Po hlasování přišel kyberútok. Europarlament napadli hackeři napojení na Rusko

  • 122
Evropský parlament (EP) čelí kybernetickému útoku, oznámil kvestor Marcel Kolaja. Nefungují webové stránky a části vnitřních sítí v Štrasburku. Podle předsedkyně EP Roberty Metsolaové se ke kybernetickému útoku na europarlament přihlásila proruská skupina. Útok přichází poté, co EP schválili označení Ruska za stát podporující terorismus.

„Evropský parlament je pod sofistikovaným kyberútokem. K odpovědnosti se přihlásila prokremelská skupina,“ napsala Metsolaová tím, že IT oddělení s útočníky bojuje. „Poté, co jsme prohlásili Rusko za stát podporující terorismus. Moje odpověď: Sláva Ukrajině.“

„Máme silné indicie, že je to od Killnetu, hackerů s propojením na Rusko. Toto jsou moje informace,“ cituje server Politico řeckou europoslankyni a místopředsedkyni EP Evu Kailiovou. Podle ní je celá situace pod kontrolou. „Pouze to přerušilo externí přístup na webovou stránku Parlamentu. Pokud nedojde k dalším útokům, očekáváme, že bude brzy zpět a přístupná.“

Rusko podporuje terorismus, schválili europoslanci. Pro nebyli tři Češi

Kvůli útoku přestaly být dostupné webové stránky parlamentu a problémy zaznamenaly i vnitřní sítě ve Štrasburku.

Nejmenovaný vysoce postavený člen EP řekl serveru Politico, že může jít o „ten nejsofistikovanější útok na EP, o kterém zatím víme“.

Podle kvestora pro informační technologie EP Marcela Kolaji se jedná o útok typu DDoS „vedený zvenku“. Dodal, že technici EP původ útoku zkoumají. Při podobném typu útoku bývají napadené internetové služby nebo stránky zahlceny vysokým množstvím požadavků s cílem znemožnit jejich fungování.

„Kdyby se potvrdilo, že za DDOS útokem jsou Rusové, bylo by to až komické. „Mocné“ Rusko se nám mstí shozením webu EP. Strašná rána,“ napsal ironicky na twitteru europoslanec Tomáš Zdechovský.

„Dnešní útok na systémy Evropského parlamentu je varovným výstřelem. Je to útok na demokratické srdce Evropy,“ prohlásil německý europoslanec Rasmus Andresen.

Europoslanci ve středu schválili označení Ruska za stát podporující terorismus kvůli záměrným útokům jeho armády na civilní cíle a infrastrukturu na Ukrajině. Pro rezoluci se vyslovilo 494 poslanců.

Litva označila Rusko za teroristický stát. Páchá genocidu, míní poslanci

Rusko nepřijalo krok europoslanců kladně. „Navrhuji označit Evropský parlament za sponzora idiocie,“ napsala mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.

Narozdl od USA Evropská unie nemá vytvořený právní rámec, který by oficiálně označil stát za sponzora terorismu. Gesto je tedy symbolického charakteru.

EP se jím snaží podpořit členské státy, aby označily Rusko za státního sponzora terorismu. Zatím tak učinily Polsko, Lotyšsko, Litva a Estonsko.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video