Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rusko podporuje terorismus, schválili europoslanci. Pro nebyli tři Češi

  12:15aktualizováno  16:49
Europoslanci schválili označení Ruska za stát podporující terorismus kvůli záměrným útokům jeho armády na civilní cíle a infrastrukturu na Ukrajině. Pro rezoluci se vyslovilo 494 poslanců. Proti rezoluci byli dva čeští europoslanci, jedna europoslankyně nehlasovala. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj i český premiér Petr Fiala usnesení uvítali.

Rozbitý portrét ruského prezidenta Vladimira Putina ležící na ulici v Chersonu (16. listopadu 2022) | foto: AP

Europoslanci vyzvali unijní orgány, aby zařadily na seznam teroristických organizací některé jednotky bojující na ruské straně na Ukrajině, například soukromou žoldnéřskou Wagnerovu (v ruském přepise Vagnerovu) skupinu nebo takzvané kadyrovce, čečenský 141. motorizovaný pluk.

Proti rezoluci byli dva čeští europoslanci zvolení za SPD Hynek Blaško a Ivan David. Komunistka Kateřina Konečná se hlasování zdržela. Pro rezoluci se vyslovilo téměř 500 poslanců, europarlament má 705 křesel.

Krátce po přijetí rezoluce přestaly fungovat internetové stránky Evropského parlamentu i část vnitřních sítí ve Štrasburku. „Čelíme kybernetickému útoku,“ uvedl europoslanec Marcel Kolaja (Piráti). Podle jeho lidoveckého kolegy Tomáše Zdechovského jde pravděpodobně o tzv. DDOS útok, který má za úkol zahltit cílové webové stránky. „Kdyby se potvrdilo, že za DDOS útokem jsou Rusové, bylo by to až komické. „Mocné“ Rusko se nám mstí shozením webu EP. Strašná rána,“ napsal ironicky na twitteru.

Premiér Petr Fiala usnesení Evropského parlamentu k Rusku přivítal. „Je to věc, kterou jednoznačně vítám,“ řekl ve středu. Stejný názor vyslovil i prezident Ukrajiny Zelenskyj, který uvedl, že Rusko podle něj musí být izolováno.

„Rusko denně zabíjí civilisty, nevinné lidi, ženy, děti. Poslední zprávy mluví o téměř pětistech dětských obětí ruské armády. Dnes přišla zpráva ze Záporoží, že ruská armáda ostřelovala porodnici. Putinův režim používá teroristické prostředky, proto jsem pro rezoluci zvedla ruku,“ vysvětluje místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová (ANO).

Litva označila Rusko za teroristický stát. Páchá genocidu, míní poslanci

Řádný právní rámec

Tento krok je ovšem do značné míry symbolický, protože Evropská unie nemá vytvořený právní rámec, který by oficiálně označil stát za sponzora terorismu, píše agentura Reuters.

Parlament tedy v souvislosti s tím vyzývá EU a její členské státy, aby zavedly řádný právní rámec a zvážily přidání Ruska na takový seznam. To by vyvolalo řadu významných restriktivních opatření vůči Moskvě a mělo by to hluboké restriktivní důsledky pro vztahy EU s Ruskem, píše na svých stránkách Evropský parlament.

V rezoluci Evropský parlament označuje Rusko „za stát podporující terorismus a za stát, který používá teroristické prostředky“. Současně vyzývá unijní státy, aby přijaly podobnou deklaraci a aby omezily diplomatické vztahy s Ruskem na „nezbytné minimum“.

Europoslanci dále vyzývají k dalšímu posílení protiruských sankcí a chtěli by také vytvořit systém válečných reparací hrazený z prostředků zabavených ruskému státu.

Podle Evropského parlamentu by také členské státy měly zakázat oficiální či krajanské organizace, které fungují s podporou ruského státu. Poslanci také chtějí, aby země EU aktivně předcházely, vyšetřovaly a stíhaly jakékoli obcházení současných sankcí.

Stojíme za Ukrajinou

K rezoluci se vyjádřili taktéž čeští europoslanci. „Je to důležitá politická deklarace, kterou vyjadřujeme, že stojíme na straně Ukrajiny,“ uvedla česká europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti), podle které jde především o symbolický čin, který v praxi „nic nezmění“.

Europoslanec Alexander Vondra (ODS) poukázal na to, že podobný krok udělala už minulý týden i česká Poslanecká sněmovna, která v usnesení označila současný ruský režim za teroristický. To podle něj ukazuje, že Česko má ohledně Ukrajiny vůdčí pozici v EU. Podle Vondry je důležité zařadit na seznam teroristických organizací Wagnerovu skupinu a další podobné skupiny, protože „je Rusko používá, aby vyvinilo samo sebe z nejdrastičtějších útoků na civilisty“.

Podle europoslance Luďka Niedermayera (TOP09) je důležitá výzva k vytvoření mechanismu, který by umožnil zabavit zmražený ruský majetek v EU a použít ho na náhradu za škody spáchané ruskou armádou na Ukrajině. „Musíme Rusku jasně říct, že každá zničená elektrárna má nějakou cenu a že tuto cenu nebudeme platit my nebo Američané, ale zaplatí to Rusové z těch zmražených peněz,“ řekl Niedermayer. Dodal, že příprava takového mechanismu není jednoduchá.

Pirátští europoslanci text podpořili jako důležité politické gesto, s jejími technickými detaily ale stoprocentně nesouhlasí. Za největší problém rezoluce považují, že v evropském právu nemá termín žádnou oporu.

„Prohlášení Ruské federace za stát sponzorující terorismus nebude mít v kontextu současné evropské legislativy žádné konkrétní dopady. Na rozdíl od práva Spojených států amerických, v evropském právu toto označení neexistuje. I přesto jsme se rozhodli takto symbolicky ruské násilí odsoudit. Putin a jeho vláda se musí zodpovídat za válečné zločiny před mezinárodním tribunálem,“ říká pirátský europoslanec a kvestor Evropského parlamentu Marcel Kolaja.

Poslanci označili režim v Rusku za teroristický, podpořila to koalice i ANO

V odůvodnění rezoluce europoslanci tvrdí, že na Ukrajině bylo již zdokumentováno na 40 tisíc válečných zločinů. Ruská armáda podle europoslanců úmyslně útočí na civilní cíle a infrastrukturu, aby terorizovala ukrajinské obyvatelstvo a zlomila jeho odpor. Počínání Ruska vykazuje „groteskní lhostejnost k pravidlům a válečnému právu,“ stojí dále v rezoluci.

Schválený text poukazuje i na případy ruských útoků v zahraničí, například na výbuch muničních skladů ve Vrběticích na Moravě v roce 2014 či otrávení bývalého ruského špiona Sergeje Skripala a jeho dcery nervově paralytickou látkou novičok v roce 2018.

Čeští poslanci označili režim v Rusku za teroristický 15. listopadu:

15. listopadu 2022

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...