kartelů ve státě Michoacán. (22....

Mexická policie pátrá po členech drogových kartelů ve státě Michoacán. (22. listopadu 2019) | foto: Profimedia.cz

Rekruti mexického drogového kartelu Guerreros Unidos se postavili do řady, aby si vyslechli slova svých trenérů. „Kdo z vás už někoho zabil?“, zeptal se jeden z nich a do vzduchu vystřelilo několik rukou. Instruktor poté odhalil mrtvolu ležící na zemi a poručil nejbližšímu rekrutovi, aby ji rozsekal nožem.

Rekrut zamrzl. Instruktor k němu po chvilce zamířil a na místě ho zabil pistolí. Poté zvedl nůž a podal ho dalšímu teenagerovi, který už nezaváhal. 

Dostal totiž šanci stát se sicariem - nájemným vrahem. Byla to jedinečná příležitost vydělat si peníze, získat moc a respekt. Vyvolávat zděšení na místě, kde je strach měnou. 

„Chtěl jsem být psychopatem. Zabíjet bez milosti a být tím nejobávanějším sicariem na světě,“ popsal muž svoji motivaci pro list The New York Times. Jeho identita zůstává tajemstvím, protože se obává o život své rodiny. 

Kartel Guerreros Unidos ho stejně jako ostatní rekruty poslal do svého výcvikového tábora v horách, kde se budoucí zabijáci učí takřka armádním dovednostem. Když ale teenager stál nad znetvořeným tělem, chtělo se mu zvracet. „Vzali mi všechno lidské a udělali ze mě monstrum,“ uvedl.

Vězení, nebo zrada drogového kartelu

Během několika let se stal jedním z nejděsivějších zabijáků v mexickém státě Morelos. Proměnil se v nástroj kartelů, které rozdělovaly národ. Vražda se tu stala formou zasílání zpráv. Těla visící z mostů, rozsekaná na kusy nebo pohozená na náměstích, jako varování pro konkurenci i policii.

V Mexiku zadrželi, a vzápětí propustili, syna drogového krále Guzmána

V roce 2017, ve věku pouhých dvaadvaceti let, měl mladý sicario na svědomí už více než sto vražd. Ten samý rok se mu však stal osudným, protože ho po letech pátrání konečně dopadla policie.

Ačkoli mohl sicario čelit více než dvěma stům letům za mřížemi, policisté v něm viděli jedinečnou příležitost, jak rozložit kartel zevnitř. Udělali z něj proto ústřední postavu akce na dopadení členů kartelu. Výsledkem bylo zatčení a odsouzení desítek sicariových spolupracovníků.

Od nájemného vraha ke korunnímu svědkovi

„Museli jsme něco zkusit. Nemohli jsme jen sedět a nic nedělat,“ říká tehdejší šéf moreloské policie Alberto Capella. Sicariova cesta od nájemného vraha ke korunnímu svědkovi trvala téměř jeden a půl roku, během kterého s ním policie vedla nespočet rozhovorů o jeho rodině, nadřízených i dalších vrazích.

Dohoda byla jednoduchá. Sicario svědčil proti svým bývalým kolegům a šéfům a podrobně popisoval vnitřní procesy uvnitř nemilosrdného kartelu. Na oplátku mohl odejít jako svobodný muž, a to bez jakéhokoli obvinění. Žádná podepsaná smlouva, jen gentlemanská ústní dohoda.

„Nebylo o čem přemýšlet. Nechtěl jsem strávit celý život ve vězení,“ vysvětlil sicario, který v průběhu vyšetřování bydlel ve střeženém domě a na veřejné slyšení u soudu ho pokaždé doprovázela ozbrojená eskorta.

Také sicario nakonec ztratil to nejcennější

Na začátku letošního roku se ukázalo, že sicariovo svědectví je tak cenné, že policie rekrutovala další tucet členů kartelu, kteří byli ochotni o svých zločinech vypovídat. Jejich společné svědectví vedlo ke stovce usvědčení a pomohlo ve státě Morelos alespoň na nějakou dobu omezit vraždění, vydírání nebo únosy.

Vražedné Mexiko. Loni tam zavraždili lidí, jako má Příbram či Znojmo

Všechno se ale změnilo, když Cappela přijal funkci policejního šéfa ve státě Quintana Roo. Program ochrany svědků s jeho odchodem ztratil svého správce a vyšetřování se začalo hroutit. Polovina svědků zmizela, protože se bála riskovat smrt na ulici.

Také sicario se letos v srpnu rozhodl utéct. Známý ho varoval, že se ho policie chystá zatknout a ze spáchaných zločinů nakonec obvinit. Ať už to byla pravda, nebo ne, sicaro to nechtěl riskovat. Po dvou letech policejní ochrany znovu žil na vlastní pěst. 

Pět dní po jeho odchodu ale navštívili jeho rodinu členové kartelu a vyhrožovali jeho rodičům. Poté nemilosrdně zavraždili jeho mladšího bratra, který se nikdy do organizovaného zločinu nezapojil a chtěl se přidat k armádě. „Uvidíme, jestli se takhle všichni poučíte,“ zněl vzkaz, který vrazi zanechali na jeho těle.

„Já bych si smrt zasloužil, ale on ne. Zasáhli mě tam, kde to nejvíc bolí. Vzali mi věci, které jsem na světě miloval nejvíc,“ prohlásil sicario, který ale zavrhl pomstu. „Nikdy to neskončí, bez ohledu na to, co dělám. Vím ale, že už toho nikdy nebudu součástí,“ uzavřel sicario, který se momentálně skrývá. 

Autor:
Témata: Mexiko

Válka mi zbystřila smysly, poznám směr letadla podle zvuku, říká Stomatová

  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  23:41

Pásmo velmi silných bouřek prošlo přes východní Čechy, Moravu a Slezsko. Bylo mezi nimi i několik...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Kdyby evakuovali školu, žil by, říká bratr oběti. Rakušan podle něj něco kryje

20. června 2024

Premium Rodiny obětí střelby na fakultě kritizují policii – ta i ministr vnitra mlčí. „Kdyby policie řekla,...

Romance dvou diktátorů. Severokorejský vůdce Kim kuje pikle s přítelem Putinem

20. června 2024

Premium Tak už to prasklo: severokorejský diktátor Kim Čong-un si našel nového „nejlepšího přítele“....

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  23:41

Pásmo velmi silných bouřek prošlo přes východní Čechy, Moravu a Slezsko. Bylo mezi nimi i několik...

Vondra zesměšnil gender Kolaji. Trapárna, eklhaft, reagují Bartoš a další

19. června 2024  22:02

Lídr koalice SPOLU Alexandr Vondra, který získal křeslo v Evropském parlamentu, se na platformě X...

Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku
Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku

Profesionální trenér sportovců-profesionálů i hobbíků, vytrvalec a závodník, Jan Kempa, je mužem činu. Svůj život obrátil v patnácti doslova...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Survivor 2024 má vítěze, ten si kromě titulu odnáší i výhru 2,5 milionu korun

Na platformě Voyo mohli diváci v úterý večer sledovat napínavé finále reality show Survivor Česko & Slovensko. Na Nově...