Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pobaltské státy zakázaly vjezd ruským autům. Rasismus, reaguje Kreml

  9:43aktualizováno  13:06
Litva a Lotyšsko v úterý přestaly na své území vpouštět vozidla registrovaná v Rusku, ve středu stejný krok oznámilo také Estonsko. Děje se tak poté, co Evropská komise v uplynulých dnech vyjasnila pravidla ohledně zákazu dovozu automobilů a osobních věcí, informoval ruskojazyčný servis BBC.
Maria Zacharovová, mluvčí ruského ministerstva zahraničí.

Maria Zacharovová, mluvčí ruského ministerstva zahraničí. | foto: Profimedia.cz

Podle Evropské komise při uplatňování pravidel týkajících se sankcí zavedených proti Rusku kvůli jeho invazi na Ukrajinu nezáleží na tom, zda jde o auta určená pro soukromé nebo služební účely; restrikce se vztahují na všechny automobily s ruskou poznávací značkou.

„Cíl sankcí proti Rusku je jediný – donutit agresorskou zemi ustoupit ke svým hranicím,“ řekl estonský ministr vnitra Lauri Läänemets. Dodal, že po konzultaci s Litvou a Lotyšskem se usnesli na tom, že omezení budou nejúčinnější, když jsou sankce uvalovány společně.

Pokud přijede na hranice, řidič nebo majitel vozidla s ruskou poznávací značkou se musí vrátit do Ruska s autem nebo překročit hranice bez něj, uvádí estonské ministerstvo vnitra. Ministr zahraničí Margus Tsahkna chce na čtvrtečním jednání vlády nastolit otázku, co s ruskými auty, která se v Estonsku už nacházejí.

„Setkám se dnes se zástupci dalších zemí hraničících s Ruskem, se kterými v prvé řadě posoudím tuto otázku. Pro Estonsko jako zemi, která sousedí s Ruskem, je důležité realizovat takové restrikce spolu se sousedy. Vítám, že Litva a Lotyšsko již přijaly podobné rozhodnutí. Při společném postupu jsou omezení účinnější, a tak lze zvýšit cenu agrese pro Rusko,“ řekl ministr. „Nemůžeme pomáhat občanům země, která se dopouští agrese, těšit se z výhod svobody a demokracie, zatímco Rusko pokračuje v páchání genocidy na Ukrajině,“ dodal.

„Auta registrovaná v Rusku nejsou pouštěna přes hranici. Rozhodující není pas, ale to, kde je auto zaregistrováno,“ uvedla litevská celní správa. Podotkla, že zákaz se tak může týkat i vozidel občanů Evropské unie, pokud jsou zapsána v Rusku.

Šéfka litevské diplomacie Agné Bilotaitéová agentuře BNS řekla, že ruské automobily vjíždějící do Litvy by měly být konfiskovány. Výjimka se bude týkat ruských motoristů, kteří předloží doklady o tom, že přes litevské území přejíždějí do Kaliningradské oblasti, která je vklíněna mezi Polsko a Litvu. Německá média už v létě informovala o případech, kdy celníci zabavili lidem z Ruska auta registrovaná v jejich vlasti.

Zákaz vjezdu. Kamiony z Ruska a Běloruska od června nesmějí do Polska

Evropská komise před několika dny zveřejnila vysvětlení týkající se zákazu přivážení určitých věcí z Ruska. Týká se osobních automobilů a více než 150 typů osobních věcí. Web Euronews píše, že tyto restrikce platí už několik měsíců, ale Evropská komise je v pátek vyjasnila s cílem zajistit, aby je členské státy uplatňovaly správně a jednotně.

Evropská komise ve svém vysvětlení ovšem nespecifikovala, co se má stát s auty s ruskými registračními značkami, která už na území sedmadvacítky jsou, podotýká server Euractiv. V některých zemích EU je přitom takových vozidel poměrně dost. Jde třeba o Bulharsko, kde asi 300 tisíc Rusů nakoupilo nemovitosti a mnoho z nich jezdí v automobilech vedených v Rusku.

Seznam věcí, které pocházejí z Ruska a nesmějí se dovážet do EU, se týká i předmětů denní potřeby, jako jsou žiletky, dentální nitě, deodoranty, mýdlo, oblečení a obuv, ale i položek s případným vojenským využitím.

Výjimku mají věci, které jsou do EU dováženy pro osobní použití občanů členských států unie a členů jejich nejbližší rodiny. Mluvčí Evropské komise také v pondělí podle agentury Reuters ujistil, že neočekává, že by celníci Rusy přijíždějící do nějaké země sedmadvacítky vysvlékali z oblečení kvůli tomu, že obcházejí sankce. „Jde o jinou situaci, než kdyby přijížděli v luxusním autě,“ řekl.

Česko v rámci sankcí zmrazilo ruský majetek až za deset miliard korun

Ruští představitelé v pondělí zákaz vjezdu pro auta registrovaná v Rusku a zákaz dovážení určitých věcí označili za rasistický. „Je to rasismus,“ uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Podle místopředsedy ruské bezpečnostní rady a bývalého prezidenta Dmitrije Medveděva jde „o plivanec do tváře všem Rusům“.

Někteří Rusové říkají, že Západ občas hraje Kremlu do karet, když některé jeho kroky vytvářejí obraz Rusů jako zločinců, které je třeba a trestat a ostrakizovat za válku, na kterou nemají vliv, píše Reuters. Kreml tvrdí, že Západ zachvátila rusofobie a Rusy diskriminuje.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...