Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rusko má nejvíc úmrtí za den, nakažení v USA tvoří třetinu světové bilance

  13:55aktualizováno  17:19
Rusko stoupá celosvětovým pořadím počtu nakažených koronavirem, blíží se ke sto tisícům a nově tam zemřelo zatím nejvíce lidí s nemocí covid-19 za den. Výrazně horší čísla mají dál Spojené státy americké, kde od začátku pandemie onemocněl už skoro milion lidí. Situace se zlepšuje v západní Evropě, Němci denně registrují více uzdravených než nakažených.

Ruští zdravotníci v ochranných oblecích proti koronaviru | foto: Reuters

Úřady ve světě v pondělí ohlásily celkem na 69 400 nových případů nákazy koronavirem, uvádí Univerzita Johnse Hopkinse, která situaci s koronavirem globálně monitoruje. Denní součet je tento měsíc nejnižší.

Nechávají umřít vlastní lidi a zásobují jiné. Ruští lékaři už nechtějí mlčet

V Rusku za posledních 24 hodin přibylo 6 411 nových případů nákazy, což je o 213 více, než tamní úřady hlásily v pondělí. Celkový počet nakažených vzrostl na 93 558. V souvislosti s covidem-19 v Rusku nově zemřelo 72 lidí, což je dosud nejvyšší denní přírůstek. Celková bilance obětí je nyní 867, informoval deník The Moscow Times.

Rusko, které má 146 milionů obyvatel, podle agentury TASS překonalo co do počtu potvrzených případů infekce Írán. Nyní je v celosvětovém měřítku osmou nejhůře zasaženou zemí na světě.  Úřady převážnou většinu nakažených registrují v hlavním městě Moskvě.

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že Rusko prodlužuje karanténu do 11. května. Epidemii se podle něj podařilo zabrzdit, vrchol ale zemi teprve čeká a cesta bude těžká.

Od začátku pandemie se ve Spojených státech amerických nakazil už téměř milion lidí, uvedla agentura AFP s odvoláním na Univerzitu Johnse Hopkinse. Podle těchto nepřetržitě aktualizovaných údajů v USA během uplynulých 24 hodin zemřelo 1 303 lidí. Tento počet je zhruba o polovinu nižší oproti předchozímu dni, kdy to bylo 2494 úmrtí.

Spojené státy, které mají asi 328 milionů obyvatel, jsou nejhůře postiženou zemí v nynější pandemii. Celkem bylo v USA dosud potvrzeno na 987 467 nakažených, z nichž 56 164 lidí zemřelo.

Německo za pondělí potvrdilo 1 144 případů nákazy koronavirem. Vyléčených je podle odhadu Institutu Roberta Kocha (RKI) znovu výrazně více, asi 2 900. Počet aktuálně infikovaných tak nadále klesá. Úmrtí Německo zaznamenalo 163, od začátku epidemie celkem 5 913.

Ještě v první třetině dubna spolková republika pravidelně registrovala 4 000 až 6 000 nových případů nákazy denně, od té doby šla však tato čísla výrazně dolů. V neděli jich bylo dokonce jen 1 018, což byl nejmenší denní nárůst od poloviny března.

Opačný trend vykazuje počet uzdravených, kterých je nyní podle RKI celkem 117 400. Nákaz zatím Německo zaznamenalo dohromady 156 337. Aktuálně je tedy infikovaných, o nichž vědí úřady, necelých 39 000.

Francie se chystá uvolňovat opatření

Ve Francii premiér Édouard Philippe představil plán postupného rozvolňování opatření od 11. května. Toho dne by se měly znovu otevřít školky a základní školy na prvním stupni i obchody s jiným než nezbytným zbožím. O týden později se začnou postupně otvírat i 2. stupně základních škol, ale jejich žáci budou povinně nosit roušky, řekl Philippe.

S rozvolňováním začne Francie uplatňovat i nový přístup k testování. Otestován by měl být podle Philippea každý, kdo přišel do styku s infikovanou osobou. Cílem vlády je provádět po 11. květnu 700 000 testů týdně. 

Philippe upozornil, že pokud se příslušné ukazatele budou vyvíjet nepříznivě, rozvolňování 11. května nenastane. Jako jednu z podmínek uvedl, že denní nárůst nakažených musí být menší než 3 000.

Ve Francii je nyní 165 842 případů nákazy. Na nemoc covid-19 zemřelo 23 293 lidí, podle údajů specializovaného serveru worldometers.info. 

Španělsko jedná o zmírnění karantény

Trump po trapasu rušil brífink. Pandemie mnohde uvolňuje sevření

Ve Španělsku zemřelo za předchozích 24 hodin 301 lidí nakažených koronavirem, je to o 30 méně než o den dříve. Celkem v zemi zemřelo 23 822 nakažených, uvedlo v úterý podle deníku El País ministerstvo zdravotnictví. Případů nákazy přibylo za den 1 308, což je také méně, než oznámilo ministerstvo v pondělí (1831).

Celkem se podle úředního oznámení dosud v této zemi se 47 miliony obyvatel potvrdila nákaza u 210 773 lidí. Z toho se téměř polovina (102 548) uzdravila, za posledních 24 hodin přibylo 1 673 uzdravených.

Vzhledem k relativnímu zlepšení situace by měla vláda v úterý schválit plán uvolňování omezení, která kvůli koronaviru zavedla v polovině března. Podle deníku El País k tomu vláda přistoupila i vzhledem k okolním zemím Evropy, které rovněž oznamují plány zmírnění, ale i pod tlakem španělských autonomních regionů.

Koronavirus ve světě

Bubeník upozorňuje na poslední jídlo před dalším dnem ramadánu, kdy se...
Stěr za účelem testování nákazy onemocněním covid-19 v Bangkoku. (28. dubna...
Zdravotník vychází nedaleko moskevského mezinárodního obchodního centra známého...

Příznivé zprávy přicházejí také ze Slovenska, kde testy v úvodu týdne podle oficiálních statistik potvrdily jen tři další infikované. V pondělí tam nicméně zemřeli dva lidé s koronavirem, celkový počet obětí nákazy tak stoupl na 20.

Počet potvrzených nových případů nákazy klesl na Slovensku ve druhé polovině minulého týdne. V neděli pak přibyli jen dva nakažení, tedy nejméně od začátku března. Celkově má pětimilionová země pod Tatrami 1 384 lidí pozitivně testovaných na koronavirus, 423 osob se vyléčilo.

Rakousko uvolní další koronavirová opatření, restaurace otevřou 15. května

Rakousko dál uvolní opatření proti šíření koronaviru, přičemž od pátku budou mít lidé opět plnou volnost pohybu. V zemi se dosud koronavirem nakazilo 15 258 lidí, aktuálně je ale nemocných jen 2 208.

Na veřejnosti mají lidé od sebe držet metrový odstup, scházet se mohou v maximálně desetičlenných skupinách. Restaurace se v alpské zemi otevřou 15. května, o dva týdny později mohou začít fungovat i hotely.

Pevninská Čína ohlásila šest nových případů nákazy koronavirem během pondělí 27. dubna, což je vzestup oproti předchozímu dni, kdy hlásila pouze tři případy. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na čínské úřady. Celkový počet potvrzených případů tam tak dosáhl 82 836. Nově země neohlásila žádné nové úmrtí, a tak oficiální bilance počtu úmrtí spojených s nákazou virem SARS-CoV-2 v nejlidnatější zemi světa zůstala na 4 633.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...