VIDEO: K moskevskému letišti Vnukovo metrem. Kolosální práce, chválil starosta

  • 104
V ruském hlavním městě ve středu otevřeli dvě nové stanice metra na lince Solntsevskaja: Pychtino a letiště Vnukovo. Je to tak první letiště v zemi, kam se dá dostat přímo podzemní dráhou. Stanici Vnukovo slavnostně otevřel moskevský starosta Sergej Sobyanin.

„Dokončili jsme kolosální práci na jedné z nejdelších linek metra v hlavním městě. Museli jsme vytvořit 70 kilometrů tunelů a postavit 14 stanic metra,“ uvedl starosta města při otevření stanic.

Z centra Moskvy na letiště se cestující dostanou za čtyřicet minut. Vedení hlavního města očekává, že se doprava na dálnicích u letiště uvolní. U stanice Vnukovo jsou tři výstupy, z nichž jeden vede přímo k terminálům v budově A.

Kolem Moskvy je rušen signál GPS, stěžují si ruští piloti. Nefunguje jim navigace

„Spuštění stanice metra je zcela novou etapou v rozvoji Vnukova, která zdůrazní exkluzivitu našeho letiště a poskytne cestujícím možnost vybrat si pro ně nejpohodlnější a nejrychlejší způsob, jak se dostat na letištní terminál,“ uvedl předseda představenstva letiště Vnukovo Vitaly Vantsev.

Design stanice je inspirován sovětským leteckým konstruktérem Andrejem Nikolajevičem Tupolevem, podle kterého je i letiště pojmenované. Ten navrhl a vedl výrobu více než 100 typů letadel. Na stěnách tak jsou kresby letadel letících nad mapou Ruska i samotným Tupolevem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video