Diskuze

KONTEXT: Bidena čeká volební vysvědčení, republikáni mají silný finiš

Přesně za týden proběhnou ve Spojených státech volby do Kongresu. Průzkumy naznačují, že Demokratická strana v nich ztratí, což výrazně zkomplikuje další působení Joea Bidena v prezidentské funkci. Co všechno je v sázce? A jakou roli ve volbách hraje Donald Trump? Na tyto i další otázky v podcastu Kontext odpovídal amerikanista Kryštof Kozák.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

Internet reaguje na Bidenův projev, když si GOPers na něj stěžovali a volají po jeho odvolání

Prezident Joe Biden se ve středu objevil v televizi, aby pronesl prohlášení o politickém násilí při útoku na manželku předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosi (D-CA). Biden zmínil, že federální úředníci jako Pelosi nejsou jediní, kdo čelí takové nenávisti.

Citoval Shaye Mossovou, volební pracovnici, která se svou matkou nedělala nic jiného, ​​než že počítala hlasovací lístky. Na ty dva se ale zaměřil Donald Trump a jeho příznivci s konspiračními teoriemi, které vyústily v to, že se lidé pokusili proniknout do domu Mossovy babičky.

Ukradená volební lež v roce 2020 podnítila politické násilí v celé této zemi, řekl Biden v projevu.

Filmař a komik Chip Franklin požádal o zvednutí ruky pro všechny, kteří souhlasí, že MAGA představuje vážnou hrozbu pro naši demokracii.

Bývalý republikánský poslanec Joe Walsh z Floridy byl osobně terčem republikánů MAGA. Biden poznamenal, že Američané by nikdy neměli volit člověka, který se nezaváže přijmout výsledky voleb nebo vůli lidu. Amen, souhlasil Walsh.

2 1
možnosti
JK

jste placený dle počtu znaků, že?

0 2
možnosti
MB

Republikánská strana MAGA podněcuje největší teroristickou hrozbu, jakou jsme kdy viděli!

Bývalý šéf vnitřní bezpečnosti Miles Taylor ve středu prohlásil, že američtí představitelé čelí větší hrozbě radikálního, pravicového extremismu, než kterým čelili od teroristů napojených na útoky z 11. září 2001.

Jsme svědky nárůstu teroristických hrozeb proti státním zaměstnancům. Teroristická hrozba je nyní větší než v období po 11. září. Od prvních let Trumpovy administrativy jsme zaznamenali desetinásobný nárůst hrozeb vůči členům Kongresu USA. To je masivní nárůst.

Mezitím vysvětlil, že to není jen na federální úrovni. Jsou tam krajští volební úředníci, kterým je vyhrožováno a musí nosit neprůstřelné vesty. Dokonce i pracovníci průzkumu veřejného mínění se stali terčem násilí.

Index politického stresu je právě teď ve Spojených státech na nejvyšších úrovních od občanské války. Později v diskusi Taylor také vysvětlil, že pokud to předtím nebylo jasné, ti, kdo jsou zodpovědní za násilí, pocházejí z republikánské strany MAGA.

Od 6. ledna jsme o tom mluvili. Od toho útoku jsme měli atentát spiknutí proti senátorům, guvernérům, kongresmanům, vládním úředníkům, místním vůdcům a kandidátům na veřejné funkce. Nyní máme pokus o atentát v Pelosiho domě, který díky bohu nebyl úspěšný. MAGA republikáni zemi tak vymyla mozek, že kdyby se něco takového stalo, řekli by, že je to jen jedna narušená osoba," pokračoval Taylor. "Ne, není. To jsou obrovské trendové linie. Znovu se mi v této show pravděpodobně před rokem posmívali za to, že jsem řekl, že největší hrozbou pro veřejnou bezpečnost, kterou jsem za svůj život viděl, je republikánská strana MAGA. Řeknu to znovu Republikánská strana MAGA to podporuje a vytváří největší domácí teroristickou hrozbu, jakou jsme v této zemi viděli. Je to největší národní bezpečnostní hrozba pro Spojené státy a skutečně jediným nástrojem, který voliči právě teď mají, jak ji udržet pod kontrolou, je střílet tyhle lidi. Musíte extremisty vyhodit.

1 1
možnosti
JK

Podobně vyřídila KSČ svoji politickou opozici v roce 1948. Opozici deleligitimizovat státními orgány a administrativou a pak už je jen hračka je dostat k soudu a poslat tam, kde už nebudu škodit, tj. do vězení a Gulagů či v té době i na popraviště.

Proč nebyla na žádost prezidenta povolána Národní garda na ochranu Kapitolu? Z prostého důvodu. Mezi demonstranty bylo nemálo provokatérů FBI, které dav navedli tam, kam bylo potřeba. Něco podobného zažili českoslovenští studenti v Praze na Národní třídě 17. listopadu roku1989.

S Národní gardou v cestě by to nešlo. Jsou i známy jména provokatérů, jedním z nich je například Ray Epps, obdoba agenta Růžičky během zmíněné demonstrace na Národní třídě.

Další, opravdu opovrženíhodný charakter a aktér 6. ledna, je John Sullivan, aktivista BLM, který natočil s MAGA čepicí na hlavě vraždu Ashli Babbitt a za to dostal od CNN a NBC prémie v hodnotě 70 tisíc USD. Tu samou metodu tyto stanice aplikovaly když platily za útoky džihádistů na americké vojáky v Iráku, aby pak měli senzaci při večerních zprávách v USA.

Pravda je poněkud jinde, než se snaží servírovat Strana se svými médii a za pomocí sociálních sítí řízenými FBI. Je dost nepochopitelné, proč to Benešovský dělá, protože vím, že prachy z té propagandy žádné nemá. Ale čechoslováci znají ze své smutné historie plno podobných případů jako například novináře, kteří se stali oběti tzv. "chlebíčkové aféry" jako Karel Lažnovský nebo Vladimír Rychtálek, o kterých už dneska nikdo nic neví...

1 2
možnosti
SW

Demokratum nejvic skodi jejich extremismus, co se tyce mensin, at uz se jedna o cernochy, transsexualy nebo homosexualy/lesby plus ucivo zamerene na rasy a sex ve skolach. Asi si neuvedomuji, ze bezny demokraticky volic neni az tak souznen s onemi extremistickymi nazory. Prava mensinam ano, protezovani mensin ne a uz vubec ne zasah do tela deti a mladistvych. Sexualni vychova samotna je skvela, ale motani transsexualismu a homosexualismu do skolnich osnov uz mene. Samotne zruseni Roe vs. Wade nestaci k tomu, aby se najednou vsichni demokrate a nerozhodni zacali orientovat demokraticky. Jejich bazirovani na potratech je az komicke v podani Stacey Abrams z Georgie. Vse vysvetluje zakazem potratu. Kdyby demokrati ubrali plyn, co se tyce mensin a zamerili se na vetsinu volicu, tak by mohli lehce vyhrat. Bohuzel ale nevedi, jak zduraznit svoje vlastni uspechy a podryvaji si autoritu. Pak prijde k vlade druhy extrem ovladnuty panbickari pokryteckymi az na pudu a MAGA milovniky. Zatim je ale president Biden, takze jeste dva roky (a prejme mu pevne zdravi) nebudou republikani moc vystrkovat ruzky az tak moc. Republikani sice ziskaji prevahu, ale nebudou mit uplne neomezenou moc.

2 0
možnosti
JK

J51a39n 69K89u88l92í94s20e79k

2. 11. 2022 21:56

Oni Republikáni nebudou vystrkovat růžky hlavně pokud se podaří Straně kriminalizace opozice pomocí silových složek státu jako např. FBI, jak se dnes běžně děje.

Rovněž bude záležet jestli se Straně podaří udržet sociální sítě, média a vzdělávací instituce v jejích službách. Twitter jim už vyklouzává z rukou a kdoví jaký trend pak nastane...

3 2
možnosti
MB

Zadne velke zmeny v rozlozeni sil obou stran nenastanou. A pokud ziskaji republikani prevahu, budou uz muset konecne zacit neco pro lidi delat a ne jen pmahat brzdit praci demokratu, aby mohli poukazovat na jejich neschopnost, jak tomu uz je dva roky. Prezidentem jeste porad dva roky bude clovek, ktery ma dobry tym a ne bezohledny neschopny, naduty nymand, ktereho Biden porazil a zdedil po nem naprosty chaos. Ale o tom se budeme bavit, az budeme znat vysledky. Predcasny vitezny ryk rudych MAGAcu je zabavny. Ti zadne zlepseni neplanuji, ale uz ted maji jasno, jak se budou mstit, za porazku Trumpa a jak svrhnou vladu.

1 5
možnosti
JK

J47a36n 84K58u60l68í37s14e76k

2. 11. 2022 17:57

Problém je, že zatím největší světové velmoci nevládne Joe Biden a Senátem schválený tým, ale parta stranických aktivistů, která má problém Bidena odvést z pódia a umlčet ho a přeřvat novináře pokud se ocitnou s Joe Bidenem v jedné místnosti.

Dále například v Pensylvánii došlo k naprosto nevídané situaci, kdy do Senátu zde kandiduje pologramotný člověk jménem John Fetterman, který až do nynějška žil u rodičů a nikdy neměl žádnou práci. Pouze před lety se nechal zvolit do pozice starosty bývalého hornického městečka v úpadku a to městečko John Fetterman zruinoval ještě daleko více než kdyby neměl vůbec žádného starostu. Fetterman se totiž neobtěžoval ani chodit na schůze zastupitelstva a pokračoval ve svém nerušeném životě v domku svých rodičů.

A co ještě chybělo, Fetterman v červnu utrpěl záchvat mrtvice, takže není schopen normálně komunikovat a musí mít k dispozici zvláštní překladač, aby vůbec byl schopen rozhovoru. Jinak normálního rozhovoru ten člověk není schopen, ale i tak během debaty s jeho protivníkem bylo patrné, že jde o těžce postiženého člověka, kde není samozřejmě pochyb o naprosté neschopnosti vykonávat jakoukoliv funkci .

V Pensylvánii tak dochází k něčemu podobnému, k čemu došlo během vlády římského císaře Kaliguly, kdy do Senátu jmenoval svého koně. Dnes místo koně mají "Demokrati" za kandidáta prakticky pouhého kývače, který není schopen nejen racionálního myšlení, ale normálního rozhovoru.

A nejen proto se očekává, že Strana dostane pěkně nafrak, protože také v mnohých státech, kde Straně bylo umožněno podvádět v minulých volbách ve velkém, to už nebude možné, protože byly odhlasovány zákony znemožňující podvody.

Otázka pouze je, zdali to bude stačit, aby Strana už nemohla podvádět v takovém měřítku jako ve volbách 2020...

5 3
možnosti
JK

J98a26n 64K82u35l39í41s19e18k

2. 11. 2022 16:46

Bohužel, věděc amerikanista nebere v úvahu, že z dnešních médií se nemůže už nikdo dozvědět pravdu, protože v USA jejich obchodní model to neumožňuje. Trendy jsou totiž definovány sociálními sítěmi, kde je nejvíce peněz a ty z části vlastní volbou a z části tlakem silových složek státu jako např. FBI se daly do služeb Demokratické strany (Strany).

Už během voleb 2016 tento stav byl velmi patrný, protože veřejný prostor zaplnily nesmysly o údajné Trumpově spolupráci s ruskými tajnými službami, což se postupně projevilo jako neuvěřitelný hoax. Pak co se dělo během prezidentství Donalda Trumpa, jaké bizarnosti si Strana vymýšlela aby ho mohla odstavit z úřadu včetně dvou impíčmentů, to je na celou knihu.

Kampaň na prezidentské volby 2020 pak už na 100% ovládly sociální sítě a i kvůli kovidovým opatřením se stalo něco, co historie země nepamatuje. Joe Biden vyhrál volby i když prakticky nevylezl ze sklepa svého domu a i přes to, že Donald Trump dostal největší počet hlasů pro amerického prezidenta v historii.

Strana si totiž tehdy byla schopna pojistit vítězství nejen za asistence sociálních sítí, ale i využitím kovidových opatření pomocí hlasování poštou včetně zrušení kontroly totožnosti voličů a dalších obludností jako například rozmístěním nemonitorovaných volebních uren po městech či možností sbírání hlasů stranickými aktivisty (tzv. "ballot harvesting"), což otevřelo dveře do největšího volebního podvodu v dějinách země.

Co je ale nejdůležitější, Straně také pomáhali a stále pomáhají tajné služby v čele s FBI, které se přímo účastní na cenzuře v sociálních sítích a tím i z velké části státní policie ovládá veřejný prostor téměř jak StB v ČSSR před Listopadem 89.

Otázka tedy zní: Podařilo se Straně dostatečně zmanipulovat systém tak, aby umožnil opakovat podvody v prezidentských volbách 2020?

Příští týden se ukáže...

4 3
možnosti
JB

Naopal, socialni site dali uzasnou prilezitost konspiratorum jako jste vy. Normalni lidi vzdy brali zpravy, ktere jim podaji zpravodajove, kteri maji krticike mysleni, zodpovednost, a pocitvost, a vicemene tak to funuje dal. S Internetem ale zacalo by mozne za nulovou cenu s nulovou podporou sirit nesmysly, ktere by pred Internetem zanikly na lokalni urovni typu - "ty jsi se zblaznil", a vcelku neprilis prekvapive jim i nekteri z tech normalnich lidi naslouchaji, a tak se buduje kulutura lzi a nesmyslu. Zpatky jit nelze, je mozne jen deti vychovavat ke kritickemu mysleni, aby nesmyslum nepropadali stejne jako drogam,

2 2
možnosti
MK

Mám obavy, že to může být dost ošklivé. Volby budou supertěsné, konečná bilance bude záviset na několika málo křeslech a velmi pravděpodobně na pár hlasech - nejen v celých státech (Senát), ale dost možná i v několika kongresových volebních obvodech, které rozhodnou o tom, kdo bude mít většinu. Z nich se některé budou dopočítavat a možná následně přepočítavat několik dní - tzn. obrovský prostor pro vyšinuté MAGA lumíky, Velelháře a jejich fantasmagorie o ukradených a zmanipulovaných volbách, jakmile se to bude vyvíjet v jejich neprospěch...

2 4
možnosti
MK

Ano Martine, je třeba v zájmu demokracie zabránit projevům všem co s námi nesouhlasí, že ano? Když kritika neodstraší, tak najít silnější kapky!

2 2
možnosti
JK

Biden je sice jedno velké fiasko, ale na 100% stále plní tu jednu věc, kvůli které byl zvolen: NENÍ TO TRUMP.

4 4
možnosti
JO

Takže zase uslyšíme po prohraných volbách od " demokratů " Nevyhráli jsme a to není spravedlivé.

6 2
možnosti
MB

A kdy jste to slysel? Spolehnete se, ze takovy cirkus jaky dela trump a jeho Zmamene rude cepicky neuslysite. Dejte vedet, az nekde zjistite ze se prepocitava.

3 6
možnosti
ML

Demokraté potřebují alespoň 50 křesel, aby si udrželi kontrolu v americkém Senátu a republikáni potřebují 51 křesel, aby převzali moc. Letos je ve volbách 35 křesel. Na základě hodnocení podle Inside Elections jsou republikáni v současné době upřednostňováni a získávají 20 křesel, zatímco demokraté získávají 12 křesel, 3 křesla jsou v současné době hodnocena jako nerozhodná. Aby jedna strana ovládla Sněmovnu reprezentantů USA, musí mít alespoň 218 křesel ze 435, pokud jsou všechna křesla obsazena. Na základě hodnocení podle Inside Elections jsou v současné době vedoucí stranou republikáni, kteří mají letos v listopadu naději na získání 212 křesel, zatímco demokraté získávají 5 křesel, 18 křesel je v současné době hodnoceno jako nerozhodných. (Zdroj: CNN, 30. 10. 2022)

3 0
možnosti
JB

Demokrati dostanou na zadek, a jejich jedinou spasou je Nejvyssi soud a vysledny zakaz potratu. Ale ani to asi nestaci. Pritom si nevedou spatne. Ale Joe nikdy nebyl skvely komunikator a ted uz skutecne je na nem prilis videt vek, a lide si spojuji problemy ekonomiky a inflaci s vladnouci stranou, prestoze na ne ma minimalni vliv. Takze celkove, hloupost volicstva je nejvetsim problemem demokracie. Ale jak uz rekli nekteri, lepsi system nemame. O tom by se dalo polemizovat, ale tak jako tak nezbyva nez doufat, ze tenhle suboptimalni system rozdeleni spolecnosti nejak ustoji, a nakonec vykrocime vstric lepsim zitrkum.

3 7
možnosti
Foto

Lepe to napsat zrejme neslo. Doufejme jen, ze zapadni demokracie vitezstvi rudohnedych tupcu nejak prezije. :-/

1 8
možnosti