Prcek Guzmán sedí, ale hon pokračuje. Jeho peníze chtějí USA i Mexiko

  19:00
Mexický drogový boss Joaquín Guzmán zvaný „Prcek“ sice už minulý týden u soudu v New Yorku dostal doživotní trest, celý případ však ještě neskončil. Vůdce kartelu ze Sinaloy si pašováním kokainu přišel na miliardy dolarů. A ty teď Spojené státy chtějí zpátky. Problém je, že nevědí, kde je mají hledat. O Guzmánovy peníze navíc stojí i Mexiko.
Snímek Joaquína Guzmána před útěkem z vězení v roce 2001.

Snímek Joaquína Guzmána před útěkem z vězení v roce 2001. | foto: AP

Magazín Forbes ho celkem čtyřikrát zařadil na seznam nejbohatších lidí světa. Jeden z nejmocnějších i nejznámějších mexických mafiánů Joaquín Guzmán si pašováním drog vydělal na jachty, letadla i soukromou zoologickou zahradu s tygry a krokodýly.

Američtí vyšetřovatelé spočítali, že jeho kartel prodejem tun kokainu, heroinu i marihuany ve Spojených státech vydělal přesně 12 666 181 704 dolarů. Přes 288 miliard korun. 

A o ty teď jde. 

Podle stanice PBS soud v New Yorku při vynášení rozsudku dvaašedesátiletému Guzmánovi nařídil, aby peníze vrátil. Ten to sám od sebe neudělá, a tak byť hon na samotného bosse ze Sinaloy skončil, na jeho majetek ještě ani zdaleka ne. 

Podle prokurátorů je částka jen „konzervativní odhad“ a ve skutečnosti si narkobaron přezdívaný Prcek (El Chapo) nashromáždil mnohem víc. Otázka ovšem je, kde. U soudních stání podle listu The New York Times zaznělo jen pár zmínek o nemovitostech, které Guzmán vlastnil a ve kterých se najednou „povalovalo“ i 30 milionů dolarů (přes 680 milionů korun).

Sami kriminalisté podle deníku The Guardian ve dvanáctistránkovém dokumentu k zabavení mafiánova majetku neupřesnili, jak chtějí peníze získat ani kde je budou hledat. Podotýkají však, že Guzmán byl zdatný v praní špinavých peněz a že některé své zisky ukryl v bankách, jiné pak třeba v pojišťovací společnosti vedené jeho kumpánem či na debetních kartách vydaných kolumbijskou firmou Monodeaux. 

Jak Prcek globalizoval a inovoval největší narkomafii světa

„Propadnutí věci je součástí rozsudku. Pokud je ono jmění ve Spojených státech, mohou jít po něm,“ naznačil pro list Observer Duncan Levin, který v minulosti na státním zastupitelství na Manhattanu vedl odbor proti praní špinavých peněz. 

Kriminalisté by se podle něj mohli zaměřit právě na předplacené karty, na kterých můžou být uložené i miliony dolarů, nebo konkrétní zboží. „To takhle koupíte tisíce počítačů a vyvezete je. Peníze pak pocházejí z jejich prodeje v Mexiku,“ vysvětluje. Připomíná také, že podle zákona z roku 1957 může policie zabavit i statky, které jsou jen zčásti zaplacené z nelegálně nabytých financí. 

„Velké množství majetku však bude pravděpodobně v Mexiku a při jejich hledání bude potřeba spolupráce s mexickou vládou,“ dodal. Jenže i ta chce Guzmánovo bohatství. 

Mexický prezident Andres Manuel López Obrador podle agentury AP ve čtvrtek prohlásil, že využije veškeré legální cesty k tomu, aby byl Prckův zabavený majetek vrácen zpět do země. „Jsou to mexické peníze,“ míní. Dodává, že dřívější vlády podle něj neměly Američanům dovolit, aby zabavovali peníze v případech s podezřelými původem z Mexika. 

Pokud se mu povede peníze získat, rád by je vložil do programů, kterými se vláda snaží bojovat s chudobou. Symbolické využití by pro ně měl i někdejší zájemce o post amerického prezidenta Ted Cruz. Ten už podle svých slov několikrát navrhoval zákon „El Chapo“, díky kterému by peníze zabavené narkobaronům putovaly na výstavbu zdi na americko-mexických hranicích.

Drogový boss Joaquín Guzmán byl svého času nejhledanější zločinec:

7. listopadu 2018

Prcek si stěžoval na mučení ve vazbě, teď skončil v "Alcatrazu"

V jednom z největších drogových procesů v historii USA Guzmána shledali vinným ve všech deseti bodech obžaloby. Za pašování kokainu, heroinu či marihuany v řádech tun, plánování několika vražd a další zločiny mu soud minulý týden k doživotnímu trestu uložil ještě dalších třicet let ve vězení.

Guzmán si před vynesením trestu stěžoval na podmínky v newyorské vazbě. Své věznění označil za psychologické, emoční a mentální mučení čtyřiadvacet hodin denně a prohlásil, že čelil krutému a nelidskému zacházení. 

Narkobaron Guzmán dostal doživotí. Plánoval vraždy, drogy pašoval po tunách

Úřady požádal o prodloužení vycházek na střechu káznice, kde by si mohl spolu s ostatními vězni zasportovat. Ty mu to z obavy, že by mohl znovu utéct - tak jako v minulosti už dvakrát - zamítly. A téměř ihned po vynesení rozsudku Guzmána nechaly odvézt do věznice v Coloradu, ve které stráví zbytek života. 

Přezdívá se jí „Supermax“ nebo „Alcatraz Skalnatých hor“ a končí tam jen ti nejnebezpečnější z nebezpečných. Třeba Džochar Carnajev, který má na svědomí bostonský masakr a který ve vězení s maximální ostrahou čeká na trest smrti.

Opevněný areál vzdálený zhruba dvě hodiny jízdy od Denveru po boku ozbrojenců hlídají i pořádně ostří psi. Trestanci, kterých je v Supermaxu zhruba čtyři sta, se i v zájmu své vlastní bezpečnosti prakticky nepotkají a obecně mají kontaktu s lidmi jen velmi málo. 

Ze své betonové cely s miniaturním oknem mohou podle agentury AFP vyjít na devadesát minut denně, a to jen se spoutanýma nohama i rukama. „Supermax je z provozního hlediska nejzajištěnějším vězením na světě,“ říká pro server USA Today expert na americká vězení a bývalý policista Cameron Lindsay a ujišťuje, že útěk z této věznice už nezařídí ani všechny peníze světa. 

Vězení Supermax v Coloradu:

17.července 2019 v 20:08, příspěvek archivován: 22.července 2019 v 13:41

@Cristster7 He’s been in prison since 2017 but he’s being moved to a supermax prison as he’s escaped prison previously! He loves a #tunnel https://t.co/SUfLXwpNjs

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Palestincům v Gaze bezprostředně hrozí hladomor, bijí na poplach OSN i USA

19. března 2024  11:04

Akutní nedostatek jídla v palestinském Pásmu Gazy už je natolik závažný, že tamním civilistům...

Soud znovu uložil podmínky pro čtyři muže za tragický pád mostu ve Vilémově

19. března 2024  11:01

Odvolací soud v Pardubicích v pondělí dopoledne znovu uložil podmínky čtyřem mužům obžalovaným...

Odvolací soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let za vraždu desetiměsíční dcery

19. března 2024

Vrchní soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let vězení za vraždu její desetiměsíční dcery. Zamítl...

Zemřel král Karel III., šířila ruská média. Počkat, proč o tom nepíšou Britové?

19. března 2024  10:56

Ruská média vyvolala v pondělí odpoledne kontroverze, když vyslala do světa falešnou zprávu o smrti...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...