Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Němci mají nejvíc nových případů od března, Matovič děsí fotkami z Česka

  13:27aktualizováno  18:10
Německé úřady evidují nejvyšší počet nově nakažených koronavirem od začátku pandemie. Totéž hlásí i v Polsku. U obou sousedů proto upozorňují, že mohou přijít další opatření. Před českým scénářem pak přímo varují předsedové vlád na Slovensku a Rakousku. Rekordní přírůstky zaznamenali také na Slovinsku, v Rusku začínají docházet lůžka v nemocnicích.
Zdravotníci v testovacím středisku v Berlíně. (14. října 2020)

Zdravotníci v testovacím středisku v Berlíně. (14. října 2020) | foto: Profimedia.cz

V Německu za poslední den přibylo 6 638 nově nakažených koronavirem, což je nejvíce od začátku nynější pandemie. Ve čtvrtek o tom s odvoláním na Institut Roberta Kocha informuje agentura Reuters. 

Západní sousedé Česka dosavadní rekord v počtu nakažených zaznamenali 28. března, kdy jich přibylo 6 294. Počet úmrtí pacientů s covidem-19 za posledních 24 vzrostl o 33 na celkových 9 710. Koronavirem se v Německu doposud nakazilo 341 223 lidí. 

Berlín vztyčil na lidi prostředníček. Vadí mu, že nedodržují pravidla

Kancléřka Angela Merkelová ve středu varovala, že se země dostala do fáze exponenciálního růstu počtu infikovaných a nevyloučila, že bude nutné dále zpřísnit opatření proti šíření nákazy. Zdůraznila, že kroky, jaké spolková země v příštích dnech a týdnech podnikne, budou rozhodující pro to, jak se s epidemií vyrovná.

Polsko ve čtvrtek oznámilo 8 099 nových případů nákazy, což je největší přírůstek za jeden den od začátku epidemie v Polsku, uvedla televize TVN 24. Předchozí rekord padl ve středu, kdy ministerstvo zdravotnictví informovalo o 6 526 nových případech. Krizový štáb by měl podle vládního mluvčího rozhodnout o nových omezeních.

Od začátku pandemie se v zemi s přibližně 38 miliony obyvatel nakazilo 149 903 lidí, z nichž 3 308 nákaze podlehlo. Od minulého pátku přibylo v Polsku 38 304 nových případů. Ministerstvo zdravotnictví upřesnilo, že z 91 úmrtí během uplynulého dne připadlo sedm na pacienty, jejichž jediným onemocněním byl covid-19. Dalších 84 obětí mělo i další choroby.

Aktuálně je v polských nemonicích 6 538 pacientů, z nichž 508 je napojených na ventilátory. K dispozici podle ministerstva zůstává 1 024 ventilátorů, dodala TVN 24.

„S pokorou přistupujeme k situaci ohledně dostupnosti lůžek. Momentálně to polský systém zvládá, ale nevíme, co by se dělo, kdyby počty nakažených prudce vzrostly, a proto přijdou nová omezení,“ řekl vládní mluvčí Piotr Müller polskému rozhlasu. 

Nová omezení by se měla týkat počtu lidí na některých veřejných místech, ale neměla by vést k úplnému zastavení ekonomiky. Připustil, že vládní předpovědi vývoje počítají s dalším vzrůstem počtu nakažených v příštích týdnech.

Rakousko a Slovensko varují před vývojem jako v Česku

V Rakousku za posledních 24 hodin přibylo 1 552 případů koronavirové infekce. Už ve středu země s necelými devíti miliony obyvatel hlásila 1 555 nových případů. Hlavním ohniskem nákazy v alpské republice je Vídeň, která má za poslední den 480 nově nakažených.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz označil vývoj za znepokojující a poukázal na čísla v sousední České republice, která by podle něj i v Rakousku měla fatální dopady na ekonomiku a zdravotnictví. Česko je už čtvrté na světě v poměrném počtu mrtvých za týden. Podle počtu nakažených koronavirem na 100 tisíc obyvatel je ČR druhá.

Kurz se proto obrátil na jednotlivé spolkové země s varováním, že rozsah šíření infekce je v některých z nich velmi znepokojující a že je tam potřeba urychleně zavést přísnější opatření. „V současnosti vidíme v některých městech a zemích Evropy masivní šíření viru, což vyvolává nutnost bojovat proti němu velmi drastickými opatřeními. Všem v zemi musí být jasné: Situace je vážná,“ cituje Kurze agentura APA.

ČR poskočila v přepočtu úmrtí, v pořadí poměru nakažených je stále druhá

Počty nových případů jako v sousedním Česku vedou k fatálním dopadům na pracovní místa a firmy, dostávají zdravotní systém na hranice kapacit a prakticky vedou k druhému lockdownu, parafrázovala dále APA rakouského kancléře.

V Rakousku dosud mělo pozitivní test na koronavirus na 60 tisíc lidí. Česká republika jich eviduje dohromady 139 290 po posledním rekordním nárůstu o 9 544. Obě sousední země poměrně dobře zvládly první vlnu koronavirové pandemie, která propukla na jaře. 

Kancléř se obrátil i na obyvatele. „Apeluji na všechny lidi, aby situaci v zemi brali vážně a dodržovali opatření,“ vyzval Kurz a upozornil, že následující týdny ukážou, zda se podaří šíření viru zpomalit, nebo zda pandemie způsobí ještě větší škody zdravotnictví, trhu práce a firmám.

V obci Kuchl nedaleko Salcburku začala ve čtvrtek platit karanténa. Městečko, které má přibližně 6 600 obyvatel, není možné až na povolené výjimky navštěvovat, ani ho opouštět, oznámil salcburský hejtman Wilfried Haslauer. Opatření platí do 1. listopadu.

„Situace se zcela vymyká kontrole,“ řekl politik o šíření nákazy v obci a jako dramatickou označil situaci v Salcbursku obecně. Podle Haslauera hrozí, že kapacity na místních klinikách se za méně než dva týdny dostanou na své limity.

Před českým scénářem varují také na Slovensku, kde ve středu přibylo rekordních 1 929 potvrzených případů. Na Facebooku to napsal premiér Igor Matovič, podle kterého bylo v pětimilionové zemi zároveň provedeno dosud nejvíce testů, a to 12 502.

Matovič na sociální síti sdílel fotografie z nemocnice v Uherském Hradišti, které pořídil fotograf vydavatelství MAFRA Petr Topič a poté převzal slovenský deník HN Online. Ten jako zdroj uvádí ve svém příspěvku i slovenský premiér, původní zdroj už ovšem ne.

Jen napsal, že jsou na nich zdravotníci kvůli pacientům s covidem-19 na pokraji fyzických a psychických sil. Vývoj ohledně nákazy na Slovensku podle Matoviče kopíruje Česko se zpožděním 14 dnů.

Ve čtvrtek ráno začala v zemi platit nová opatření s cílem omezit šíření pandemie nemoci covid-19. Nově je zakázáno pořádání hromadných akcí, roušky jsou povinné ve městech a obcích i venku, hlavní hygienik dál omezil počet zákazníků v obchodech.

OBRAZEM: Když nepomůžeme, umřou, zní z nemocnice na pokraji sil

V prodejnách s potravinami a v drogeriích zase mohou během dvou hodin dopoledne mimo víkend nakupovat pouze senioři. Úřady uzavřely kina, divadla a fitness centra, jakož i akvaparky. Restaurace nemohou podávat jídlo ve svých vnitřních prostorech.

Ze zmíněných omezení platí různé výjimky, například roušky nemusejí nosit malé děti ani lidé při sportování, pokračovat bez diváků mohou nejvyšší soutěže v pěti sportech, včetně fotbalové a hokejové ligy.

Rekordy v Nizozemsku i Belgii

V Nizozemsku i v Belgii ve čtvrtek zaznamenali rekordní denní přírůstky potvrzených případů nákazy. Nizozemsko se 17,5 milionu obyvatel za posledních 24 hodin hlásí 7 791 nových potvrzených případů. Za poslední týden tak v zemi registrují téměř 50 tisíc nových nakažených. To je zhruba o polovinu více než v předcházejících sedmi dnech.

Od počátku epidemie se v Nizozemsku nákaza koronavirem prokázala u více než 203 tisíc lidí. Bezmála čtvrtina případů přitom připadá na poslední týden. S covidem-19 v zemi dosud zemřelo 6 692 nakažených.

Ve středu země výrazně zpřísnila opatření v boji s šířením koronaviru. Dočasně se uzavřely restaurace, hospody, kavárny i bary. Po 20:00 se nesmí prodávat alkohol a omezené jsou i styky lidí. Ve vnitřních prostorách se opět musí nosit roušky. Školy nicméně zůstávají otevřené.

Rekordní je čtvrteční přírůstek potvrzených případů nákazy také v Belgii, kde jich zaznamenali podle serveru RTBF za posledních 24 hodin 8 271. V zemi, která má 11,5 milionu obyvatel, se nakazilo od počátku epidemie přes 181 tisíc lidí. S covidem-19 jich 10 278 zemřelo. Belgický premiér Alexander De Croo varoval, že bude kvůli rostoucímu počtu případů nutné přijmout „dodatečná opatření“.

V Itálii je situace nejhorší v Lombardii a Kampánii

V Itálii za středu přibylo téměř devět tisíc nově nemocných, nejvíce od začátku epidemie. Rekordní byl i počet provedených testů, kterých experti vyhodnotili přes 160 tisíc. Výrazně se zvýšila rovněž denní bilance obětí. Za 24 hodin zemřelo 83 lidí, což je dvakrát více než o den dříve. 

Šedesátimilionová Itálie byla letos v únoru první evropskou zemí, kde se virus  začal šířit ve velkém. Na jaře proto vláda nařídila přísnou celostátní karanténu, která pomohla epidemii zkrotit. V posledních týdnech ale nakažených opět rapidně přibývá. 

Celkem se v Itálii od začátku epidemie koronavirem nakazilo přes 380 tisíc lidí, více než 35 tisíc z nich zemřelo. Ačkoli nyní italští zdravotníci hlásí vyšší počty obětí, na jaře byla v tomto ohledu situace mnohem kritičtější - denní bilance úmrtí stoupala v březnu a dubnu až k hranici 900.

Na JIP je v Itálii aktuálně 586 lidí v těžkém stavu, ještě v druhé polovině července to bylo 40. Na rozdíl od jarních měsíců se nyní nákaza šíří ve velkém i jinde než na severu země. Za poslední den přibylo nejvíce nakažených v Lombardii (2067), ale také v Kampánii (1127) a Piemontu

Slovinsko občanům prodlužuje vouchery na turismus

Omezení pohybu obyvatelstva nejhůře postižených oblastí, povinnost nosit roušky i na otevřených prostranstvích či přechod žáků na on-line výuku jsou mezi opatřeními, která přijala slovinská vláda. Učinila tak poté, co úřady více než dvoumilionové země ve středu oznámily rekordní přírůstek 707 nově nakažených za posledních 24 hodin.

Premiér Janez Janša na krizovém zasedání vlády ve středu večer oznámil, že od pátku začne platit omezení pohybu v sedmi ze dvanácti slovinských regionů, které se z hlediska počtu nakažených dostaly na takzvaný červený seznam. Ten označuje oblasti, kde počet nakažených za poslední dva týdny překročí hranici 140 na 100 tisíc obyvatel. 

Shromáždění více než deseti lidí budou v těchto regionech zakázána, omezená bude možnost sportovních aktivit a povinnost nosit roušky bude platit i venku. Celkový počet evidovaných případů nákazy se ve Slovinsku přiblížil 10 tisícům. Podle epidemiologů dosavadní restrikce nepřinesly kýžený výsledek, a proto bylo zapotřebí jejich zpřísnění.

Vláda zároveň prodloužila platnost voucherů na turistické pobyty, které rozdala občanům ve snaze podpořit strádající domácí cestovních ruch a které musely být využity do konce tohoto roku. Dosud je podle agentury Hina využila přibližně polovina obyvatel.

Epidemická situace se zhoršuje i ve čtyřmilionovém Chorvatsku, kde podle čtvrteční bilance úřadů nově přibylo 793 nakažených. Už středeční, o 40 případů nižší bilance přitom byla rekordní. Celkem se zatím v zemi koronavirem nakazilo přes 22 500 lidí, 344 z nich zemřelo.

Chorvatsko proto tento týden zpřísnilo opatření, mimo jiné jsou roušky nově povinné ve všech veřejných vnitřních prostorech, bary a restaurace mají omezenou kapacitu hostů a veřejná shromáždění více než 50 lidí se smějí konat pouze s povolením.

Počty nakažených strmě rostou také ve Švýcarsku, kde za poslední den přibylo 2 613 infikovaných. Ve středu bylo v zemi s 8,5 milionu obyvatel nově nakažených rekordních 2 823. Švýcarsko společně s Lichtenštejnskem tak dosud eviduje dohromady 71 317 případů koronavirové nákazy a 1 818 souvisejících úmrtí.

Švýcarské úřady přesto nezavádějí nová celoplošná opatření a místo toho vyzývají obyvatele, aby zvýšili svou snahu dodržovat stávající pravidla. „Infekce koronavirem opět silně a rychle rostou. Proto nezbývá čas a vyzýváme všechny obyvatele, aby přispěli k udržení viru pod kontrolou,“ vyzvala Švýcary prezidentka Simonetta Sommarugaová.

V ruských nemocnicích leží i lidé s mírným průběhem

V Rusku se za uplynulý den koronavirem nakazilo 13 754 lidí, informuje ve čtvrtek agentura Interfax s odkazem na ruský operativní štáb. Dalších 286 nemocných s covidem-19 zemřelo, což je dosavadní rekord, upozorňuje agentura Reuters.

Počet nakažených se po příznivém vývoji v létě začal opět zvyšovat na začátku září, začátkem října už úřady hlásily okolo 10 tisíc nových případů denně. Zatím rekordní denní přírůstek infekcí, tedy 14 321 případů, oznámilo Rusko ve středu.

Vicepremiérka Taťjana Golikovová ujistila, že situace je zvládnutelná a nevyžaduje přijetí celoplošných omezujících opatření. Například v Moskvě, kde je situace nejhorší, však musí pracovat nejméně 30 procent všech zaměstnanců firem z domova a za nedodržení hrozí postihy.

Rusko má druhou vakcínu proti covidu a na cestě je třetí, oznámil Putin

Naopak ministr zdravotnictví Michail Muraško situaci označil za velice napjatou a ministerstvo informovalo o tom, že lůžka pro pacienty s koronavirem jsou zaplněna z 90 procent. Podle analýzy listu Kommersant jsou místa v nemocnicích v některých regionech dokonce už zcela plná.

Jak ale podle Kommersantu upozornil náměstek ministra zdravotnictví Oleg Gridněv, k nedostatku lůžek přispívá také to, že je v nemocnicích i značná část pacientů s lehkým průběhem nemoci, kteří by se přitom ideálně měli léčit ambulantně.

V zemi s přibližně 146 miliony obyvatel se zatím nakazilo necelých 1,35 milionu lidí, infekci podlehlo 23 491 z nich. Z hlediska celkového počtu nakažených je Rusko stále čtvrtou nejvíce zasaženou zemí na světě po Spojených státech, Indii a Brazílii. Ruské úřady ve středu schválily druhou vakcínu proti koronaviru. Očkovací preparát nese název EpiVakKorona a vytvořilo ho sibiřské středisko Vektor.

Na Ukrajině se koronavirus nově prokázal u 5 062 lidí a dalších 73 pacientů s covidem-19 zemřelo, píše server Ukrajinska pravda. Nejvíce případů má hlavní město Kyjev a Charkovská oblast na východě země. Od začátku pandemie se v zemi s přibližně 42 miliony obyvatel nakazilo přes 280 tisíc lidí, z nichž více než 5 300 nákaze podlehlo.

V USA se počet nových případů znovu blíží 60 tisícům

Spojené státy ve středu zaregistrovaly 59 494 případů nákazy koronavirem a 985 úmrtí spojovaných s nemocí covid-19, uvádí Univerzita Johnse Hopkinse (JHU). Přírůstek nakažených je podle jejích statistik nejvyšší od 14. srpna, kdy denní součet naposledy překonal 60 tisíc. 

Deník The New York Times (NYT) napsal, že vývoj epidemie v USA směřuje ke třetímu vrcholu. Z pohledu absolutních čísel o odhalených infekcích byla v zemi situace nejhorší ve druhé polovině července, kdy statistika v průměru narůstala o více než 60 tisíc případů denně. 

Jak ovšem podotýká NYT, samotné počty infekcí nejsou tím nejlepším měřítkem pro hodnocení závažnosti situace. „Je složité porovnávat aktuální čísla s dřívějšími momenty epidemie v USA, kdy testování nebylo tak rozšířené,“ píše list.

Nesprávným směrem se ale nevyvíjí jen denní bilance nakažených. „Míříme na špatnou stranu, což neodráží jen počty nových případů, ale také míra pozitivity testů a počet hospitalizací,“ řekla epidemioložka Caitlin Riversová působící na JHU. 

„V součtu podle mě tyto tři ukazatele vytvářejí jasný obrázek, že napříč zemí čelíme zvýšenému komunitnímu přenosu,“ dodala. Nákazy přibývají prakticky ve všech regionech USA, nejhůře na tom ovšem jsou v posledních týdnech části středozápadu a málo lidnaté hornaté státy na západě jako Montana, Utah a Wyoming. 

Vícero z nich hlásí i rekordní hospitalizace a počty mrtvých. Pokud jde o přírůstky obětí, ty byly zdaleka nejvyšší při jarním vrcholu americké epidemie. Od počátku roku se v USA nákaza koronavirem potvrdila ve více než 7,9 milionu případů, s nemocí covid-19 tam podle JHU umřelo na 217 tisíc lidí. 

Obě americké bilance zůstávají vyšší než souhrnná čísla z kterékoli jiné země. Průměrný počet nových úmrtí se v USA už skoro měsíc drží okolo 700 denně.

Brazílie je druhá v úmrtích, Argentina pátá celkově

V Brazílii za poslední den zemřelo dalších 749 lidí s covidem-19, informovalo ministerstvo zdravotnictví nejlidnatější latinskoamerické země. Počet nově nakažených se zvýšil o 27 235, od začátku současné pandemie jich je více než 5,14 milionu. Úřady evidují 151 747 úmrtí pacientů s covidem-19, což je po USA druhý nejvyšší počet na světě. 

Denní nárůsty se za poslední měsíc stabilizovaly a jsou nižší než v srpnu a červenci, kdy přibývalo kolem 50 tisíc nakažených denně. Z nákazy se už vyléčil i brazilský prezident Jair Bolsonaro. Ten nicméně opět poznamenal, že se podle něj problém pandemie zveličuje. Řekl to před podnikateli v Riu de Janeiro. Znovu hájil svůj odmítavý postoj ke karanténním omezením, jimiž brazilští guvernéři podle něj poškodili ekonomiku.

Ve Francii bude od soboty platit nouzový stav. Zakazují se i noční vycházky

Bolsonaro také pochválil ministra zdravotnictví, generála Eduarda Pazuella, který se v květnu stal už letošním třetím šéfem resortu zdravotnictví v Brazílii, protože předchozí dva ministři nesouhlasili s Bolsonarem v přístupu k pandemii.

Pazuello, ač nemá žádné zdravotnické zkušenosti, také krátce po nástupu do úřadu prosadil povolení hydroxychlorochinu a chlorochinu pro pacienty s covidem-19. Tyto léky se používají proti malárii a pro léčbu covidu-19 nejsou vědecky prokázané.

Brazilské ministerstvo zdravotnictví ve středu také oznámilo, že od dubna chystá očkování vakcínou proti covidu-19, která je teď v poslední fázi testování a kterou vyvinula firma AstraZeneca s britskou Oxfordskou univerzitou. Nicméně guvernér státu Sao Paulo Joao Doria k tomu uvedl, že vláda „ignoruje čínskou vakcínu“ firmy Sinovac, která je také v poslední fázi testování a která podle něj bude připravena k očkování už v prosinci. 

Argentina za poslední den zaznamenala téměř 15 tisíc nákaz koronavirem a se skoro 932 tisíci dosud evidovanými případy je už pátá na světě ve srovnání americké Univerzity Johna Hopkinse (JHU). Argentinská vláda ve středu oznámila, že od víkendu začne v zemi opět fungovat pravidelná letecká doprava, zastavená v březnu.

Obnovení pravidelné letecké dopravy bude mít nicméně omezení. Podle agentury Europa Press budou smět létat v první fázi jen lidé z nutných pracovních či zdravotních důvodů.

V první desítce nejhůře postižených zemí světa je podle JHU pět jihoamerických států, kromě Argentiny též Kolumbie (930 150 nakažených), Peru (856 950), Mexiko (829 400) a Brazílie (5,14 milionu).

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy. Budou ideální podmínky

5. května 2024  7:17

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci...

Australská policie zastřelila mladíka, který pobodal muže. Zřejmě se radikalizoval

5. května 2024  7:10

Australská policie v zastřelila 16letého chlapce, který pobodal muže v Perthu, hlavním městě...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....