Podnikatel Marián Kočner na archivním snímku

Podnikatel Marián Kočner na archivním snímku | foto: HNonline.sk

Vraždu Kuciaka si zřejmě objednal kontroverzní podnikatel Marián Kočner

  • 386
Vraždu novináře Jána Kuciaka si měl objednat kontroverzní podnikatel Marián Kočner. Policistům to podle zjištění MF DNES a slovenských médií vypověděl spolupracující obviněný Zoltán Andruskó. Kočner, který zavražděnému novináři na podzim loňského roku kvůli jeho práci vyhrožoval, zatím však není obviněn.

Nicméně policisté jej v úterý nečekaně převezli z Justičního paláce v Bratislavě, kde je ve vazbě kvůli falšování směnek v přepočtu za 1,8 miliardy korun, do věznice v Leopoldově. Tvrzení Andruska nyní ověřují a hledají pro něj důkazy.

„Spolupracující obviněný (Andruskó) tvrdí, že mu jméno objednatele vraždy řekla Alena Zsuzsová,“ uvedl zdroj MF DNES. Slovenská policie ani generální prokuratura informace o výpovědích Andruska prozatím nijak nekomentovala. Generální prokurátor Jaromír Čižnár už v pondělí řekl, že prozatím nebude o spojitosti Mariána Kočnera s vraždou spekulovat. 

„Je ale vysoce pravděpodobné, že se případ podaří dotáhnout do úspěšného konce a další obvinění budou,“ řekl Čižnár. Na otázku, zda se policie zajímá o Kočnera, odpověděl stroze. „To jsou informace, které teď nemůžu komentovat a zveřejňovat,“ sdělil Čižnár.

Česká novinářka Pavla Holcová, která na některých kauzách pracovala s Jánem Kuciakem, ve středu večer pro aktuality.sk, pro které Kuciak psal, prohlásila, že spojovat Kočnera s vraždou je relevantní vyšetřovací verze. „Když jsme s Janem pracovali například na kauze Panama Papers, Marián Kočner bylo jedno z prvních jmen, které jsme hledali,“ řekla Holcová.

Začnu se zajímat o vaši matku, vyhrožoval Kočner novináři

Kočner byl od začátku podezřelý proto, že Kuciakovi v telefonickém hovoru, který si novinář nahrával, vyhrožoval, že skončí s psaním a bude na něj hledat špínu. „Začnu se zajímat, pane Kuciaku, o vaši matku, o vašeho otce, o vaše sourozence, o všechny se začnu zajímat. A budu i o vás zveřejňovat všechno, co o vás najdu. Pane Kuciaku, budete první,“ řekl doslova Kočner v rozhovoru s Kuciakem na začátku loňského září.

V kauze Kuciak obvinili čtvrtou osobu, tlumočnici kontroverzního podnikatele

Novinář následně podal na podnikatele trestní oznámení pro vyhrožování, policie jej ale později odložila.

Marián Kočner je muž, jehož jméno se objevilo v takzvaném „mafiánském seznamu“ policie, který před lety unikl na veřejnost. V něm měla policie kontakty, adresy a telefonní čísla lidí, které spojovala s nelegální činností. Kočner figuruje v řadě právních sporů, finančních machinacích a objevil se i v kauze násilného převzetí televize Markíza v roce 1998.

Kočner od začátku vyšetřování vraždy novináře a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, které zastřelil vrah 21. února, spojování s tragédií odmítal. „Nikomu jsem nevyhrožoval,“ řekl tehdy Kočner.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video