Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Vztahy V4 jsou na bodu mrazu. Maďaři ruší jednání, Češi a Poláci odmítli účast

Maďarsko zrušilo plánované setkání ministrů obrany visegrádské čtyřky. Polská a česká strana totiž avizovaly, že do Budapešti nepřijedou. Nelíbí se jim přístup Maďarů k válce na Ukrajině. Maďarský premiér Viktor Orbán má k ruskému agresorovi výrazně blíž než ostatní lídři Evropské unie.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Diskuze se sousedy je fajn. A nejen se sousedy. Ve střední Evropě existuje nejméně pět „neformálních seskupení“ a jediné Česko a Slovensko jsou ve všech. (Slavkov, C5 - tedy tzv. Středoevropská pětka, V4 - tedy Visegrádská skupina, Iniciativa Trojmoří a Bukurešťská devítka). V4 bylo nejvíc vidět a slyšet, ale vlastně jsme měli jen pár společných témat, mnohem častěji jsme měli potencionální spojence jinde. A když už jsme se na něčem shodli, tak to bylo, že jsme proti něčemu. Skoro vůbec tam nebyla shoda na tom, pro co jsme. A Česko z toho získávalo zdaleka nejméně.

V4 mělo přeci jen jednu výhodu, když bylo téma, které nebylo přijatelné pro všechny členy, tak se prostě neřešilo. Nešlo se proti vůli ostatních v rámci tohoto spolku. Takhle ale třeba EU fungovat nemůže. Nakonec v rámci EU jsme často zastávali úplně jiné postoje. Takže to vykapalo, že ve V4 to funguje lépe než v EU, ale to byl jen omyl. A i přes tuhle vyhýbavost se to ve V4 rozštěpilo na Maďarsku, které nemá nejblíže k Bruselu, Berlínu, Praze, Bratislavě nebo třeba Varšavě, ale naopak se ohlíží na Peking a Moskvu. Z EU neodejdou, protože Orbán je skrze své okolí napojený na dotační penězovody. Takže Orbán bude EU kritizovat, ale jiné penězovody bude naopak chválit. V tom je ten rozdíl. Orbán by nás bez mrknutí oka prodal, to není náš spojenec. Ovšem čekal bych, že v rámci V4 najdeme společnou řeč alespoň v mezistátním sporu o důl Turów a kompenzace. Šlo jen o dohodu mezi dvěma členy V4. Ne, nešlo ani to, musela nám pomoc EU, abychom vyvinuli dostatek tlaku na Polsko. Tedy V4 je u nás značně přeceňovaná.

0 0
možnosti
ZO

Chyba,velká chyba-rozkladem V4 můžeme jediné ztratit!Rv

3 3
možnosti
ID

To je pravda, ale ted budou volby a Orban to nemusi vyhrat.

2 0
možnosti
Foto

Jediný stát Evropy, kromě Anglie, co se v rámci diktátu EU aspoň snaží chovat jako suverénní

2 2
možnosti
Foto

J20i47ř77í 12P62a41j47k

30. 3. 2022 14:32

Jak to jen napsal Čapek po Mnichovu? "Nejste schopní společně pomoci napadené cizí zemi, tedy budete později čelit nepříteli u sebe doma bez pomoci.

4 0
možnosti
VH

Jediný Orbán neskáče jak Zelenskyj píská, tak ho budeme pomlouvat. Za bolševika jsem zažil něco podobného. Když vidím Zelenského v televizi jak poroučí všem, přepnu kanál, mám ho až po krk. Všeho moc škodí.

8 6
možnosti
VK

Napadli mu zemi Rusáci, tak se snaží sehnat pomoc co to jenom jde. Já se mu nedivím, nakonec dobře se mu určitě nespí.

4 0
možnosti

V roce 2010 odcestovali Orbánovi nejbližší spojenci do Moskvy na „úvodní návštěvu“ v sídle FSB (dříve známá jako KGB). Orbánův první velký krok byl, když se rozhodl pro rozšíření jaderné elektrárny Paks. Místo otevřeného nabídkového řízení s americkými, francouzskými a jihokorejskými společnostmi zadal zakázku Rosatomu – pak přišly problémy. Rosatom podal chybnou dokumentaci, přesto chtěl zahájit stavební práce bez potřebných povolení. To vyvolalo vážné konflikty dokonce i uvnitř Orbánovy vlády. Když se státní tajemník Attila Aszódi pokusil zablokovat ruské pokusy o „urychlení“ výstavby jaderné elektrárny (bez patřičné dokumentace a povolení), byl cílem sledování pomocí spywaru Pegasus, poté byl propuštěn. Nakonec výstavbě zabránila EU kvůli chybám v dokumentaci. Přesto si Maďarsko na stavbu nevýhodně půjčilo od Ruska. Poté Orbán pomohl ruským společnostem ke státním zakázkám na úkor těch maďarských. Orbánova vláda bránila americké operaci DEA proti dvěma ruským obchodníkům se zbraněmi. Vladimir Ljubišin a jeho syn měli po zatčení v Maďarsku stanout před soudem v New Yorku - ale Orbán odmítl žádost USA o vydání. V této kauze sehrála roli FSB (KGB) a rychlá ruská žádost plná chyb, která požadovala rovněž vydání těchto obchodníků se zbraněmi, ale tentokrát do Ruska. Orbán vyhověl ruské žádosti a oni pak byli doma rychle zproštěni všech obvinění. Maďarsko se v roce 2015 připojilo k Mezinárodní investiční bance pod vedením Ruska. Bance udělil hodně nestandardní výhody: diplomatická imunita pro pracovníky banky a maďarské úřady budou moci do budovy banky vstoupit pouze s výslovným souhlasem jejího vedení (nikoli soudu). Diplomatickou imunitu získá i každý, koho banka označí za svého hosta. USA se obávaly, že Mezinárodní investiční banka pošle do Maďarska další ruské špiony. Orbán však prohlásil, že věří vedení banky. (předseda banky Nikolay Kosov pochází z rodiny, která byla velmi aktivní v KGB).

5 1
možnosti

Orbánova vláda donutila minulé politické vedení Budapešti k tomu, aby místo moderních vozů do metra (z EU) nechala zrekonstruovat ty sovětské, pochopitelně je rekonstruovat museli v Rusku. Teď nedostanou náhradní díly. A tvrzení o tom, že Maďarsko má pětkrát levnější plyn, než zbytek Evropy je jen trik, protože cenu elektřiny v Maďarsku dotují ze státního rozpočtu. Dlouhodobá smlouva s Ruskem je specifická v tom, že tam ty ceny jsou opožděné oproti cenám na burze (zpoždění dva měsíce). Žádná konkrétní sleva a nebo nízká cena není ve smlouvě uvedena.

4 3
možnosti
PK

Tvl tady je to samej génius a študovanej historik. Sice téměř výhradně žlučovitá nenávist, ale jinak penál plnej ostrejch tužek, teda. Jste fakt borci.R^R^R^

5 2
možnosti
PK
ČS

Orbán volby prohraje.

2 0
možnosti
NP

V4 by se měli sejít a diskutovat o tom co je spojuje a ne rozděluje....

3 1
možnosti
Foto

Ale se nesejdou, protože se Orbám jezdí líbat do Moskvy s Putinem, jako se tam jezdil líbat Gottwald se Stalinem, budou spolu stavět elektrárnu a V 4 diskutovat už nebudou

3 3
možnosti
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Česko čekají teplé dny, meteorologové ale varují před deštěm i bouřkami

27. května 2024  6:01,  aktualizováno  10:55

Přímý přenos Česko čekají v tomto týdnu teplé dny, ale také bouřky a přeháňky. Na některých místech země...

Muslimové nesdílí naše hodnoty. Farage odstartoval kampaň drsně, sklidil hněv

27. května 2024  10:43

Velkou Británii čekají parlamentní volby, které výrazně změní rozložení politických sil. Jasnými...

Dusivé davy, skákající metro a alkohol. Hokejové oslavy byly ale jinak klidné

27. května 2024  10:30

Slavný den pro českou hokejovou reprezentaci se sice neobešel bez zásahu bezpečnostních složek,...

Nový rekord. Ukrajinský dron urazil při útoku na radar 1800 kilometrů

27. května 2024  9:51

Dron ukrajinské vojenské rozvědky stanovil nový rekord, když uletěl 1 800 kilometrů během útoku na...