Ruské dopravní letadlo Suchoj Superjet 100 společnosti Aeroflot muselo kvůli...

Ruské dopravní letadlo Suchoj Superjet 100 společnosti Aeroflot muselo kvůli požáru na palubě nouzově přistát na moskevském letišti Šeremeťjevo. (5. května 2019) | foto: Reuters

Objasnění květnové nehody v Moskvě. Letoun přistál v plamenech kvůli blesku

  • 42
Letoun Suchoj Superjet 100, na jehož palubě při květnové havárii zahynulo 41 lidí, zasáhl blesk, který vyřadil autopilota. Zveřejnili to vyšetřovatelé v Moskvě ve své předběžné zprávě. Žádné jiné technické problémy letoun v tu chvíli podle odborníků neměl.

Posádku stroje, který havaroval na moskevském letišti Šeremetěvo, zpráva vyšetřovatelů neviní.

Vyšetřovatelé dospěli k závěru, že po úderu bleskem klesal letoun k přistávacímu manévru příliš rychle.

Posádka se rozhodla přistát přesto, že automatické přístroje doporučovaly znovu vzlétnout a pokusit se přistát na druhý pokus. Zpráva podle agentury Interfax nicméně neobsahuje přímé obvinění, že by za katastrofu mohly chyby pilotáže.

Letoun společnosti Aeroflot odstartoval 5. května z šeremetěvského letiště, ale po půl hodině se vrátil a pokusil se o nouzové přistání. Letadlo, na jehož palubě bylo 73 cestujících a pět členů posádky, na ranveji vzplálo. Zahnulo 41 lidí, dalších devět je stále v péči lékařů.

Kromě nefunkčnosti autopilota vyšetřovatelé nezjistili žádné technické problémy letadla, uvádí se ve zprávě. Při pokusu o přistání stroj kvůli příliš vysoké vertikální rychlosti třikrát udeřil o plochu ranveje. 

Při třetím kontaktu s přistávací plochou byl už podvozek částečně poškozen, konstrukce letounu byla narušená, začalo unikat palivo a letoun vzplál.

Podle informací listu Kommersant byl havarovaný stroj prakticky nový, Aeroflot ho od ruského výrobce získal předloni. Stroj byl využíván na středních regionálních tratích. Žádná zahraniční letecká společnost podle dostupných zdrojů letadla typu SSJ 100 nevyužívá.

Dvoumotorová letadla uskutečnila první komerční let v červnu 2011. Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) udělila těmto letadlům certifikaci v únoru 2012.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video