VIDEO: Na přehlídce v Texasu se srazil bombardér se stíhačkou, nikdo nepřežil

  • 92
Dvě historická letadla bombardér B-17 Flying Fortress „létající pevnost“ a stíhací letoun Bell P-63 Kingcobra se v sobotu odpoledne srazila ve vzduchu jen několik desítek metrů nad zemí. Neštěstí se stalo při letecké přehlídce Wings Over Dallas na texaském letišti Dallas Executive Airport.

Mluvčí pořadatelů Leah Blocková stanici ABC News řekla, že se domnívá, že na palubě bombardéru B-17 bylo pět členů posádky a letoun P-63 Kingcobra pilotoval jeden člověk.

Tragický okamžik srážky dvou letounů využívaných během druhé světové války zachytili diváci a video sdíleli na sociálních sítích. Je na nich následně vidět, jak z letounů stoupají plameny a černý dým.

Na místě zasahovaly záchranné složky. Ke srážce došlo ve 13:20 místního času (20:20 SEČ), uvedla Federální letecká správa Spojených států.

Na nehodu reagovaly záchranné týmy, uvedli představitelé letiště na Twitteru. Podle zahraniční CNN na místě zasahovalo čtyřicet jednotek hasičů. Přehlídka je považována za nejdůležitější národní leteckou show strojů z druhé světové války.

Trosky ze srážky zřejmě dopadly i na jižní dálnici 67. Podle dallaského policejního oddělení byly po incidentu jižní i severní jízdní pruhy dálnice uzavřeny.

Jak Federální letecká správa (FAA), tak Národní úřad pro bezpečnost V dopravě (NTSB) zahájily vyšetřování. Akce měla původně trvat celý víkend. Její oficiální webové stránky jsou momentálně nedostupné.

Videa mi lámou srdce, napsal starosta

Šokující situaci na Twitteru komentoval i starosta Dallasu Eric Johnson. „Je to strašlivá tragédie,“ uvedl. Zároveň připomněl, že podrobnosti jsou zatím značně nejasné. „Ta videa mi lámou srdce,“ pokračoval v jiném příspěvku na sociální síti Johnson. Lidi vyzval, ať se za duše pilotů modlí.

Nehody letecké techniky z druhé světové války způsobily ve Spojených státech v posledních letech vícero úmrtí. V roce 2011 zemřelo při pádu letounu P-51 Mustang mezi diváky v Nevadě 11 lidí. Pád bombardéru v Connecticutu v roce 2019 způsobil sedm mrtvých. NTSB vyšetřoval od roku 1982 zhruba dvě desítky havárií, do kterých byly zapojeny letouny z druhé světové války a které stály život celkem 29 lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video